Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αιγιαλός: Να σας εξηγήσω λέει το υπουργείο για να σβήσει την φωτιά

Νέες διευκρινιστικές απαντήσεις για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό έκανε χθες το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά που άναψαν ορισμένες επίμαχες διατάξεις οι οποίες προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση βουλευτών, πολεοδόμων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι προχωρεί σε προσθήκες στο νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για παρανοήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες διατάξεις. Παράλληλα διευκρινίζει πως συνεχίζει τις επαφές με φορείς και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις προκειμένου να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται ενώ χθες έγινε εποικοδομητική συζήτηση με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και μετά την λήξη της δημόσιας διαβούλευσης στις 13 Μαίου. Σύμφωνα με το υπουργείο:
- Η κοινή χρήση του αιγιαλού δεν αίρεται με τις επίμαχες ρυθμίσεις ενώ δεν ορίζεται ότι είναι επιτρεπτή η αποκλειστική χρήση αιγιαλού και παραλίας, ούτε ότι περιορίζεται η ελεύθερη πρόσβαση πολιτών. Πρόθεση του νομοσχεδίου είναι να διατηρήσει τους περιορισμούς για απλή χρήση του αιγιαλού, αλλά εκτός από τους υπάρχοντες περιορισμούς, δηλαδή του εμβαδού (500 τετραγωνικά μέτρα) και της μεταξύ των παραχωρήσεων απόσταση (100 μέτρα), να θεσπίσει επιπλέον, όπως τον καθορισμό ανώτατου συντελεστή παραχωρούμενου αιγιαλού. Επιπλέον με υπουργική απόφαση μπορούν να τίθενται και επιπλέον περιορισμοί, αν η μορφολογία και το μέγεθος κάποιου αιγιαλού το απαιτεί, προκειμένου να διασφαλισθεί η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση για τους πολίτες. Για παράδειγμα εμβαδόν μικρότερο των 500τμ για κάθε παραχώρηση για παραλίες μικρές σε εμβαδόν. «Δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια και των σχετικών σχολίων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, είναι η ρητή προσθήκη στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, η πρόβλεψη για τη διατήρηση του ανώτατου εμβαδού ανά παραχώρηση των 500 τ.μ., τη μείωση της ελεύθερης ζώνης των 100 μέτρων σε 70 μέτρα και τον καθορισμό ανώτατου συντελεστή παραχωρούμενου αιγιαλού, ο οποίος θα λειτουργεί διορθωτικά αν η κάλυψη που προκύπτει από το ανώτατο εμβαδό ανά παραχώρηση είναι μεγάλη» αναφέρει το υπουργείο.
- Η δυνατότητα νομιμοποίησης δίδεται μόνο για όποια έργα ρητά επιτρέπονται, όχι μόνο από το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλά και από τον ισχύοντα Ν.2971/2001. «Κανένα οικοδομικό έργο (κατοικίες, ξενοδοχεία) που ρητά απαγορεύεται να κατασκευάζονται εντός αιγιαλού, δεν εξαιρούνται από την κατεδάφιση. Επιπροσθέτως, γίνεται υποχρεωτική η υποβολή μελέτης περιβαλλοντολογικών όρων, προκειμένου ένα έργο να νομιμοποιηθεί, καθιστώντας την περιβαλλοντολογική διάσταση βασική και απαραίτητη».
- Καμία επέκταση εγκατάστασης δε θα γίνει μέσω επιχωματώσεων, ούτε θα δημιουργηθούν μόνιμες κατασκευές. Επιχωματώσεις επιτρέπονται μόνο σε τουριστικές μονάδες που έχουν ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις ή σε ΕΣΧΑΣΕ-ΕΣΧΑΔΑ. Αφορούν δηλαδή σε μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα που έχει χαρακτηριστεί έτσι με βάση τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και προϋποθέσεις. Η δημιουργία ξηράς, θα υλοποιείται με δαπάνες των επενδυτών και θα αποτελεί υποχρεωτικά αιγιαλό, δηλαδή κοινόχρηστη περιουσία του Δημοσίου, την οποία το Δημόσιο θα εκμισθώνει στον επενδυτή σύμφωνα με το άρθρο 16 του νομοσχεδίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η δυνατότητα έγκρισης ενός έργου πρόσχωσης θα γίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης αυστηρών περιβαλλοντολογικών όρων και διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Ενδοκυβερνητικές τριβές έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό με πολλούς βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης, αλλά και την υπόλοιπη αντιπολίτευση, να απειλούν ότι δεν θα το ψηφίσουν. Υπό το βάρος μιας ενδεχόμενης πολιτικής κρίσης η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλά και επικοινωνιακή αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να αναδείξει τα θετικά σημεία των αλλαγών που προωθούνται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου