Ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές μίας οικονομικής σχολής σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου γνωρίζουν ότι η πλέον συνηθισμένη συνταγή για την αύξηση της φορολογίας είναι ο πληθωρισμός. Το "κόλπο" αυτό εφαρμόζεται από τους "φωστήρες" της εξουσίας ήδη από τον 18ο αιώνα με πιο τυπική περίπτωση τα χρόνια που προηγήθηκαν της γαλλικής επανάστασης όταν ο υπερχρεωμένος Γάλλος μονάρχης το εφάρμοσε κατά κόρο για να αποφύγει την χρεωκοπία. Αυτό το συνηθισμένο κόλπο εφαρμόζουν οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών για την περίπτωση των ακινήτων μόνο που αυτοί...καινοτομούν. Όχι μόνο το εφαρμόζουν στους ισχύοντες φόρους αλλά επιβάλλουν και καινούργιους. Μα τι βλακείες είναι αυτές , θα σκεφτούν οι περισσότεροι. Για ποιο πληθωρισμό μιλάς όταν τα ακίνητα έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 30% της αξίας τους. Και όμως , η εφαρμογή τεχνιτών τιμών για την φορολογία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία υποχρεωτική επιβολή "πληθωριστικών τιμών". Οι κάλπικες αντικειμενικές αξίες ουσιαστικά αυξάνουν την φορολογική επιβάρυνση την ίδια στιγμή που η αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων κατακρημνίζεται.
Διατηρώντας τις Τιμές Ζώνης "παγωμένες" έως το 2016 επιτυγχάνεται η πιο άγρια φορολογική επιδρομή η οποία ξεκινά και τα χαράτσια που αφορούν τα ακίνητα και καταλήγει στην φορολογία του εισοδήματος . Χαμένοι είναι κυρίως οι ιδιοκτήτες στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Π. Ψυχικό, καθώς οι Τιμές Ζώνης είναι έως και 102% υψηλότερες των εμπορικών, αλλά ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε πολλές άλλες περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων όπως και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, όπου οι Τιμές Ζώνης είναι έως και 85% υψηλότερες π.χ. στη Λάρισα. Χαμένοι είναι, επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές καθώς οι εμπορικές αξίες έχουν κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες, ενώ "φουσκωμένους" φόρους καλούνται να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, καθώς οι Συντελεστές Εμπορικότητας προκαλούν στρεβλώσεις.
Το... κερασάκι στη τούρτα είναι η απαίτηση της Τρόικας για υψηλότερους συντελεστές στον Ενιαίο Φόρο έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Συγκεκριμένα, "κλειδί" για τον Ενιαίο Φόρο είναι και η διασφάλιση υψηλού δείκτη εισπραξιμότητας, έτσι ώστε οι φορολογικοί συντελεστές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο στόχος εσόδων που θα εισπραχθούν είναι 2,9 δις ευρώ. Με βάση τον υπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, η εισπραξιμότητα του νέου φόρου θα είναι 85%, όσο δηλαδή και του Τέλους της ΔΕΗ, άρα απαιτείται βεβαίωση φόρων ύψους 3,4 δις ευρώ. Με βάση, όμως, τον υπολογισμό της Τρόικας η εισπραξιμότητα θα κινηθεί στα επίπεδα του 70%, άρα απαιτείται να βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,2 δις ευρώ! Αν η Τρόικα επιβάλει τελικά την άποψη της, τότε οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου θα πρέπει να αυξηθούν πολύ έτσι ώστε να καλύψουν το "κενό", με αποτέλεσμα οι ωφελημένοι του νέου φόρου να είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου