Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα για τα ακίνητα που φέρνει το Μνημόνιο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού RE+D:

RE+D Magazine

09-02-2012, 09:30

Σκληρά φορολογικά μέτρα για την αγορά ακινήτων, φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση που, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα ψηφιστεί την Κυριακή από τη Βουλή. Πέρα από το μαχαίρι στις συντάξεις και τους μισθούς, το νέο Μνημόνιο φέρνει πολύ άγρια μέτρα σε βάρος της περιουσίας τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά ακινήτων.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τα εξής θέματα που θα πλήξουν καίρια τις τσέπες των ιδιοκτητών ακινήτων:

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για αγορά πρώτης κατοικίας, ακόμη κι αν αφορά μεταβιβάσεις για γονική παροχή ή κληρονομιά.

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους τόκους των στεγαστικών δανείων

Κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Πιθανός ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που θα οδηγήσει σε αύξηση της επιβάρυνσης για τουριστικές υπηρεσίες, στην κατασκευή κατοικιών, στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ για τα ακίνητα.

Σίγουρος θεωρείται ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ο οποίος θα ενσωματώνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 ο οποίος ακόμη δεν έχει εισπραχθεί (έχει αφορολόγητο όριο €200.000), το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δεν προβλέπει αφορολόγητο). Πιθανόν αυτό να συμβεί από την επόμενη χρονιά.

Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος. Ουσιαστικά η Τρόικα ζητά να υπάρχει ένας φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.

Υπάρχουν φήμες για επιβολή ΦΠΑ στα ενοίκια επαγγελματικών ακινήτων και για φυσικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι ένας μικρο-ιδιοκτήτης θα πρέπει να κάνει τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου