Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πιστεύουμε η δε πιστεύουμε...


Αυθαίρετα όπως...ημιυπαίθριοι
RE+D Magazine
24-06-2011, 07:11
Επιβεβαίωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Αν και είχαν προλάβει κάποιοι από το υπουργείο να κάνουν τη διαρροή του σχεδίου για τον τρόπο που θα γίνει η πολεοδομική περαίωση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι θα «τακτοποιηθούν» όλα τα αυθαίρετα και θα εξαιρεθούν όσα έχουν κτιστεί τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρξει μια διαδικασία ανάλογη με αυτή των ημιυπαιθρίων καθώς θα προβλέπεται η τακτοποίηση (που είναι στα όρια της νομιμότητας και του... ΣτΕ) για 30-40 χρόνια έναντι τιμήματος. Πιθανότατα τα πρόστιμα να πέσουν έως και 80% σε σχέση με τα σημερινά, ίσως να υιοθετηθεί το σχέδιο της ΠΟΜΙΔΑ για ένα τίμημα ίσο με το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Θα δοθεί μια περίοδο 6-8 μήνες από την ψήφιση της ρύθμισης που οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα. Αν και δύσκολο να φτάσει ο χρόνος, ειδικά με το χάλι που έχουν οι πολεοδομίες.
Τα «τακτοποιημένα» αυθαίρετα δεν θα πληρώσουν αναδρομικά ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ, ούτε ΙΚΑ ή άλλους φόρους. Μετά, όμως, θα πληρώσουν κανονικά όλα όσα προβλέπονται.

Φυσικά θα εξαιρεθούν τα κτίσματα σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση, ρέματα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου