Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Για όσους το κατάλαβαν

RE+D Magazine
26-07-2011, 07:21
Το μεσημέρι παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

Στο ίδιο υπουργικό παρουσιάζεται και το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Alpha Bank, σε χρυσοτόκο όρνιθα για το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εξελιχθούν τα αυθαίρετα αφού μπορούν να αποδώσουν στο κράτος έως και €15 δις. Οι αναλυτές εξαρτούν το τελικό ποσό των εσόδων από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τον αριθμό των αυθαιρέτων που θα νομιμοποιηθούν οριστικά με την καταβολή ενός σημαντικού προστίμου από τον ιδιοκτήτη τους.

Τα έσοδα που μπορούν να αποφέρουν τα αυθαίρετα ξεκινούν από τα 3 και φθάνουν έως τα €15 δις. Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτή η νομιμοποίηση-τακτοποίηση αποτελεί «απόλυτη αναγκαιότητα στην τρέχουσα περίοδο τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και για λόγους αποκαταστάσεως των απωλειών δημοσίων εσόδων, οι οποίες προέκυψαν από την παράλληλη οικονομία της ανεγέρσεως αυτών των παράνομων κτισμάτων είτε χωρίς πολεοδομικές άδειες, είτε σε υπέρμετρη παραβίαση πολεοδομικών αδειών, είτε με καταπάτηση κρατικών κτισμάτων ή οικοπέδων και άλλων εκτάσεων.


Το σημείο- κλειδί προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα έχει να κάνει με τη μόνιμη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων η οποία θα εισαχθεί για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, δικαιώνοντας για μία ακόμη φορά την παρανομία στη χώρα μας. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, πέραν της τακτοποίησης στα πρότυπα των ημιυπαίθριων για περίοδο π.χ. 40 ετών, θα έχουν, όπως όλα δείχνουν και την επιπλέον δυνατότητα νομιμοποίησης: Η ...καινοτομία του νέου σχεδιασμού έγκειται στη δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με εισφορά από τους ιδιοκτήτες σε γή και χρήμα, την ενεργοποίηση της αγοράς δικαιωμάτων γής και τη δημιουργία "τραπεζών γής" σε κάθε δήμο. Ουσιαστικά, ο κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ως άυλο τίτλο το συντελεστή δόμησης που του λείπει, ώστε να νομιμοποιήσει την ιδιοκτησία του και φυσικά να της προσδώσει πολλαπλάσια αξία σε σχέση με τη σημερινή.


Ενα από τα σημαντικά θέματα σε σχέση με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις είναι και ο χρόνος κατά τον οποίο έχει κατασκευασθεί το αυθαίρετο κτίσμα και θα τεθεί ως όριο, μετά την παρέλευση του οποίου δε θα επιτρέπεται η τακτοποίηση/ νομιμοποίηση. Το υπουργείο φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να μήν έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετα μετά το 2010, ωστόσο το ζήτημα που θέτουν παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος ανέγερσης των αυθαιρέτων, αφού αυτά ουσιαστικά δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι τα έσοδα από τα αυθαίρετα δεν έχουν συμπεριληφθεί στον στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για την είσπραξη 30 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας, στόχος ο οποίος θεωρείται εφικτός, «αρκεί να προωθηθεί συστηματικά αλλά με σίγουρα βήματα και με τη συνδρομή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης στις διάφορες περιοχές της χώρας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου