Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί. Στο σφυρί εκτός των άλλων θα βγαίνουν πρώτες κατοικίες ανθρώπων που:
έχουν και ένα σπίτι στο χωριό
έχουν ένα μικρό ακίνητο για συμπλήρωμα στο εισόδημα τους
έχουν καταθέσεις πάνω απο 15.000 ευρώ
έχουν κύρια κατοικία ακόμα και μικρότερη των 200.000 ευρώ
Ακόμα και αυτοί οι λιγοστοί που θα έχουν προστασία οδηγούνται σε πλήρη πτωχοποίηση.Ο υπουργός χρησιμοποιώντας στατιστικές  φτιαγμένες στα μέτρα του (σ.σ. το μέσο ύψος της κατάθεσης στις ελληνικές τράπεζες )προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα ενώ απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία όπως : αν θα λαμβάνονται υπόψη το σύνολο των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, αν λαμβάνονται υπόψη τα ΙΧ και ποιά συγκεκριμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία, ποιοί λογαριασμοί θα λαμβάνονται υποψη πχ ο λογαριασμός ενός παιδιού με χρήματα του παππού ή οι κοινοί λογαριασμοί με υπέργηρους. Σε κάθε ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Στουρνάρας έκαναν ένα νομικό εξάμβλωμα που η ουσία του κρύβεται στις εξαιρέσεις.
Προσωρινά-για ένα χρόνο-, ισχύει προστασία για δανειολήπτες που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις :
α΄ κατοικία αξίας 200.000 καθώς καταργείται η προσαύξηση του 50%, καθώς και αυτή για κάθε παιδί, που ανέβαζε το όριο (με την υφιστάμενη απαγόρευση) μέχρι και τις 450.000 ευρώ, για μια οικογένεια με 4 παιδιά.
ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία 270.000 ευρώ . Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Σε όσους καλύπτουν αθροιστικά τα προαναφερόμενα κριτήρια παρέχεται παράταση ενός έτους και με την προϋπόθεση ότι θα δίνουν στη τράπεζα δόσεις ίσες με το 10% του εισοδήματος τους εάν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ ενώ από εκεί και έπειτα το ποσοστό αυξάνεται στο 20%.
Η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο κ.Χατζηδάκης σημαίνει ότι οι οικογένειες :
που έχουν με τις ισχύουσες αντικειμενικές εκτός από την κύρια κατοικία τους ένα δυάρι στα Πατήσια , ένα "τυφλό" αγροτεμάχιο σε κάποιο βουνό , ένα ΙΧ και 10.000 ευρώ από την αποζήμιωση(σ.σ. ενδεικτικό παράδειγμα) (σ.σ. οι συνδυασμοί είναι άπειροι και ο καθένας μπορεί να τους προσαρμόσει)
που έχουν εισόδημα πάνω από 35.000 το χρόνο , θα δουν , τα σπίτια τους να βγαίνουν στον πλειστηριασμό καθώς πρόκειται , κατά την κυβέρνηση , για "έξυπνους" που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός ακόμα και όσοι υπαχθούν στις μεταβατικές ευεργετικές διατάξεις οδηγούνται σε φτωχοποίηση και σε ένδεια καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.940 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.677 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.014 ευρώ. Αν σε αυτά τα ελάχιστα ποσά προστεθεί και ένα ελάχιστο ποσό δόσης για το δάνειο 4.000 ευρώ το χρόνο τότε της οικογένειας αυτής απομένουν περί τα 600 ευρώ -μπορεί και λιγότερα- το μήνα για να αντιμετωπίσει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες της. Φυσικά και αυτοί θα κινδυνέψουν από το 2015 να βρεθούν πάλι με το κίνδυνο του πλειστηριασμού αφού οι διατάξεις αυτές είναι μεταβατικές.
Και για να υπάρξει μία αίσθηση για το πόσους αφορούν οι μεταβατικές αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει να αναφέρουμε τα πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο «κόκκινο» βρίσκονται δάνεια ύψους 65,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 31,5 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 17,5 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται κατά 10%. Δηλαδή η αντικειμενική πρώτης Κατοικίας ορίζεται στις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό εισόδημα στις 38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ
Απο τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι από την προτεινόμενη ρύθμιση ΔΕΝ προστατεύονται:
1. Δανειολήπτες κάτοικοι περιοχών με υψηλές αντικειμενικές αξίες και κατοικία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ(ανεξαρτήτως εισοδήματος).
2. Δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.
3. Δανειολήπτης αγρότης με εγκαταστάσεις που απέκτησε με δάνεια(θερμοκήπια κλπ).
4. Δανειολήπτες που έχουν εκτός από την πρώτη κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν προστατεύονται.
5. Δανειολήπτες με συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 270.000 ευρώ, χάνουν και την πρώτη τους κατοικία.
6. Οι εγγυητές αν δεν έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις ένταξης με τους πρωτοφειλέτες.
7. Όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα καταφυγής σε δικαστική προστασία προκειμένου να αποδείξουν ότι η κατοικία που εκπλειστηριάζεται είναι η πρώτη.
8. Δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία για οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Από την αρχή του 2015 και μετά η νομοθετική αυτή διάταξη θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, την κατάρτιση του οποίου θα αναλάβει το υπό σύσταση Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μεταξύ άλλων το Συμβούλιο θα ορίσει τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των ετήσιων δαπανών διαβίωσης, ενώ παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει Κώδικα Δεοντολογίας για τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που θα περιλαμβάνει ενιαίες διατάξεις αξιολόγησης κινδύνου, δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών, τρόπους επικοινωνίας με τους δανειολήπτες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου