Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ενιαίος Φόρος : Το "παίζουν ευαίσθητοι"

Σε μείωση των συντελεστών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο να ελαφρυνθούν κυρίως οι ιδιοκτήτες των εντός σχεδίου οικοπέδων. Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο συζητήθηκε το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων και αμφότεροι συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει φρένο στις επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων με τον ενιαίο φόρο που σχεδιάζεται . Δηλαδή, ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να μικρότερος από 4,15 δισ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της τρόικας. Μάλιστα, συμφώνησαν ότι οι όποιες μειώσεις (εφόσον υπάρξει θετική έκβαση στις συναντήσεις τρόικας και οικονομικού επιτελείου), θα αφορούν τη φορολόγηση των οικοπέδων.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του υπουργείου προσπάθησαν να πείσουν τους πιστωτές μας ότι αύξηση της φορολογίας των ακινήτων θα έχει αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια δεν δέχονται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τον δείκτη της εισπραξιμότητας. Υποστηρίζουν ότι προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν φόροι ύψους 4,15 δισ. ευρώ. Θεωρούν, δηλαδή, ότι δεν θα πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων όλοι οι ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το ποσό που πρέπει να βεβαιωθεί στους υπόχρεους.
Όλα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με τους τελικούς συντελεστές που θα συνοδεύουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014. Μάλιστα στις εκθέσεις της σύστηνε στην κυβέρνηση να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν συζητά καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει λοιπόν την ερχόμενη εβδομάδα να πείσει τους πιστωτές μας ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φθάσει στο 81,5% από 67% που εκτιμούσε η τρόικα στις εκθέσεις της. Στην περίπτωση που δεχθεί η τρόικα το νέο ποσοστό εισπραξιμότητας (80-81,5%) θα μειωθεί και το ποσό του φόρου που πρέπει να βεβαιωθεί από 4,15 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στη μείωση κυρίως των συντελεστών για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου οικοπέδων.
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα οικόπεδα εντός σχεδίου.
1. Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 20 συντελεστές ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Για παράδειγμα, οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με μοναδιαία αξία 100 ευρώ το τ.μ. έχει συντελεστή 0,7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων επί τον συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα πληρώσουν για πρώτη φορά τον ΕΝΦΑ
2. Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου, η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:
α) Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και
β) Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου