RE+D Magazine
21-07-2011, 08:09
Στην μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική αγορά ακινήτων σε μια προσπάθεια τόνωσης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξεταστούν από μηδενική βάση όλοι οι φόροι που έχουν να κάνουν με την κτηματαγορά και την οικοδομή. Από τους φόρους μεταβιβάσεων και γονικών παροχών έως τον ΦΠΑ στις κατοικίες αλλά και στα υλικά οικοδομής που δεν αποκλείεται να πέσει από το 23% στο 20%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας διαθέτει τους πιο «σκληρούς» φόρους για την ακίνητη περιουσία στην Ευρώπη. Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) στην Ελλάδα φθάνει το 10%, ενώ αρνητική πρωτιά αποτελεί και ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στην αγορά πρώτης κατοικίας. Προφανείς είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά σε μια περίοδο που με τις ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου η μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φέρνει επιβάρυνση έως €500 στους ιδιοκτήτες ακινήτων και που το τεκμήριο κατοικίας αυξήθηκε κατά μέσον όρο 33%.
Για την τόνωση της κτηματαγοράς και της οικοδομής ιδιοκτήτες (ΠΟΜΙΔΑ), κατασκευαστές (ΟΜΚΟΕΕ) και μεσίτες (ΣΜΑΣΑ) προτείνουν μεταξύ άλλων το πάγωμα των αντικειμενικών και τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας, τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων γενικά, και ειδικότερα για την αγορά ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης. Ζητούν, επίσης, μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 20% και σε 10% για την ανακαίνιση/ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτηρίων αλλά και την κατάργηση του ΦΑΠ στα μη προσοδοφόρα ακίνητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου