Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τι αλλάζει στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό

Νομοσχέδιο για την ρύθμιση κρίσιμων ζητημάτων πολεοδομίας και χωροταξίας, αναμένεται να είναι σε διαβούλευση εντός ολίγων εβδομάδων. Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση στη μείωση του χρόνου που απαιτείται, μέσω της απλούστευσης και της απλοποίησης των διαδικασιών. Η όλη του φιλοσοφία είναι να προσανατολίσει τη χωροταξία στην ανάπτυξη, με δεδομένη προϋπόθεση τον καθορισμό συγκεκριμένων ζωνών απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας. Παράλληλα υλοποιείται η αναθεώρηση και εξειδίκευση των 12 Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να είναι συμβατά με τις νέες συνθήκες. Έτσι σε επίπεδο Περιφέρειας:
Καταγράφονται και αξιολογούνται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και διάρθρωση του χώρου
Αποτιμώνται οι χωρικές επιπτώσεις των δημόσιων πολιτικών και προγραμμάτων.
Προσδιορίζονται με προοπτική δεκαπέντε ετών, οι στρατηγικές επιλογές για την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του χώρου, με παράλληλη πρόβλεψη για χωροθέτηση επενδύσεων.
Σχετικά με τις αλλαγές του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων οι αφορούν σε :
Διεύρυνση των προορισμών
Περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων, με τη θεσμοθέτηση ζωνών και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
Προώθηση της δημιουργίας ενιαίων δικτύων φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου