Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο ενιαίος φόρος δεν θα αλλάξει

Αυτό που γίνεται με αφορμή την φορολόγηση των ακινήτων αγγίζει τα όρια της αστειότητας. Είκοσι τέσσερις βουλευτές υπογράφουν μία τροπολογία. Εβδομήντα τέσσερις πηγαίνουν να συζητήσουν με τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος τους λέει με απλά λόγια ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα οδηγούν σε ελάφρυνση. Κοντολογίς τους είπε : «εμάς μας νοιάζει να εισπράξουμε» . Οι εβδομήντα τέσσερεις αντιπροτείνουν να επιβληθεί το χαράτσι δηλαδή να πληρώσουν οι αστικοί πληθυσμοί . Ο υπουργός τους λέει δεν γίνεται και οι βουλευτές πάνε στα σπίτια τους προφανώς ευχαριστημένοι επειδή –νομίζουν ότι- έκαναν το καθήκον τους. Φυσικά ουσιαστικές αλλαγές στον ενιαίο φόρο δεν θα υπάρξουν (οι στάνες και τα χαλάσματα που εξαιρέθηκαν από τον φόρο δεν σημαίνει ότι απαλλάσσουν τα αγροτεμάχια πάνω στα οποία είναι κτισμένα).
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κάποιοι ελιγμοί «για τα μάτια του κόσμου» και οι εβδομήντα τέσσερεις θα τον υπερψηφίσουν. Λίγες ώρες πριν ή στην διάρκεια της ψηφοφορίας ή στο περιστύλιο της Βουλής μπρός στις τηλεοπτικές κάμερες , κάποιοι θα πουν : «αυτή ήταν η τελευταία φορά» και κάποιοι άλλοι θα δηλώσουν : «ότι το έκαναν για να μη πάνε χαλάλι οι θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός». Η ζωή θα συνεχιστεί , για άλλους καλά (και για τους 74) και για άλλους χειρότερα (για αυτούς που θα πληρώσουν).
Έτσι απλά είναι τα πράγματα διότι κανένας τους δεν θέλει εκλογές. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους προτιμά να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν. Και για να παραφράσουμε μία φράση που είχε λεχθεί πριν μερικούς μήνες από ένα βουλευτή της συμπολίτευσης : «δεν θα πέσουμε για μερικά παλιοχώραφα». Επειδή όμως θέλουν να κρατούν και τους τύπους εμφανίζονται ότι φωνάζουν. Φυσικά , σταματάνε εκεί γιατί κανείς δεν θέλει περιπέτειες. Το χειρότερο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει αν ο απλός Έλληνας τους ταυτίζει σιγά σιγά με τον «τσοπάνη και τον λύκο». Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στην σημερινή εποχή ο «τσοπάνης» δεν είναι οι αφεντιές τους αλλά το κοινοβούλιο και η ίδια η δημοκρατία. Αλλά και αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα τους. Είτε από αδιαφορία ,είτε από βαρεμάρα, είτε από άγνοια είτε από γνώση της ιστορικής εμπειρίας θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση «τα πράγματα δεν θα αλλάξουν». Θεωρούν επίσης ότι είναι αρκετά έξυπνοι και ακόμα περισσότερο «καπάτσοι» για να προλάβουν και να προσαρμοστούν σε κάθε νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί εξαιτίας της στάσης και της πρακτικής τους Έτσι λοιπόν εξακολουθούν να ακολουθούν την ίδια τακτική . Για την ιστορία να πούμε ότι :
Οι 74 συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών κάποιοι πρότειναν ακόμη και την διατήρηση του χαρατσιού. Όλοι ζήτησαν να μην εφαρμοστεί ο νέος φόρος το 2014 αλλά να διατηρηθεί για ακόμη ένα έτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μειωμένο όμως κατά 10% και παράλληλα να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε στους βουλευτές ότι το «χαράτσι» έχει κριθεί αντισυνταγματικό και η διατήρησή του θα δημιουργήσει νομικό πρόβλημα. Ωστόσο εμφανίστηκε ανοικτός στην υποβολή προτάσεων για αλλαγές - βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων αρκεί αυτές να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Στο μεταξύ και στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης έως χθες το μεσημέρι που έκλεισε το σύστημα, πολλοί είναι αυτοί που δήλωσαν αδυναμία πληρωμής εφόσον το σχέδιο εφαρμοστεί, άλλοι επισημαίνουν τα παράλογα του σχεδίου, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα προτρέπουν την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν σε αλλαγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου