Για το καλοκαίρι του 2014 σχεδιάζει να αναβάλει η κυβέρνηση την άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών ακινήτων, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε στους κόλπους της, αλλά και τη σφοδρή επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος απέκλεισε την επιβολή της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων από σεισμούς.
Έτσι χθες, οι αντιδράσει που έχουν προκληθεί για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να μην ανοίξει τον «καυτό» φάκελό τους ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης δήλωνε ότι : «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση απέναντι στην τρόικα, ούτε πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια ρύθμιση».
Το ερώτημα που προκύπτει από τις δύο αυτές κινήσεις είναι αν πρόκειται για τακτική ελιγμού , εν όψη του "καυτού φθινοπώρου" ή αν πρόκειται για κυβερνητική στροφή. Το σίγουρο είναι ότι πλέον , η ελληνική κοινωνία ζει υπό το βάρος αδιανόητων πολιτικών και αυτό , σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Στα πλαίσια αυτά, υπαναχωρήσεις και ελιγμοί είναι δοκιμασμένες και στο παρελθόν επιλογές. Δεν θα πρέπει να λησμονείται , ότι το σύνολο των μέτρων που έχουν διαψευστεί στο παρελθόν στην συνέχεια επιβλήθηκαν. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι , το οικονομικό επιτελείο, εξακολουθεί να αναζητά ήδη λύσεις και στελέχη να υποστηρίζουν ότι τα σενάρια που καταστρώνονται προβλέπουν τα εξής:
* Θα εξαιρούνται από τις νέες ρυθμίσεις άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και όσοι έχουν πραγματικά πληγεί τα τελευταία χρόνια από την κρίση.
* Οι τράπεζες θα προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής, με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης. Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
* Θα λαμβάνεται υπόψη η συνέπεια των δανειοληπτών σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων.
* Θα προβλέπεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και δεν αποκλείεται να μειωθεί το όριο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πάνω από το οποίο θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί, από τις 200.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 150.000 ευρώ.
* Εισάγεται η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, όπως άλλωστε προβλέπεται και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ Εκτιμάται ότι έτσι θα περιορισθεί το φαινόμενο της γενικής απόρριψης της ρύθμισης χρέους και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο κάθε δανειολήπτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου