Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο ενιαίος φόρος δεν θα αλλάξει

Αυτό που γίνεται με αφορμή την φορολόγηση των ακινήτων αγγίζει τα όρια της αστειότητας. Είκοσι τέσσερις βουλευτές υπογράφουν μία τροπολογία. Εβδομήντα τέσσερις πηγαίνουν να συζητήσουν με τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος τους λέει με απλά λόγια ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα οδηγούν σε ελάφρυνση. Κοντολογίς τους είπε : «εμάς μας νοιάζει να εισπράξουμε» . Οι εβδομήντα τέσσερεις αντιπροτείνουν να επιβληθεί το χαράτσι δηλαδή να πληρώσουν οι αστικοί πληθυσμοί . Ο υπουργός τους λέει δεν γίνεται και οι βουλευτές πάνε στα σπίτια τους προφανώς ευχαριστημένοι επειδή –νομίζουν ότι- έκαναν το καθήκον τους. Φυσικά ουσιαστικές αλλαγές στον ενιαίο φόρο δεν θα υπάρξουν (οι στάνες και τα χαλάσματα που εξαιρέθηκαν από τον φόρο δεν σημαίνει ότι απαλλάσσουν τα αγροτεμάχια πάνω στα οποία είναι κτισμένα).
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κάποιοι ελιγμοί «για τα μάτια του κόσμου» και οι εβδομήντα τέσσερεις θα τον υπερψηφίσουν. Λίγες ώρες πριν ή στην διάρκεια της ψηφοφορίας ή στο περιστύλιο της Βουλής μπρός στις τηλεοπτικές κάμερες , κάποιοι θα πουν : «αυτή ήταν η τελευταία φορά» και κάποιοι άλλοι θα δηλώσουν : «ότι το έκαναν για να μη πάνε χαλάλι οι θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός». Η ζωή θα συνεχιστεί , για άλλους καλά (και για τους 74) και για άλλους χειρότερα (για αυτούς που θα πληρώσουν).
Έτσι απλά είναι τα πράγματα διότι κανένας τους δεν θέλει εκλογές. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους προτιμά να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Και για να παραφράσουμε μία φράση που είχε λεχθεί πριν μερικούς μήνες από ένα βουλευτή της συμπολίτευσης : «δεν θα πέσουμε για μερικά παλιοχώραφα». Επειδή όμως θέλουν να κρατούν και τους τύπους εμφανίζονται ότι φωνάζουν. Φυσικά , σταματάνε εκεί γιατί κανείς δεν θέλει περιπέτειες. Το χειρότερο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει αν ο απλός Έλληνας τους ταυτίζει σιγά σιγά με τον «τσοπάνη και τον λύκο». Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στην σημερινή εποχή ο «τσοπάνης» δεν είναι οι αφεντιές τους αλλά το κοινοβούλιο και η ίδια η δημοκρατία. Αλλά και αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα τους. Είτε από αδιαφορία ,είτε από βαρεμάρα, είτε από άγνοια είτε από γνώση της ιστορικής εμπειρίας θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση «τα πράγματα δεν θα αλλάξουν». Θεωρούν επίσης ότι είναι αρκετά έξυπνοι και ακόμα περισσότερο «καπάτσοι» για να προλάβουν και να προσαρμοστούν σε κάθε νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί εξαιτίας της στάσης και της πρακτικής τους Έτσι λοιπόν εξακολουθούν να ακολουθούν την ίδια τακτική . Για την ιστορία να πούμε ότι :
Οι 74 συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών κάποιοι πρότειναν ακόμη και την διατήρηση του χαρατσιού. Όλοι ζήτησαν να μην εφαρμοστεί ο νέος φόρος το 2014 αλλά να διατηρηθεί για ακόμη ένα έτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μειωμένο όμως κατά 10% και παράλληλα να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε στους βουλευτές ότι το «χαράτσι» έχει κριθεί αντισυνταγματικό και η διατήρησή του θα δημιουργήσει νομικό πρόβλημα. Ωστόσο εμφανίστηκε ανοικτός στην υποβολή προτάσεων για αλλαγές - βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων αρκεί αυτές να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Στο μεταξύ και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έως χθες το μεσημέρι που έκλεισε το σύστημα, πολλοί είναι αυτοί που δήλωσαν αδυναμία πληρωμής εφόσον το σχέδιο εφαρμοστεί, άλλοι επισημαίνουν τα παράλογα του σχεδίου, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα προτρέπουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν σε αλλαγές.


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αυξήσεις φόρων 684% στα ακίνητα

Το 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα βεβαιώσει φόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους, όταν το 2009 οι φόροι στην περιουσία δεν ξεπερνούσαν τα 526 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκαν σε πέντε χρόνια κατά 684,4%. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία, που δείχνουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις των ακινήτων τα τελευταία χρόνια:
• Το 2009 καταβλήθηκαν 526 εκατ. ευρώ.
• Το 2010 εισπράχθηκαν 487 εκατ. ευρώ.
• Το 2011 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ.
• Το 2012 οι εισπράξεις εκτοξεύθηκαν στα 2,75 δισ. ευρώ.
• Το 2013 υπολογίζεται να εισπραχθούν 2,75 δισ. ευρώ.
• Το 2014 εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στον κρατικό κορβανά 2,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ανέρχεται στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τα "μυστικά" του ενιαίου φόρου

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν με μετρητά τον Ενιαίο Φόρο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν το σύνολο ή μέρος του οφειλόμενου φόρου με μεταβίβαση σε τρίτο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου. Ταυτόχρονα θα εκχωρούν στο ελληνικό Δημόσιο την απαίτηση καταβολής του τιμήματος ή μέρους του τιμήματος Εξάλλου απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίου χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού πληρωμής του φόρου. Συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες που παραβαίνουν την ρύθμιση αυτή τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις το νομοσχέδιο δεν είναι τόσο άτεγκτο όσο για την ίδιωτική περιουσία καθώς:
-παρέχεται ετήσια αναστολή στην πληρωμή του φόρου
-το ποσό του φόρου χρακτηρίζεται ως δαπάνη και ως εκ τούτου περιορίζει το φόρο εισοδήματος.
Αυτο προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ειδικότερα όπως προβλέπεται
: 1. χορηγείται έκπτωση 50% στο φορολογούμενο, την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ενιαίου φόρου ακινήτων, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής. Η έκπτωση χορηγείται σε ετήσια βάση εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στα οποία κατέχουν δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα 150 τμ προκειμένου για κτίσματα, ή τα 500 τμ προκειμένου για οικόπεδα, ή τα 6 στρέμματα προκειμένου για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού , και
- ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
2. χορηγείται πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία.
3. για νομικά πρόσωπα χορηγείται ετήσια αναστολή πληρωμής του φόρου ( έως και τρεις φορές σε 10 χρόνια) εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
- ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση μεγαλύτερη του 30 % και
- δεν υπάρχουν ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού του ή σε δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Αν ο υπόχρεος καταβάλλει εφάπαξ το σύνολο του φόρου, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 1,5% Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνει το υπουργείο Οικονομικών:
Για τις κατοικίες: - στις πρώτες 5 ζώνες των συντελεστών προσδιορισμού του φόρου βρίσκεται το 85% των κτιρίων. - μόλις το 0,6% των μονοκατοικιών θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον προηγούμενο. Σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρόκειται για οικοδομές της τελευταίας 10ετίας, επειδή η ΔΕΗ υπολόγιζε κύριους και βοηθητικούς χώρους ενιαία, και τώρα αυτό διαχωρίζεται, θα προκύπτει χαμηλότερος φόρος.
Για τα οικόπεδα:
- Το 75% των οικοπέδων βρίσκονται σε ζώνες που πληρώνουν μέχρι 250 ευρώ το στρέμμα
- Συνήθως οι εκτάσεις στα αστικά οικόπεδα δεν είναι μεγάλες και πολλές φορές οι συνδικαιούχοι μοιράζονται τον φόρο. Η όποια φορολογία μένει για αστικό οικόπεδο στο οποίο υπάρχει κτίσμα είναι μειωμένη κατά 25%.
- στα νομικά πρόσωπα ο φόρος εκπίπτει ως δαπάνη και άρα το ποσό που καταβάλλεται είναι μειωμένο κατά 26% - σε αγροτεμάχια που έχουν μέσα κτίριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως βοηθητικό κτίριο και να πληρώνει φόρο 10% Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια):
- Το 90% των μην αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα. Υπάρχουν συνολικά 10 ζώνες
- για βοηθητικό χώρο σε αγροτεμάχιο θα καταβάλλεται φόρος 10%
- τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο
Ποιοι δεν απαλλάσσονται και φορολογούνται για πρώτη φορά: Κόμματα, Συνδικαλιστικές οργανώσεις, κτίρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μειώνουν τον φόρο μεταβίβασης για τα "κοράκια"

Μπορεί Κυβέρνηση και τροϊκα να καταλήγουν στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα η μείωση του φόρου μεταβίβασης αλλά το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς ή αν πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση των "κορακιών" που καιροφυλακτούν για να αποκτήσουν ακίνητα για ...ψίχουλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, για τους ανέργους, τους επαγγελματίες , τους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και για όσους περίμεναν το στεγαστικό δάνειο για να αποκτήσουν σπίτι η μείωση αυτή δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακίνητων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση να μειωθεί στο 3%. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για το μεγαλύτερο τμήμα της αξίας του ακινήτου.  Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει περαιτέρω αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων με κατάργηση σειράς τελών υπέρ τρίτων στις αγοραπωλησίες (φόροι και έξοδα για ΟΤΑ, δικηγόρους κ.α.). Υπενθυμίζεται ότι, πως από 1ης Ιανουαρίου 2014 γίνεται προαιρετική η παράσταση δικηγόρου κατά την υπογραφή συμβολαίων.  Επιπρόσθετα έχουν διατυπωθεί προτάσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των αφορολόγητων ορίων σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές.


Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τι αλλάζει στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό

Νομοσχέδιο για την ρύθμιση κρίσιμων ζητημάτων πολεοδομίας και χωροταξίας, αναμένεται να είναι σε διαβούλευση εντός ολίγων εβδομάδων. Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στη μείωση του χρόνου που απαιτείται, μέσω της απλούστευσης και της απλοποίησης των διαδικασιών. Η όλη του φιλοσοφία είναι να προσανατολίσει τη χωροταξία στην ανάπτυξη, με δεδομένη προϋπόθεση τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας. Παράλληλα υλοποιείται η αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να είναι συμβατά με τις νέες συνθήκες. Έτσι σε επίπεδο Περιφέρειας:
Καταγράφονται και αξιολογούνται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και διάρθρωση του χώρου
Αποτιμώνται οι χωρικές επιπτώσεις των δημόσιων πολιτικών και προγραμμάτων.
Προσδιορίζονται με προοπτική δεκαπέντε ετών, οι στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του χώρου, με παράλληλη πρόβλεψη για χωροθέτηση επενδύσεων.
Σχετικά με τις αλλαγές του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων οι αφορούν σε :
Διεύρυνση των προορισμών
Περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων, με τη θεσμοθέτηση ζωνών και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
Προώθηση της δημιουργίας ενιαίων δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πως "κουρεύουν" καταθέσεις με όπλο τα ακίνητα

Η ελληνική κοινωνία βιώνει τις επιπτώσεις από το "μαρτύριο της σταγόνας". Ουσιαστικά , με όπλο το ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες ή που περιήλθε στον Έλληνα από κληρονομιά και το οποίο τις περισσότερες φορές είναι απρόσοδο ο Έλληνας καλείται να προχωρήσει σε άμεσο "κούρεμα" και των τελευταίων αποταμιεύσεων του προκειμένου να εξακολουθήσει να είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού ή του χωραφιού στο χωριό. Η "συνταγή" αυτού του καμουφλαρισμένου κουρέματος είναι απλή και φυσικά έχει πολύ μικρότερο πολιτικό κόστος σε σύγκριση με ένα άμεσο κούρεμα. Τι περιλαμβάνει; Επιβολή φορολογίας στην κατοχή , μείωση των εισοδημάτων και συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος μέσω πάλι της φορολογίας (εισοδήματος και ΦΠΑ στα καταναλωτικά προϊόντα). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 2008 έως και σήμερα οι φόροι στην ακίνητη περιουσία έχουν αυξηθεί κατά 750%!
Συγκεκριμένα , από 437 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008, έφθασαν σε 3,2 δις. ευρώ το 2013, στόχος εσόδων που θα διατηρηθεί και το 2014. Την ίδια στιγμή η σωρευτική απώλεια των εισοδημάτων των Ελλήνων αγγίζει το 24% έως 25% του ΑΕΠ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, από την ελληνική οικονομία έχουν εξανεμιστεί πάνω από 40 δις. ευρώ εθνικού εισοδήματος από το 2008 έως και σήμερα. Και το "μαρτύριο" δεν έχει τελειωμό. Μόνο τους επόμενους 4 μήνες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013, ενώ την ίδια ώρα «τρέχει» το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος.
Η ίδια ακριβώς φορολογική πολιτική θα συνεχιστεί και το 2014, καθώς οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και πάλι χρυσάφι την ακίνητη περιουσία τους. Ο νέος φόρος ακινήτων, που γράφεται και σβήνεται διαρκώς εδώ και ένα χρόνο, θα πρέπει να φέρει στα ταμεία τουλάχιστον 2,85 δις. ευρώ, από φόρο όμως που θα βεβαιώσει 3,85 δις. ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι κατά 1 δις. ευρώ ακριβότερος από τα έσοδα που θα πρέπει να φέρει στα ταμεία, καθώς η τρόικα συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τις ΔΟΥ, ότι μπορούν να εισπράξουν τους φόρους. Έστω και αν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι με το νέο φόρο που σχεδιάζει η κυβέρνηση «θα εισπράξει λιγότερα από περισσότερους», ξεχνά να πει ότι ο τελικός λογαριασμός για τη συνολική ακίνητη περιουσία μιας μέσης οικογένειας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς πρώτη φορά θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ενώ χαμένοι θα βγουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης.

Οικοδομη : Εσπασαν τα φρένα

Νέα «βουτιά» κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα τον περασμένο Ιούλιο. Οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ενώ στο επτάμηνο του 2013 καταγράφεται πτώση 37,8%. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Ιούλιο το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.635 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 396,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 1.681,3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 24% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 8,6% στην επιφάνεια και καμία μεταβολή στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις λόγω ενιαίου φόρου

Πρόστιμα θα πληρώνουν συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων αν προχωρήσουν σε υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, μεταγράψουν τίτλους ή καταχωρήσουν ακίνητα των οποίων οι υπόχρεοι δεν έχουν πληρώσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αν δεν έχει πληρωθεί ο φόρος, οι συμβολαιογράφοι μπορούν να κάνουν κανονικά τα συμβόλαια, μόνο αν καταβάλλουν οι ίδιοι, μέσα σε τρεις ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου, τον οφειλόμενο φόρο ακινήτων.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Euro2day tο υπουργείο Οικονομικών με σχετική διάταξη η οποία αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι της εισπραξιμότητας του νέου φόρου κάθε ενδιάμεσο κρίκο στη μεταβίβαση ενός ακινήτου. Απαγορεύει, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου, αλλά και με πρόστιμο 5.000 ευρώ σε συμβολαιογράφους να συντάσσουν συμβόλαια μεταβίβασης αν δεν έχουν τσεκάρει πρώτα – με έγγραφες αποδείξεις- ότι έχει πληρωθεί ο φόρος ενώ αντίστοιχο μπλόκο στήνει και σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και χωρίς να αποκλείονται αλλαγές ορίζεται ότι:
* Απαγορεύεται, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου, η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται ή δημιουργούνται εμπράγματα δικαιώματα σε αυτό ή γίνεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή εγγράφεται υποθήκη επί ακινήτου, αν δεν επισυναφθεί από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης με το οποίο να πιστοποιείται ότι το ίδιο ακίνητο, με τα ίδια στοιχεία, περιλαμβάνεται στη δήλωση του ενιαίου φόρου ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλλει , ρυθμίσει ή νόμιμα απαλλαγεί για τα υπόλοιπα ακίνητα για τα οποία είναι υπόχρεος, κατά τα προηγούμενα έτη. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού.
* Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου με το οποίο μεταβιβάζεται με οποιαδήποτε αιτία η κυριότητα ενός ακινήτου αν και πάλι δεν υπάρχει «πιστοποιητικό φορολογικής συμμόρφωσης». * Η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου πριν την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι στα πιστοποιητικά αναγράφεται το συνολικά οφειλόμενο ποσό φόρων και προσαυξήσεων, το οποίο υποχρεούται να αποδώσει, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών.
* Οι συμβολαιογράφοι, φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις, υπόκεινται σε πρόστιμο που ορίζεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.