Μια ακόμη πιο εφιαλτική καθημερινότητα φέρνουν το 2014 σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά οι προβλέψεις του νέου αναθεωρημένου Μνημονίου που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα όπως επίσης και τα σχέδια που ήδη έχει αρχίσει να αποκαλύπτει η κυβέρνηση. Και, βέβαια, είναι ακόμη εξαιρετικά πρώιμο να θεωρηθεί ότι η νέα αυτή βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας θα περιοριστεί στα μέτρα που είτε δημοσιοποιήθηκαν είτε προαναγγέλθηκαν, μιας και εκκρεμεί και η επίσκεψη των τροϊκανών τον επόμενο μήνα... Ανάμεσα στις πολλές επί τα χείρω αλλαγές που έρχονται είναι και οι εξής:
1. Ένα από τα πλέον ζοφερά μέτρα που προαναγγέλθηκαν είναι ασφαλώς εκείνο για το οποίο υπήρξαν ήδη αντιδράσεις βουλευτών και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα και είναι η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ήδη στο «κόκκινο» βρίσκονται περίπου 320.000 τραπεζικά δάνεια, ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και κινδυνεύουν να βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού (δηλαδή "να μείνουν στον δρόμο") εκτιμάται σε περισσότερα από 100.000. Η αλλαγή στην καθημερινότητα αυτών των δανειοληπτών, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο, θα είναι δραματική.
2. Μια δεύτερη από τις πολλές αλλαγές που έρχονται, είναι οι αυξήσεις των τιμολογιών και το ακόμη πιο δυσβάστακτο κόστος ζωής που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα -και μάλιστα ενόψει νομοθετικού πλαισίου που ετοιμάζεται για το ξεπούλημα της ΔΕΗ- είναι και η εύγλωττη αναφορά στο Μνημόνιο ότι παρατηρείται "...πολιτική αντίσταση στην αύξηση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση, τη στιγμή που πρέπει να διαμορφωθούν τιμολόγια με βάση την ανάκτηση του κόστους του ηλεκτρισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η είσοδος νέων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αμβλυνθούν οι πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία"! Πιο απλά, θα επιβαρυνθούν εκατομμύρια καταναλωτές προκειμένου να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της.
3. Και άλλοι επαγγελματίες θα δουν να έρχονται "τα πάνω, κάτω" στα του κλάδου τους. Μόνο για τον δικηγορικό κλάδο, για παράδειγμα, ο νέος Κώδικας Δικηγόρων φέρνει σειρά αλλαγών, όπως είναι η θεσμοθέτηση των δικηγορικών εταιρειών, η διαφήμιση του δικηγορικού επαγγέλματος, η καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, η κατάργηση των προκαθορισμένων δικηγορικών αμοιβών κ.λπ.
4. Η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ανά πάσα στιγμή μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας που θα πρέπει να υιοθετηθεί ώς τον Νοέμβριο, θα οδηγήσει -με δεδομένο ότι η τρόικα ζητεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο το μέτρο- σε μειώσεις συντάξεων και υποβάθμιση της ήδη κακής παρεχόμενης περίθαλψης.
5. Περισσότερο ανασφαλείς θα αισθάνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μετά και την επερχόμενη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί μετ' επιτάσεως τον Σεπτέμβριο από τους δανειστές.
6. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μεν ζητούμενο, ωστόσο η επικείμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για όσους καταγγέλλουν φορολογικές ή άλλες παραβάσεις (οι λεγόμενοι "whistle-blowers") το φθινόπωρο, ώστε να παρέχεται στους τελευταίους αρκετή προστασία, αναμένεται να δημιουργήσει για φαινόμενα "νόμου της ζούγκλας" στην αγορά.
7. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, εν γένει εκατομμύρια Έλληνες, θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα χαράτσια εισφοράς αλληλεγγύης από 1% έως 4% και χαρατσιού ακινήτων μέσω λογαριασμών ΔΕΗ τα οποία θα συνεχίσουν να ισχύουν ώς το 2016 και -τουλάχιστον- ως το 2014 αντίστοιχα, βλέποντας τα εισοδήματά τους να ροκανίζονται σε διάρκεια κατά πολύ μεγαλύτερη της "έκτακτης ανάγκης" την οποία -δολίως όπως αποδείχθηκε- διατύπωσε αρχικώς ο νομοθέτης.
8. Τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν οι ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν στο κράτος να έχει τη δυνατότητα να εισπράττει κατευθείαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που οφείλουν οι υπόχρεοι.
9. Έτοιμος είναι ο μηχανισμός (και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2014) καθορισμού του κατώτατου μισθού, καθώς το ύψος του θα εξαρτάται από παράγοντες όπως η παραγωγικότητα, η αύξηση της απασχόλησης, ακόμη και η μαύρη εργασία που υπάρχει (και, όπως εκτιμάται, θα εξακολουθεί να υπάρχει όσο συνεχίζεται η ύφεση). Και, βέβαια, κανείς δεν εγγυάται ότι θα παραμείνει ώς τον Μάρτιο του 2014 στα 586 ευρώ, μετά μάλιστα και την προαναγγελία του υπουργού Εργασίας για περικοπές στις συντάξεις όταν προ ολίγων ημερών διαβεβαίωνε πως δεν θα κοπεί καμία σύνταξη.
10. Η απόφαση σημαντικής μείωσης προσωπικού και κλείσιμο εγκαταστάσεων ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και Λάρκο, με στόχο την εκποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων, οι απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων και προσωπικού υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, και εν γένει η μεγέθυνση του αρχικού αριθμού των προβλεπόμενων 150.000 αποχωρήσεων και απολύσεων από το Δημόσιο είναι μία ακόμη από τις "πύλες της κολάσεως" που ανοίγει το Μνημόνιο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου