Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Το μπαλάκι στους ιδιοκτήτες

Ταλαιπωρία περιμένει τους φορολογουμένους στους οποίους έχει βεβαιωθεί εξ ολοκλήρου το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 και 2012, αν και είναι συγκύριοι ή επικαρπωτές ενός ακινήτου, αφού αυτοί θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που υποχρεούνται στην καταβολή του ΕΕΤΗΔΕ και επομένως θα έπρεπε να είχε γίνει επιμερισμός του ποσού. Απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών , προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι κύριοι ή επικαρπωτές ακινήτου, στο οποίο επιβλήθηκε ΕΕΤΗΔΕ ετών 2011 και 2012 είναι περισσότεροι του ενός και το τέλος δεν εξοφλήθηκε στο σύνολό του ή εν μέρει μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά βεβαιώθηκε στο όνομα ενός εξ αυτών, παρέχεται η δυνατότητα σε αυτόν να προσέλθει στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ και, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν ο ΑΦΜ ή τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, από τα οποία δύναται να προκύψει ο ΑΦΜ, καθώς και τα ποσοστά ιδιοκτησίας όλων των άλλων κυρίων ή επικαρπωτών του ακινήτου, να αιτηθεί τον επιμερισμό του βεβαιωμένου τέλους ανάλογα με τα ποσοστά τους, έτσι ώστε να μην υπολείπεται ποσό ΕΕΤΗΔΕ που να μην μπορεί να βεβαιωθεί. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν τίθεται θέμα διπλοπληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ 2012. Τα ποσά αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο σε εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ. Η ΔΕΗ πραγματοποίησε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ και τα απέστειλε στο υπουργείο Οικονομικών. Στον επόμενο λογαριασμό, εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΥΟ» και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο. Επομένως το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό της ΔΕΗ και ως εκ τούτου οφείλεται από τους φορολογούμενους που καλούνται να το εξοφλήσουν.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Βάζει χέρι και στις γονικές παροχές το υπ. Οικονομικών

«Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές από φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές βάζει η εφορία. Σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του. Επειδή στις γονικές παροχές δεν υπάρχει τίμημα, η εφορία απαιτεί την υποθήκευση ακίνητης περιουσίας (είτε του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε άλλου εφόσον υπάρχει) προκειμένου να χορηγήσει φορολογική ενημερότητα για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης. Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση, αν διαπιστωθεί από την εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ιδιοκτήτες στο ...απόσπασμα

Καταστρέφεται η ιδιοκτησία καθώς πληθαίνουν οι ιδιοκτήτες που τα ακίνητα τους κάνουν την ζωή δύσκολη. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ παρουσιάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έρευνα της εταιρίας Kapa Research από την οποία προκύπτει γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα:
-Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22 % που ήταν σύμφωνα με την περυσινή έρευνα, εφέτος διαμορφώνονται στο 43,3 % του εισοδήματος. Επιπλέον ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.
-Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.
-Σε υψηλά επίπεδα (38 %) παραμένει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.
-Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών). -Αυξήθηκε από 35 σε 43 % το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.
-Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45 %) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.
-Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.
-Η μεγάλη πλειοψηφία (65 %) θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.
-Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.
-Γενικά το 73 % χαρακτηρίζουν τον ΕΝΦΙΑ ως άδικο φόρο.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πρόταση για αντικειμενικές και στην υπεραξία

Μετά, απο έξι μήνες τώρα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή αντικειμενικών και στο φόρο υπεραξίας. Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή:
Από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, συγκεκριμένα από τα τέλη Ιουλίου, είναι δημοσιευμένος σε ΦΕΚ ο N. 4172/2013, ΦΕΚ Α' 167, στο 41o άρθρο του οποίου ορίζεται ότι η υπεραξία από την πώληση ακινήτων φορολογείται ως εισόδημα με συντελεστή 15%. Ορίζονται επίσης χρονολογικοί συντελεστές απομείωσης της αξίας αυτής καθώς και περιπτώσεις και όρια, πέραν των οποίων δεν θα υπάρχει φορολόγηση. Τo σύνολο των διατάξεων αυτών τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου εφέτος, δηλαδή ένα πλήρες πεντάμηνο μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, χθες, μετά από μαραθώνια διαβούλευση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι συμβολαιογράφοι της χώρας κατέβασαν τα μολύβια αρνούμενοι να συντάξουν συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ακινήτων, επικαλούμενοι σημαντικές ατέλειες και ελλείψεις στο νομοθέτημα αυτό, που αποτέλεσμα θα είχαν, σε περίπτωση ολοκλήρωσης τυχόν μεταβιβάσεων, τη σημαντική ζημία των συναλλασσομένων και κυρίως των πωλητών ακινήτων.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα απέχουν από τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων πώλησης ακινήτων, υπαγομένων στον φόρο υπεραξίας, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος νόμος «είναι ανεφάρμοστος στην πράξη λόγω των ατελειών του και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα φορολογικά συμφέροντα του πωλητή - φορολογούμενου». Ζητούν, δε, την άμεση έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία να διευκρινίζεται σειρά ζητημάτων, τα οποία ωστόσο δεν κατονομάζουν.
Τα ζητήματα αυτά, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την ψήφιση και δημοσίευση του συγκεκριμένου νομοθετήματος και σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη ισχύος του, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν καίρια θέματα όπως η βάση επί της οποίας θα υπολογίζεται η τιμή κτήσης του ακινήτου, ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός της τυχόν υπεραξίας που θα προκύψει για τον πωλητή του. Σε περίπτωση που υιοθετηθούν είτε οι αντικειμενικές αξίες ως βάση, είτε οι τιμές οι οποίες αναγράφονται επί των συμβολαίων κτήσης, οι οποίες επίσης είχαν βασιστεί κατά τον καιρό σύνταξής τους στις τότε αντικειμενικές τιμές, ο πωλητής διατρέχει τον σαφέστατο κίνδυνο να φορολογηθεί για υπεραξία, δηλαδή για εισόδημα, που ουδέποτε εισέπραξε. Στη διάρκεια της παρούσας κρίσης, δηλαδή από το 2008 έως και σήμερα, οι τιμές των ακινήτων στη χώρα έχουν κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί, χάνοντας κατά μέσο όρο ποσοστό άνω του 32% και ενίοτε πολύ περισσότερο, της προ κρίσης αξίας τους, ενώ, αντίθετα, οι αντικειμενικές αξίες έχουν παραμείνει σταθερές και θεωρούνται κατά συνέπεια αμιγώς πλασματικές. Σύμφωνα, δε, με τις ίδιες πηγές, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει όντως οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, τις οποίες αρνείται να αναθεωρήσει τουλάχιστον έως το 2016 καθώς χρησιμεύουν και ως βάση υπολογισμού του φόρου ακινήτων, να ισχύσουν και για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σηκώνουν τα χέρια οι συμβολαιογράφοι

Μετέωρες οι μεταβιβάσεις ακινήτων με τους συμβολαιογράφους να «σηκώνουν τα χέρια», αφού αδυνατούν να υπολογίσουν τον νέο φόρο υπεραξίας 15% που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2014. Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει τη διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το νέο φορολογικό τοπίο στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αποτέλεσμα να παραμένουν τα κενά και οι συμβολαιογράφοι να μην μπορούν να προχωρήσουν στη σύνταξη των συμβολαίων. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στις οποίες συμμετέχουν και συμβολαιογράφοι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στα δεκάδες προβλήματα που ανακύπτουν με την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στις πωλήσεις ακινήτων από αντιπαροχή, στα δομημένα ακίνητα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το πραγματικό κόστος ανέγερσης της οικοδομής αλλά και στα ακίνητα κυρίως της επαρχίας που αποκτήθηκαν μέσω χρησικτησίας. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2014, σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου, ο συμβολαιογράφος που καταρτίζει το συμβόλαιο πρέπει να παρακρατήσει φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής στην οποία ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο και της τιμής στην οποία το μεταβιβάζει. Δηλαδή ο φόρος 15% επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία η τιμή στην οποία πωλείται το ακίνητο είναι μεγαλύτερη από την τιμή στην οποία αυτό αποκτήθηκε από τον τωρινό πωλητή του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θεωρείται πλέον ότι προκύπτει «υπεραξία» η οποία είναι εισόδημα για τον πωλητή. Ο υπολογισμός της «υπεραξίας» και του τελικού οφειλόμενου φόρου θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο σε συνεργασία με τον πωλητή του ακινήτου. Στο σημείο αυτό, οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο υπολογισμός της «υπεραξίας» να μην γίνεται από τους ίδιους αλλά από τη φορολογική αρχή.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μπλόκο και στις κληρονομιές

Για να συνταχθεί πλέον συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει πιστοποιητικό εξόφλησης όλων των φορολογικών υποχρεώσεων της τελευταίας πενταετίας για τα ακίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο του απαιτεί για την αποδοχή κληρονομιάς πιστοποιητικό εκπλήρωσης όλων των φορολογικών υποχρεώσεων της τελευταίας πενταετίας για τα ακίνητα. Το πιστοποιητικό αυτό, όπως αποκαλύπτει το Capital, χρειάζονταν μόνο στη μεταγραφή των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς.
Διαβάστε τη σχετική εγκύκλιο.
1. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1279/30.12.2013 απόφασης προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: «Το πιστοποιητικό του άρθρου 54Α μνημονεύεται και επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς.» Η διάταξη της παραγράφου αυτής εφαρμόζεται για τις συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς που καταρτίζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 2. Στην ΠΟΛ.1279/30.12.2013 απόφαση προστίθεται άρθρο 6 και το άρθρο 6 της απόφασης αυτής αναριθμείται σε 7, ως εξής: «Άρθρο 6 1. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η μνημόνευση και επισύναψη ή η προσκόμιση πιστοποιητικού του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης του Γ.Γ.Δ.Ε. και ο αιτών έχει ανεξόφλητες οφειλές από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του φόρου ακίνητης περιουσίας, τις οποίες έχει ρυθμίσει, υποβάλλει αίτηση και χορηγείται το πιστοποιητικό σύμφωνα με τα υποδείγματα 1 ή 2 κατά περίπτωση της παρούσας και το πιστοποιητικό χορηγείται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Προκειμένου να χορηγηθεί το πιστοποιητικό αυτό ακολουθείται η πιο κάτω διαδικασία: α) αφού διαπιστωθεί από το τμήμα Συμμόρφωσης και σχέσεων με τους φορολογούμενους ότι το ακίνητο ή το δικαίωμα επί ακινήτου περιλαμβάνεται με τα ίδια στοιχεία στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας για όσα έτη αιτείται το πιστοποιητικό, υπολογίζεται ο επιμεριστικά αναλογών φόρος ακίνητης περιουσίας ανά έτος, ο οποίος αναγράφεται στο υπόδειγμα 4, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσης, με τα λοιπά στοιχεία της βεβαίωσης του φόρου. Στο ίδιο υπόδειγμα αναγράφεται το σύνολο των αναλογούντων κύριων φόρων ακίνητης περιουσίας, που αφορούν ακίνητα για τα οποία ο φορολογούμενος έχει ήδη λάβει πιστοποιητικό αρ. 54Α του ν. 4174/2013, καθώς και το σύνολο του κύριου φόρου που πρέπει να καταβληθεί, προκειμένου να χορηγηθεί το οικείο πιστοποιητικό. β) το τμήμα εσόδων της Δ.Ο.Υ. αναγράφει το υπόλοιπο του κυρίου φόρου, που πρέπει να καταβληθεί, τις προσαυξήσεις επ’ αυτού, το συνολικό ποσό και τα στοιχεία του χρέους προς καταβολή. γ) μετά την εξόφληση του ποσού επισυνάπτονται στην αίτηση χορήγησης του πιστοποιητικού το συμπληρωμένο Υπόδειγμα 4 της παρούσας καθώς και φωτοτυπίες του ηλεκτρονικού αποδεικτικού καταβολής ή του διπλοτύπου είσπραξης. Μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του ηλεκτρονικού αποδεικτικού καταβολής από τη ΔΗΛΕΔ, η εξόφληση του ποσού πραγματοποιείται στη Δ.Ο.Υ.
2. Για τη χορήγηση πιστοποιητικού της παραγράφου 4 του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 απαιτείται η υποβολή αίτησης από το φορολογούμενο σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 5. Ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού έχουν ως το συνημμένο υπόδειγμα 6 το οποίο, μαζί με το υπόδειγμα 5, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της παρούσας. Για τη διαδικασία χορήγησης του πιστοποιητικού ακολουθείται ανάλογα η παράγραφος 1 του παρόντος.
3. Για αποβιώσαντα, το πιστοποιητικό του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013, χορηγείται χειρόγραφα από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. του οικείου έτους του αποβιώσαντος, μετά από αίτηση του νομιμοποιούμενου κληρονόμου του.
4. Δεν ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης του ΓΓΔΕ στην περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος αναγράφονται στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας στρογγυλοποιημένα είτε προς τη μεγαλύτερη είτε προς τη μικρότερη μονάδα.
5. Ο συμβολαιογράφος πριν από τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου δύναται να αντιπαραβάλει το προσκομιζόμενο από το φορολογούμενο με το εκδοθέν αναρτημένο στο διαδίκτυο πιστοποιητικό και υποχρεούται να δηλώσει την οριστικοποίησή του από τη μνημόνευση

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Χαράτσι έως 5.300 ευρώ στις οικοδομές

Έως και 5.300 ευρώ φτάνει, στις «δύσκολες» περιπτώσεις, η αποζημίωση των ελεγκτών δόμησης, όπως προβλέπεται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έλεγχος έργων και εργασιών δόμησης», που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ (Β57/17-1-2014), από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη και συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ, που αντικαθιστά την από διετίας απόφαση ελέγχων στις οικοδομές (ΦΕΚ Β΄ 465), η αποζημίωση των ελεγκτών δόμησης γίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά και το είδος του κτιρίου το οποίο ελέγχεται, ξεκινώντας από τα 100 ευρώ, για τις περιπτώσεις εργασίας κατεδαφίσεων, περιτοιχίσεων και έργων έργων αντιστήριξης, ανεξαρτήτως του είδους και της κατηγορίας του έργου. Στο νέο «μοντέλο» που αναπτύσει η ΚΥΑ, τα έργα επιμερίζονται σε 3 Κατηγορίες, απ΄ όπου: α) στους τελικούς ελέγχους των εργασιών της Κατηγορίας Α΄ (εκτός από τις προσθήκες καθ' ύψος) η αποζημίωση ορίζεται από 100 ευρώ έως 250 ευρώ. β) στον αρχικό έλεγχο των Κατηγοριών Β΄ και Γ΄, για κτίρια συνολικής επιφάνειας έως και 1.000 τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε 200 ευρώ, ενώ για κτίρια με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ., η αποζημίωση καθορίζεται σε τριακόσια (300) ευρώ. γ) Στον ενδιάμεσο έλεγχο των κτιρίων της Κατηγορίας Γ΄, για κτίρια στα οποία απαιτείται ενδιάμεσος έλεγχος, η αποζημίωση καθορίζεται σε 0,3 ευρώ ανά τ.μ. και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 2.000 ευρώ.

Πως θα αποδίδεται ο φόρος υπεραξίας

Οι συμβολαιογράφοι θα παρακρατούν και θα αποδίδουν στο δημόσιο το φόρο υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακινήτου. Αυτό ορίζεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του φόρου υπεραξίας.  Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά ειδικά για το 2014 θα υποβάλλεται χειρόγραφα στις εφορίες  και υποχρέωση υποβολής  υπάρχει και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό . Αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:
1. Ορίζουμε ότι ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του άρθρου 41 του ν. 4172/2013 έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της παρούσας. Παρέχεται η ευχέρεια χρησιμοποίησης μηχανογραφικά προσχεδιασμένου εντύπου εφόσον πληρεί τις προδιαγραφές του εντύπου που ορίζεται με την παρούσα απόφαση.
2. Η υποβολή της παραπάνω δήλωσης καθώς και η απόδοση του φόρου γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της www.gsis.gr, από το συμβολαιογράφο ενώπιον του οποίου έγινε η μεταβίβαση στην αρμόδια για τη φορολογία του Δ.Ο.Υ. Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης βεβαιώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε και παράγεται το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Οφειλής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στις τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής δήλωσης και μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Δ.ΗΛΕ.Δ., η δήλωση υποβάλλεται άμεσα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Γ.Ε.Φ. μαζί με το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά. 3. Η δήλωση υποβάλλεται και ο φόρος αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από αυτόν μέσα στον οποίο έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 41 και την παρ. 4 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013.
4. Ιδιαίτερα για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται στην καθ’ ύλην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το Γ.Ε.Φ. σε δύο αντίτυπα. Από αυτά το πρώτο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. (ή το Γ.Ε.Φ.) και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου και αποτελεί και απόδειξη υποβολής της δήλωσης. Μετά τη βεβαίωση του φόρου εκδίδεται ταυτότητα οφειλής σύμφωνα με τα οριζόμενα. Για την καταχώρηση των δηλώσεων θα τηρείται βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενου φόρου κερδών υπεραξίας κεφαλαίου από τη μεταβίβαση ακινήτων. Ο τύπος και το περιεχόμενο του βιβλίου έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της απόφασης αυτής, σύμφωνα με το οποίο κάθε Δ.Ο.Υ. ή ΓΕΦ πρέπει να γραμμογραφήσει, σελιδοποιήσει και θεωρήσει σχετικό βιβλίο από τα υπάρχοντα σε αυτήν.
5. Η δήλωση περιλαμβάνει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που διενεργεί την παρακράτηση του φόρου (Α.Φ.Μ.), ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια Δ.Ο.Υ.), τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, τα στοιχεία του δικαιούχου (πωλητής), τα στοιχεία του / των αγοραστή/ών, την ημερομηνία κτήσης του ακινήτου, τον χρόνο πώλησης, τον τρόπο απόκτησης, τα έτη διακράτησης, την τιμή κτήσης, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και την τιμή πώλησης του ακινήτου.
6. Η δήλωση υποβάλλεται και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό.
7. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης του παρακρατούμενου φόρου 15% επί της υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των βασικών στοιχείων παραλαβής και πληρωμής στο TAXIS. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει την δυνατότητα εμφάνισης και εκτύπωσης των δηλώσεων αυτών.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Αλλαγές στις χρήσεις γης

Τρία νέα νομοσχέδια, που αφορούν ρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, την ιδιωτική πολεοδόμηση και τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, εξήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος . Με αφορμή την κλαδική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας «Χρήσεις Γης και Τουρισμός 2014», που διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει απώλειες άνω των 8 δισ. ευρώ ετησίως, λόγω των στρεβλώσεων που επικρατούν στην πολιτική γης, με αιχμή τα ιδιοκτησιακά προβλήματα μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, την έλλειψη οργανωμένων χρήσεων γης και την απουσία Κτηματολογίου, ο κ. Καλαφάτης τόνισε σε δήλωσή του ότι: «Για να προστατεύσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον και για να προσφέρουμε επενδυτική σιγουριά, οφείλουμε να ρυθμίσουμε το χώρο αποτελεσματικά, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Να αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη εθνική πολιτική γης, με νέα και σύγχρονα εργαλεία για τη δόμηση του χώρου». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο νέος νόμος για το Κτηματολόγιο, ο αντίστοιχος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση κτηρίων είναι σημαντικά βήματα για τη θεμελίωση αυτής της νέας εθνικής πολιτικής». Ανακοίνωσε ότι «ακολουθούν σύντομα τα σχέδια νόμου για τις χρήσεις γης, την ιδιωτική πολεοδόμηση και τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση».

Μη ξεχάστε το ποθεν έσχες

«Φορο-μπλόκο» σε επενδύσεις σε ακίνητα, ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2014.Τα χρήματα που θα δαπανά ο φορολογούμενος για αγορές ακινήτων θα θεωρούνται πλέον τεκμήρια εισοδήματος και θα πρέπει να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του. Εφόσον τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τεκμηρίων διαβίωσης, ο φορολογούμενος θα φορολογείται με το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του και θα επιβαρύνεται με έξτρα φόρο. Με το νέο καθεστώς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η επένδυση κεφαλαίων για ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο Οι σημαντικές αυτές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία προβλέπονται με το άρθρο 32 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα θεωρούνται ως «τεκμήρια εισοδήματος» και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για αγορές ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών. Οποιαδήποτε δαπάνη θα πραγματοποιεί ο φορολογούμενος για να αποκτήσει ακίνητο, θα λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο προσδιορισμού του εισοδήματός του. Ακόμη κι αν αγοράσει ένα σπίτι για να το χρησιμοποιήσει ως πρώτη κατοικία δεν θα έχει πλέον καμία απαλλαγή. Ολόκληρο το ποσό που θα καταβάλλει για την αγορά του σπιτιού θα θεωρηθεί ως τεκμήριο εισοδήματος και για να μη φορολογηθεί με βάση το ποσό αυτό, θα πρέπει να δικαιολογήσει την προέλευσή του επικαλούμενος νομίμως αποκτηθέντα έσοδα και εισοδήματα που αποταμίευσε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, καθώς και τυχόν έσοδα και εισοδήματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποίησης της δαπάνης. Τα ίδια θα ισχύουν και στην περίπτωση της ανέγερσης οικοδομής. Ολες οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος για την κατασκευή του σπιτιού του ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος θα θεωρηθούν «τεκμήρια» εισοδήματος. Τεκμήρια θα θεωρούνται επίσης και οι δαπάνες για αγορές οικοπέδων και για κατασκευή πισίνας.

Οδηγός για τα e μισθωτήρια

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται πλέον τα μισθωτήρια συμβόλαια καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενεργοποίησε την υπηρεσία υποβολής μισθωτηρίων συμβολαίων. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν οι εκμισθωτές - υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες. Με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων το υπουργείου Οικονομικών παρέχει διευκρινήσεις για τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας.
1.Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής; Οι εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.
2. Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής; α) για αστικές μισθώσεις (κατοικίας) β) για επαγγελματικές/εμπορικές γ) για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μικρότερη του έτους) δ) για αγροτικές/γεωργικές ε) για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή σε είδος)
3. Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης; Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για: α) Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου. β) Τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου.
4. Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής; Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση.
5. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής τι κάνουμε; Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση.
6. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο μισθωτής τι κάνουμε; Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση. Σε δύο μόνο περιπτώσεις επιτρέπεται να μην έχει ΑΦΜ ο μισθωτής: • Αλλοδαπός μισθωτής: η περίπτωση αφορά μόνο βραχυχρόνιες μισθώσεις παραθεριστικών κατοικιών από αλλοδαπούς μισθωτές, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση ΑΦΜ (τουριστικές μισθώσεις και για περίοδο όχι μεγαλύτερη του ενός έτους). Στην περίπτωση αυτή καταχωρούμε τον αριθμό διαβατηρίου, τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και τη χώρα προέλευσης. • Νομικά πρόσωπα υπό σύσταση: η περίπτωση αφορά μίσθωση στην οποία συμβάλλεται νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ). Στη περίπτωση αυτή καταχωρούμε την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.
7. Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης; Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή», μεταφερόμαστε στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσουμε. Η φόρμα υποβολής μας προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές: • Αποθήκευση στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εργασία μας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή). • Οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλιζόμαστε ότι έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωση μας.
8. Πως θα αποδεικνύεται η υποβολή; Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, εκτυπώνεται σχετική απόδειξη υποβολής, η οποία αντικαθιστά την ειδική σφράγιση που πραγματοποιούσε η Δ.Ο.Υ.
9. Πως ενημερώνονται για την υποβολή οι ενδιαφερόμενοι; Αφού ο εκμισθωτής ολοκληρώσει την υποβολή, το σύστημα θα στείλει, σε όλους τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους (εκμισθωτές και μισθωτές), ηλεκτρονικό μήνυμα στο λογαριασμό που τηρούν στο taxisnet.
10. Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν οι συμβαλλόμενοι μετά την ειδοποίηση τους; Καταρχάς, πρέπει να εισέλθουν στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς και να ανατρέξουν στα μηνύματα τους ώστε να ενημερωθούν για τις μισθώσεις. Στη συνέχεια είτε για να επιβεβαιώσουν, είτε για να μην αποδεχτούν μια δήλωση μίσθωσης θα ανατρέξουν στην εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων» και θα επιλέξουν τις λίστες «Άλλες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Μισθωτής» ή «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Εκμισθωτής». Σε περίπτωση που αποδέχονται, θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» και θα πατήσουν την «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Σε περίπτωση που διαφωνούν (για οποιοδήποτε λόγο) με τη δήλωση μίσθωσης που υπέβαλε ο εκμισθωτής, τότε δεν θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» (θα το αφήσουν δηλαδή κενό) και θα πατήσουν το πεδίο «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Αυτή η ενέργεια λογίζεται σαν άρνηση αποδοχής. Προσοχή: η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται.
11. Ποιος είναι ο χρόνος υποβολής; Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της. Παραδείγματα κατανόησης: • Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 1 Απριλίου: το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου. • Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 30 Απριλίου : το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.
12. Πότε συνυποβάλλεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α); Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μισθώσεων το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετικό. Αν πάντως για το ακίνητο που μισθώνεται έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε μπορείτε να συμπληρώσετε τα πεδία στην ενότητα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ».
13. Τι κάνουμε στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης; Μετά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων μέσω taxisnet, θα υπάρχουν πλέον 2 κατηγορίες μισθώσεων που μπορούν να ανανεωθούν (παραταθούν): 1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014) 2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014): Για κάθε μια περίπτωση υπάρχει διαφορετική διαδικασία της ανανέωσης (παράτασης): 1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014) Σε αυτήν την περίπτωση η αρχική μίσθωση έχει καταχωρηθεί στο taxisnet και έχει λάβει αριθμό καταχώρησης. Η ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα γίνει με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η τροποποιητική δήλωση όμως μπορεί να αλλάξει μόνο δυο στοιχεία: • τη διάρκεια της μίσθωσης • το μίσθωμα Σε τροποποίηση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της μίσθωσης (στοιχεία εκμισθωτών, μισθωτών, ακινήτου κλπ) δεν μπορούμε να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση, αλλά πρέπει να υποβάλουμε μια νέα δήλωση (εξαρχής). Για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης (που θα μεταβάλει τη διάρκεια ή το μίσθωμα) ο εκμισθωτής πρέπει να εισέλθει στο taxisnet, να επιλέξει την εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», να εντοπίσει στο μενού «Υποβληθείσες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», τη συγκεκριμένη δήλωσή του και να επιλέξει την εισαγωγή τροποποιητικής δήλωσης μίσθωσης (να πατήσει δηλαδή τον πράσινο σταυρό που βρίσκεται στην συγκεκριμένη γραμμή της δήλωσης) Η δήλωση που θα «ανοίξει» θα έχει συμπληρωμένα όλα τα πεδία εκτός της διάρκειας, του μισθώματος και της ημερομηνίας υποβολής, τα οποία μπορεί ο χρήστης να μεταβάλει. 2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014): Υπάρχουν δυο δυνατότητες (επιλογές) για να ανανεώσουμε (παρατείνουμε) μια μίσθωση που έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ 2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης 2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης» Αυτές οι δυο επιλογές έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, την ανανέωση δηλαδή της μίσθωσης. Η Α' επιλογή όμως (με υποβολής τροποποιητικής δήλωσης), διασφαλίζει με καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της μίσθωσης και τη συνέχεια της και για αυτό το λόγο την συνιστούμε. Παρακάτω παραθέτουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για οποιαδήποτε επιλογή επιλέξει ο χρήστης της εφαρμογής: 2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Για να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, ο εκμισθωτής πρέπει πρώτα να καταχωρήσει τα στοιχεία του αρχικού μισθωτήριου (που είχε υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ) στην ηλεκτρονική φόρμα της εφαρμογή του taxisnet. Οι ημερομηνίες (ημερομηνία σύνταξης συμφωνητικού, οι ημερομηνίες έναρξης και η λήξης της μίσθωσης) καθώς και τα λοιπά στοιχεία της μίσθωσης θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως ακριβώς και στο συμφωνητικό της μίσθωσης που κατατέθηκε στη Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση που στο αρχικό μισθωτήριο έχουν επέλθει τροποποιήσεις (με μεταγενέστερα συμφωνητικά μίσθωσης), αποτυπώστε την εικόνα της μίσθωσης όπως είναι σήμερα. Συμπεριλάβετε δηλαδή και τις τροποποιήσεις. Αν πχ το αρχικό μισθωτήριο είχε γίνει μόνο για χρήση κατοικίας και με μεταγενέστερο συμφωνητικό επιτράπηκε και η επαγγελματική στέγη, τότε επιλέξτε και τα δυο είδη μίσθωσης: Αφού ολοκληρωθεί η καταχώρηση αυτής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και πάρει αριθμό καταχώρησης στο taxisnet, στη συνέχεια για να καταχωρήσει ο εκμισθωτής την ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως περιγράφηκε στην παράγραφο 1. «Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014)» 2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης» Σε αυτήν την περίπτωση καταχωρούμε μια νέα δήλωση (εξαρχής), όπου συμπληρώνουμε όλα τα πεδία της μίσθωσης, αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της μίσθωσης όπως ισχύει. Επιπλέον όμως επιλέγουμε και το πεδίο «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης». Σε αυτά τα πεδία συμπληρώνουμε τα στοιχεία του αρχικού μισθωτηρίου δηλαδή καταχωρούμε τα «Α.Π. αρχικής δήλωσης», «Ημερομηνία υποβολής αρχικής δήλωσης» και «ΔΟΥ υποβολής αρχικού μισθωτηρίου». Με αυτόν τον τρόπο όταν θα οριστικοποιήσουμε την υποβολή θα έχουμε προβεί σε ανανέωση (παράταση) μιας υπάρχουσας μίσθωσης που είχε κατατεθεί σε Δ.Ο.Υ και θα έχουμε ενημερώσει και την ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet.
14. Τι κάνουμε στην περίπτωση Λύσης υπάρχουσας μίσθωσης; Δεν χρειάζεται να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
15. Τι κάνουμε στην περίπτωση λάθους της καταχώρησης; Στην περίπτωση αυτή κάνουμε νέα υποβολή δήλωσης μίσθωσης και στις «Σημειώσεις» προσδιορίζουμε τα λάθη της αρχικής καταχώρησης και τον αριθμό που έλαβε η αρχική καταχώρηση. Οι «σημειώσεις» που καταχωρεί ο χρήστης εμφανίζονται και στην απόδειξη υποβολής.
16. Τι κάνουμε στην περίπτωση που υπάρχουν ειδικοί όροι μίσθωσης; Ως ειδικοί όροι νοούνται περιορισμοί στη χρήση του ακινήτου, απαγορεύσεις υπεκμισθώσεων κλπ. Συνήθεις περιπτώσεις τέτοιων ειδικών όρων είναι η απαγόρευση της υπομίσθωσης, η απαγόρευση της παραχώρηση χρήσης ή η παραχώρηση άδειας στον μισθωτή να συστήνει Νομικά Πρόσωπα στα οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, ή την πρόσληψη συνεταίρου, κλπ. Στη φόρμα υποβολής έχουμε ενσωματώσει τους παραπάνω ειδικούς όρους (ακριβώς επειδή αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις). Με την επιλογή τους, αυτοί οι ειδικοί όροι εμφανίζονται στην απόδειξη υποβολής. Προτείνουμε όμως τους ειδικούς όρους να τους καταχωρείτε στις «σημειώσεις», ώστε οι πληροφορίες των ειδικών όρων να είναι πιο ακριβείς. Αν στο συμφωνητικό προβλέπονται και άλλοι ειδικοί όροι μίσθωσης, τότε στο πεδίο <<Σημειώσεις>> περιγράφουμε τους ειδικούς όρους ώστε να εμφανιστούν στην απόδειξη υποβολής που θα εκτυπωθεί στο τέλος της διαδικασίας
17. Είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του ΑΤΑΚ; Η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου είναι προαιρετική και αφορά όσα ακίνητα έχουν λάβει τέτοιο αριθμό. Με την πληκτρολόγηση του, εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία του ακινήτου, όπως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Ε9. Συνιστούμε τη πληκτρολόγηση του ΑΤΑΚ, για τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου που μισθώνετε.
18.Αν το ακίνητο μου δεν υπάγεται στις κατηγορίες ακινήτων τι κάνω; Οι κατηγορίες των ακινήτων κατά βάση είναι οι κατηγορίες που χρησιμοποιούμε στο έντυπο Ε9. Κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσετε την ίδια κατηγορία που δηλώσατε με τις δηλώσεις Ε9 που έχετε υποβάλει. Στην περίπτωση που δεν εντάσσεται σε αυτές, επιλέγετε «άλλο είδος» και στο πεδίο «περιγραφή» περιγράφετε την ιδιοκτησία σας.
19. Πότε συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ΔΕΗ Εάν επιλέξω ότι «το ακίνητο ηλεκτροδοτείται», έχω υποχρέωση να καταχωρήσω το αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η και ειδικότερα τα 9 πρώτα ψηφία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παροχών, επιλέγω τη κυριότερη παροχή.
20. Πως επιλέγω είδος μίσθωσης; Έχω τη δυνατότητα να επιλέξω περισσότερα του ενός είδη μίσθωσης, εφόσον η συμφωνημένη μίσθωση περιλαμβάνει διαφορετικές περιπτώσεις. Τα ορισθέντα είδη μίσθωσης είναι τα εξής: • Αστική(κατοικίας). Πρόκειται για μη εμπορική/επαγγελματική μίσθωση ακινήτων για χρήση κατοικίας, αποθήκης, χώρου στάθμευσης κλπ. • Επαγγελματική/εμπορική. Πρόκειται για μίσθωση ακινήτων, τα οποία προορίζονται για επαγγελματική χρήση, δηλαδή άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. • Αγροτική/Γεωργική. Πρόκειται για μίσθωση αγροτικών ακινήτων και αφορούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις. • Τουριστική (βραχυπρόθεσμη). Πρόκειται για βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικών κατοικιών, για τουριστικούς λόγους από αλλοδαπούς μισθωτές, μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας χωρίς ΑΦΜ. • Παραχώρηση χρήσης. Πρόκειται είτε για δωρεάν παραχώρηση ακινήτων είτε για παραχώρηση χρήσης ακινήτου με αντάλλαγμα σε είδος. • Άλλο είδος. Γενικότερη πρόβλεψη, για μισθώσεις που δεν καλύπτονται από τα ανωτέρω. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να προσδιορίσουμε το είδος της μίσθωσης στο πεδίο «περιγραφή»
21. Τι κάνω στην περίπτωση υπεκμίσθωσης; Στην περίπτωση υπεκμίσθωσης, επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο και καταχωρείτε τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία που έλαβε το αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό, από το οποίο αποκτάτε το δικαίωμα να υπεκμισθώσετε ακίνητο τρίτου.
22. Πως μπορώ να εκτυπώσω απόδειξη υπόβολης; Με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών, μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μέσα από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr/ να δείτε τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχετε υποβάλει, καθώς και να εκτυπώσετε το σχετικό αποδεικτικό. 23. Τι κάνω στην περίπτωση που μισθωτής είναι Νομικό Πρόσωπο υπό σύσταση και δεν έχει λάβει ακόμα ΑΦΜ; Στην περίπτωση που συμβάλλεται ως μισθωτής νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ), ο εκμισθωτής καταχωρεί την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Χαράτσι : Μήπως χρωστάτε και δεν το γνωρίζετε;

Χιλιάδες ιδιοκτήτες βρέθηκαν στη «μαύρη» λίστα των οφειλετών του Δημοσίου, αν και είχαν πληρώσει κανονικά το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων αφορά πελάτες της ΔΕΗ οι οποίοι πλήρωσαν το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος με λίγες μέρες καθυστέρησης, μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής. Παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ στην εκκαθάριση του λογαριασμού τους, τα χρήματα που πλήρωσαν οι καταναλωτές τα αφαίρεσε μόνο από την κατανάλωση του ρεύματος, χωρίς να ενημερώσει τη λίστα με τους υπόχρεους καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ. Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ εισέπραξε τα χρήματα χωρίς στη συνέχεια να ειδοποιήσει τους πελάτες της ότι δεν έχει εισπραχθεί το ΕΕΤΗΔΕ, ενώ παράλληλα έστειλε κατάλογο με τους οφειλέτες του ΕΕΤΗΔΕ στην Εφορία.
Μαζί με αυτούς που η ΔΕΗ τους «έδωσε» στην Εφορία ως οφειλέτες, υπάρχουν και αρκετοί χιλιάδες ακόμα ιδιοκτήτες που πλήρωσαν κανονικά το λογαριασμό του ρεύματος και μάλιστα εμπρόθεσμα, αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος παρακράτησαν τα χρήματά τους και δεν τα απέδωσαν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να βρεθούν με χρέη. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, ενάμιση χρόνο μετά, οι ιδιοκτήτες που νόμιζαν ότι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, να βλέπουν στο taxisnet ότι χρωστούν μία ή δύο δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ, στις οποίες πλέον έχουν προστεθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Κατόπιν εορτής, χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν στους λογαριασμούς τους ότι η ΔΕΗ εισέπραξε όλο το ποσό του λογαριασμού (μαζί με το ΕΕΤΗΔΕ) ωστόσο στη συνέχεια το συνυπολόγισε μόνο για την εξόφληση των χρεώσεων ρεύματος και υπολογίζοντας στον επόμενο λογαριασμό πιστωτικό υπόλοιπο. Οι εφορίες δεν μπορούν πλέον να διαγράψουν τα χρέη, ακόμα και αν οι φορολογούμενοι προσκομίσουν τις αποδείξεις πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς δεν έχουν αποδοθεί οι δόσεις από τη ΔΕΗ στις εφορίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που βρέθηκαν με χρέη στην Εφορία και μάλιστα ληξιπρόθεσμα και φουσκωμένα με πρόστιμα και προσαυξήσεις, θα πρέπει πέραν της Εφορίας να απευθυνθούν και στη ΔΕΗ. Τα σχετικά ειδοποιητήρια με την οφειλή έχουν αναρτηθεί ήδη στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο διαδικτυακό σύστημα TAXISnet, με τους ιδιοκτήτες να έχουν προθεσμία ώς τις 31 Ιανουαρίου να πληρώσουν είτε εφάπαξ είτε να μπουν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι δέκα ακριβότεροι δρόμοι

Στους δέκα ακριβότερους δρόμους του κόσμου συμπεριλαμβάνεται η οδός Οστοζένκα της Μόσχας, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την εταιρία συμβούλων Knight Frank, η οποία βαθμολογεί τις προνομιούχες real estate περιοχές σ' όλον τον κόσμο ανάλογα με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που πωλούνται τα ακίνητα. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, λοιπόν, κατά μέσο όρο το τετραγωνικό μέτρο στην Οστοζένκα κοστίζει 29.000 δολάρια, δηλαδή ακριβότερα απ' ό,τι στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης ή στη Λεωφόρο Μοντάν στο Παρίσι, όπου οι αντίστοιχες τιμές είναι 28.000 και 26.000 το τετραγωνικό. Πάντως, όπως διευκρίνισε η επικεφαλής των πολυτελών ακινήτων στη Kinght Frank Γελένα Γιουργκένεβα, ο Οστοζένκα μπορεί να ξεπέρασε τους πανάκριβους δρόμους της Νέας Υόρκης και του Παρισιού, όμως οι ιδιοκτήτες των λουξ κατοικιών της μοσχοβίτικης οδού είναι κυρίως Ρώσοι. Στην κορυφή της λίστας των πανάκριβων... τετραγωνικών βρίσκεται η οδός Πόλοκ στο Χονγκ Κονγκ, με μέση τιμή πώλησης τα 120.000 δολάρια. Οι Κήποι του Κένσινγκτον στο Λονδίνο και η Λεωφόρος Πριγκίπισσα Γκρέις στο Μονακό βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Τι θα γίνει φέτος με το Ε9

Το έντυπο Ε9 ή «δήλωση στοιχείων ακινήτων» του 2014 πρέπει να υποβληθεί από όσους είχαν κατά τη διάρκεια του 2013 μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν με τα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2013, καθώς και από όσους απέκτησαν για πρώτη φορά ακίνητα μέσα στο 2013. Η περίοδος υποβολής του Ε9 του 2014 ξεκινά από τις 17 Φεβρουαρίου και λήγει στις 30 Μαΐου του νέου έτους. Για τους φορολογουμένους που δεν είχαν μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους το 2013, ως δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) του έτους 2014 θα λαμβάνεται υπόψη η περιουσιακή κατάσταση όπως έχει ήδη διαμορφωθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9 που υποβλήθηκαν την περίοδο 2005-2013. Η εκκαθάριση όλων των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τον υπολογισμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 (από την 1η έως την 30ή Ιουνίου 2014) και τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα προκύψουν θα πρέπει να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα λήγει στις ακόλουθες προθεσμίες:
Εως 31 Ιουλίου 2014 η 1η δόση. Εως 29 Αυγούστου 2014 η 2η δόση. Εως 30 Σεπτεμβρίου 2014 η 3η δόση. Εως 31 Οκτωβρίου 2014 η 4η δόση. Εως 28 Νοεμβρίου 2014 η 5η δόση. Εως 31 Δεκεμβρίου 2013 η 6η δόση.
Τα έντυπα Ε2 (για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν εντός του 2013 και τα κενά κτίσματα) και Ε3 (για τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων) οι υπόχρεοι θα μπορούν να τα υποβάλουν από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2014, σε κάθε περίπτωση, πριν την υποβολή του βασικού εντύπου Ε1.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Πωλούνται όπως είναι μισθωμένα

Αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται για ακίνητα που είναι μισθωμένα σε φερέγγυους ενοικιαστές. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η περαιτέρω απομείωση των μισθωτικών αξιών τροφοδοτεί νέο κύκλο επαναδιαπραγματεύσεων, γεγονός που προκαλεί αστάθεια στην αγορά. Παράλληλα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την αγορά, καθώς οι τιμές που ακούγονται στηρίζονται σε πράξεις μίσθωσης ή αγοραπωλησίας, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές, αν ληφθεί υπόψη ότι εκφράζουν μάλλον περισσότερο την ανάγκη του ιδιοκτήτη να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή. Σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, το μέγεθος της ύφεσης και η συνεπακόλουθη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ελλάδα υποσκέλισαν τους παράγοντες εκείνους που βοηθούσαν στη συγκράτηση των τιμών. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, τον μεγάλο αριθμό μικρών, οικογενειακών κυρίως, επιχειρήσεων κατασκευής κατοικιών με χαμηλούς δείκτες πιστωτικής μόχλευσης και υψηλή κερδοφορία πριν από την κρίση, και κυρίως το γεγονός ότι τα ελληνικά νοικοκυριά ιστορικά θεωρούσαν την επένδυση στα ακίνητα ασφαλή (προστασία κυρίως από τον πληθωρισμό) και ήταν μακροχρόνιοι επενδυτές, καθώς δεν σκόπευαν να προχωρήσουν σε μεταπώληση ακόμη και αν οι τιμές ανέβαιναν και άλλο, αντίθετα από ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Τι ισχύει για το ηλεκτρονικό μισθωτήριο

Στην ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΠΣ θα πρέπει να απευθύνονται πλέον όσοι νοικιάζουν ακίνητα προκειμένου να υποβάλλουν τα μισθωτήρια συμβόλαια. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή άνοιξε χθες και μέσω αυτής, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν, να δουν ή να αποδεχθούν δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των στοιχείων του μισθωτηρίου, ο φορολογούμενος τυπώνει την απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας και... καθαρίζει, χωρίς ουρές στην Εφορία και ταλαιπωρία. Με την ευκαιρία της ενεργοποίησης της νέας υπηρεσίας το υπουργείο Οικονομικών ανάρτησε σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για κάθε απορία σχετικά με τα μισθωτήρια συμβόλαια.
1.Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής; Οι εκμισθωτές – υπεκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου (δωρεάν παραχώρηση ή με αντάλλαγμα σε είδος) υποχρεούνται να δηλώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων ή της παραχώρησης της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.
2. Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής; α) για αστικές μισθώσεις (κατοικίας) β) για επαγγελματικές/εμπορικές γ) για τουριστικές βραχυπρόθεσμες (διάρκεια μικρότερη του έτους) δ) για αγροτικές/γεωργικές ε) για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή σε είδος) 3. Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλεται δήλωση μίσθωσης; Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για: α) Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεων γης ή ακινήτου. β) Τροποποιήσεις μισθώσεων ή υπεκμισθώσεων ή παραχωρήσεων χρήσεων γης ή ακινήτου.
4. Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής; Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής ή ο παρέχων τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση.
5. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής τι κάνουμε; Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση.
6. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο μισθωτής τι κάνουμε; Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια Δ.Ο.Υ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση. Σε δύο μόνο περιπτώσεις επιτρέπεται να μην έχει ΑΦΜ ο μισθωτής: • Αλλοδαπός μισθωτής: η περίπτωση αφορά μόνο βραχυχρόνιες μισθώσεις παραθεριστικών κατοικιών από αλλοδαπούς μισθωτές, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση ΑΦΜ (τουριστικές μισθώσεις και για περίοδο όχι μεγαλύτερη του ενός έτους). Στην περίπτωση αυτή καταχωρούμε τον αριθμό διαβατηρίου, τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και τη χώρα προέλευσης. • Νομικά πρόσωπα υπό σύσταση: η περίπτωση αφορά μίσθωση στην οποία συμβάλλεται νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ). Στη περίπτωση αυτή καταχωρούμε την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.
7. Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης; Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο taxisnet με τους προσωπικούς του κωδικούς και επιλέγει «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας». Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή», μεταφερόμαστε στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσουμε. Η φόρμα υποβολής μας προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές: • Αποθήκευση στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσουμε την εργασία μας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοποιεί την υποβολή). • Οριστικοποίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοποιείται (υποβάλλεται) η δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλιζόμαστε ότι έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωση μας.
8. Πως θα αποδεικνύεται η υποβολή; Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, εκτυπώνεται σχετική απόδειξη υποβολής, η οποία αντικαθιστά την ειδική σφράγιση που πραγματοποιούσε η Δ.Ο.Υ.
9. Πως ενημερώνονται για την υποβολή οι ενδιαφερόμενοι; Αφού ο εκμισθωτής ολοκληρώσει την υποβολή, το σύστημα θα στείλει, σε όλους τους υπόλοιπους συμβαλλόμενους (εκμισθωτές και μισθωτές), ηλεκτρονικό μήνυμα στο λογαριασμό που τηρούν στο taxisnet.
10. Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουν οι συμβαλλόμενοι μετά την ειδοποίηση τους; Καταρχάς, πρέπει να εισέλθουν στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς και να ανατρέξουν στα μηνύματα τους ώστε να ενημερωθούν για τις μισθώσεις. Στη συνέχεια είτε για να επιβεβαιώσουν, είτε για να μην αποδεχτούν μια δήλωση μίσθωσης θα ανατρέξουν στην εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων» και θα επιλέξουν τις λίστες «Άλλες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Μισθωτής» ή «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων όπου έχετε Ορισθεί ως Εκμισθωτής». Σε περίπτωση που αποδέχονται, θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» και θα πατήσουν την «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Σε περίπτωση που διαφωνούν (για οποιοδήποτε λόγο) με τη δήλωση μίσθωσης που υπέβαλε ο εκμισθωτής, τότε δεν θα κλικάρουν το πεδίο «ΑΠΟΔΟΧΗ» (θα το αφήσουν δηλαδή κενό) και θα πατήσουν το πεδίο «ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ Ή ΑΡΝΗΣΗΣ». Αυτή η ενέργεια λογίζεται σαν άρνηση αποδοχής. Προσοχή: η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται.
11. Ποιος είναι ο χρόνος υποβολής; Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίηση της. Παραδείγματα κατανόησης: • Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 1 Απριλίου: το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου. • Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 30 Απριλίου : το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.
12. Πότε συνυποβάλλεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α); Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μισθώσεων το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετικό. Αν πάντως για το ακίνητο που μισθώνεται έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε μπορείτε να συμπληρώσετε τα πεδία στην ενότητα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ».
13. Τι κάνουμε στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης; Μετά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων μέσω taxisnet, θα υπάρχουν πλέον 2 κατηγορίες μισθώσεων που μπορούν να ανανεωθούν (παραταθούν): 1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014) 2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014): Για κάθε μια περίπτωση υπάρχει διαφορετική διαδικασία της ανανέωσης (παράτασης): 1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014) Σε αυτήν την περίπτωση η αρχική μίσθωση έχει καταχωρηθεί στο taxisnet και έχει λάβει αριθμό καταχώρησης. Η ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα γίνει με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η τροποποιητική δήλωση όμως μπορεί να αλλάξει μόνο δυο στοιχεία: • τη διάρκεια της μίσθωσης • το μίσθωμα Σε τροποποίηση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της μίσθωσης (στοιχεία εκμισθωτών, μισθωτών, ακινήτου κλπ) δεν μπορούμε να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση, αλλά πρέπει να υποβάλουμε μια νέα δήλωση (εξαρχής). Για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης (που θα μεταβάλει τη διάρκεια ή το μίσθωμα) ο εκμισθωτής πρέπει να εισέλθει στο taxisnet, να επιλέξει την εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», να εντοπίσει στο μενού «Υποβληθείσες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», τη συγκεκριμένη δήλωσή του και να επιλέξει την εισαγωγή τροποποιητικής δήλωσης μίσθωσης (να πατήσει δηλαδή τον πράσινο σταυρό που βρίσκεται στην συγκεκριμένη γραμμή της δήλωσης) Η δήλωση που θα «ανοίξει» θα έχει συμπληρωμένα όλα τα πεδία εκτός της διάρκειας, του μισθώματος και της ημερομηνίας υποβολής, τα οποία μπορεί ο χρήστης να μεταβάλει. 2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014): Υπάρχουν δυο δυνατότητες (επιλογές) για να ανανεώσουμε (παρατείνουμε) μια μίσθωση που έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ 2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης 2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης» Αυτές οι δυο επιλογές έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, την ανανέωση δηλαδή της μίσθωσης. Η Α' επιλογή όμως (με υποβολής τροποποιητικής δήλωσης), διασφαλίζει με καλύτερο τρόπο τα στοιχεία της μίσθωσης και τη συνέχεια της και για αυτό το λόγο την συνιστούμε. Παρακάτω παραθέτουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για οποιαδήποτε επιλογή επιλέξει ο χρήστης της εφαρμογής: 2.Α. Με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Για να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, ο εκμισθωτής πρέπει πρώτα να καταχωρήσει τα στοιχεία του αρχικού μισθωτήριου (που είχε υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ) στην ηλεκτρονική φόρμα της εφαρμογή του taxisnet. Οι ημερομηνίες (ημερομηνία σύνταξης συμφωνητικού, οι ημερομηνίες έναρξης και η λήξης της μίσθωσης) καθώς και τα λοιπά στοιχεία της μίσθωσης θα πρέπει να είναι τα ίδια όπως ακριβώς και στο συμφωνητικό της μίσθωσης που κατατέθηκε στη Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση που στο αρχικό μισθωτήριο έχουν επέλθει τροποποιήσεις (με μεταγενέστερα συμφωνητικά μίσθωσης), αποτυπώστε την εικόνα της μίσθωσης όπως είναι σήμερα. Συμπεριλάβετε δηλαδή και τις τροποποιήσεις. Αν πχ το αρχικό μισθωτήριο είχε γίνει μόνο για χρήση κατοικίας και με μεταγενέστερο συμφωνητικό επιτράπηκε και η επαγγελματική στέγη, τότε επιλέξτε και τα δυο είδη μίσθωσης: Αφού ολοκληρωθεί η καταχώρηση αυτής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και πάρει αριθμό καταχώρησης στο taxisnet, στη συνέχεια για να καταχωρήσει ο εκμισθωτής την ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως περιγράφηκε στην παράγραφο 1. «Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (δηλαδή μετά την 1/1/2014)» 2.Β. Με υποβολή νέας δήλωσης και επιλογή του πεδίου «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης» Σε αυτήν την περίπτωση καταχωρούμε μια νέα δήλωση (εξαρχής), όπου συμπληρώνουμε όλα τα πεδία της μίσθωσης, αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της μίσθωσης όπως ισχύει. Επιπλέον όμως επιλέγουμε και το πεδίο «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης». Σε αυτά τα πεδία συμπληρώνουμε τα στοιχεία του αρχικού μισθωτηρίου δηλαδή καταχωρούμε τα «Α.Π. αρχικής δήλωσης», «Ημερομηνία υποβολής αρχικής δήλωσης» και «ΔΟΥ υποβολής αρχικού μισθωτηρίου». Με αυτόν τον τρόπο όταν θα οριστικοποιήσουμε την υποβολή θα έχουμε προβεί σε ανανέωση (παράταση) μιας υπάρχουσας μίσθωσης που είχε κατατεθεί σε Δ.Ο.Υ και θα έχουμε ενημερώσει και την ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet.
14. Τι κάνουμε στην περίπτωση Λύσης υπάρχουσας μίσθωσης; Δεν χρειάζεται να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
15. Τι κάνουμε στην περίπτωση λάθους της καταχώρησης; Στην περίπτωση αυτή κάνουμε νέα υποβολή δήλωσης μίσθωσης και στις «Σημειώσεις» προσδιορίζουμε τα λάθη της αρχικής καταχώρησης και τον αριθμό που έλαβε η αρχική καταχώρηση. Οι «σημειώσεις» που καταχωρεί ο χρήστης εμφανίζονται και στην απόδειξη υποβολής.
16. Τι κάνουμε στην περίπτωση που υπάρχουν ειδικοί όροι μίσθωσης; Ως ειδικοί όροι νοούνται περιορισμοί στη χρήση του ακινήτου, απαγορεύσεις υπεκμισθώσεων κλπ. Συνήθεις περιπτώσεις τέτοιων ειδικών όρων είναι η απαγόρευση της υπομίσθωσης, η απαγόρευση της παραχώρηση χρήσης ή η παραχώρηση άδειας στον μισθωτή να συστήνει Νομικά Πρόσωπα στα οποία θα συμμετέχει και ο ίδιος, ή την πρόσληψη συνεταίρου, κλπ. Στη φόρμα υποβολής έχουμε ενσωματώσει τους παραπάνω ειδικούς όρους (ακριβώς επειδή αποτελούν συνήθεις περιπτώσεις). Με την επιλογή τους, αυτοί οι ειδικοί όροι εμφανίζονται στην απόδειξη υποβολής. Προτείνουμε όμως τους ειδικούς όρους να τους καταχωρείτε στις «σημειώσεις», ώστε οι πληροφορίες των ειδικών όρων να είναι πιο ακριβείς. Αν στο συμφωνητικό προβλέπονται και άλλοι ειδικοί όροι μίσθωσης, τότε στο πεδίο <<Σημειώσεις>> περιγράφουμε τους ειδικούς όρους ώστε να εμφανιστούν στην απόδειξη υποβολής που θα εκτυπωθεί στο τέλος της διαδικασίας
17. Είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του ΑΤΑΚ; Η καταχώρηση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου είναι προαιρετική και αφορά όσα ακίνητα έχουν λάβει τέτοιο αριθμό. Με την πληκτρολόγηση του, εμφανίζονται αυτόματα τα στοιχεία του ακινήτου, όπως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Ε9. Συνιστούμε τη πληκτρολόγηση του ΑΤΑΚ, για τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου που μισθώνετε.
18.Αν το ακίνητο μου δεν υπάγεται στις κατηγορίες ακινήτων τι κάνω; Οι κατηγορίες των ακινήτων κατά βάση είναι οι κατηγορίες που χρησιμοποιούμε στο έντυπο Ε9. Κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσετε την ίδια κατηγορία που δηλώσατε με τις δηλώσεις Ε9 που έχετε υποβάλει. Στην περίπτωση που δεν εντάσσεται σε αυτές, επιλέγετε «άλλο είδος» και στο πεδίο «περιγραφή» περιγράφετε την ιδιοκτησία σας.
19. Πότε συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ΔΕΗ Εάν επιλέξω ότι «το ακίνητο ηλεκτροδοτείται», έχω υποχρέωση να καταχωρήσω το αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η και ειδικότερα τα 9 πρώτα ψηφία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων παροχών, επιλέγω τη κυριότερη παροχή.
20. Πως επιλέγω είδος μίσθωσης; Έχω τη δυνατότητα να επιλέξω περισσότερα του ενός είδη μίσθωσης, εφόσον η συμφωνημένη μίσθωση περιλαμβάνει διαφορετικές περιπτώσεις. Τα ορισθέντα είδη μίσθωσης είναι τα εξής: • Αστική(κατοικίας). Πρόκειται για μη εμπορική/επαγγελματική μίσθωση ακινήτων για χρήση κατοικίας, αποθήκης, χώρου στάθμευσης κλπ. • Επαγγελματική/εμπορική. Πρόκειται για μίσθωση ακινήτων, τα οποία προορίζονται για επαγγελματική χρήση, δηλαδή άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. • Αγροτική/Γεωργική. Πρόκειται για μίσθωση αγροτικών ακινήτων και αφορούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις. • Τουριστική (βραχυπρόθεσμη). Πρόκειται για βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικών κατοικιών, για τουριστικούς λόγους από αλλοδαπούς μισθωτές, μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας χωρίς ΑΦΜ. • Παραχώρηση χρήσης. Πρόκειται είτε για δωρεάν παραχώρηση ακινήτων είτε για παραχώρηση χρήσης ακινήτου με αντάλλαγμα σε είδος. • Άλλο είδος. Γενικότερη πρόβλεψη, για μισθώσεις που δεν καλύπτονται από τα ανωτέρω. Στη περίπτωση αυτή πρέπει να προσδιορίσουμε το είδος της μίσθωσης στο πεδίο «περιγραφή»
21. Τι κάνω στην περίπτωση υπεκμίσθωσης; Στην περίπτωση υπεκμίσθωσης, επιλέγετε το αντίστοιχο πεδίο και καταχωρείτε τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία που έλαβε το αρχικό ιδιωτικό συμφωνητικό, από το οποίο αποκτάτε το δικαίωμα να υπεκμισθώσετε ακίνητο τρίτου.
22. Πως μπορώ να εκτυπώσω απόδειξη υπόβολης; Με τη χρήση των προσωπικών σας κωδικών, μπορείτε ανά πάσα στιγμή, μέσα από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr/ να δείτε τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχετε υποβάλει, καθώς και να εκτυπώσετε το σχετικό αποδεικτικό.
23. Τι κάνω στην περίπτωση που μισθωτής είναι Νομικό Πρόσωπο υπό σύσταση και δεν έχει λάβει ακόμα ΑΦΜ; Στην περίπτωση που συμβάλλεται ως μισθωτής νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ), ο εκμισθωτής καταχωρεί την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσει τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο taxisnet προκειμένου να καταχωρήσει νέα δήλωση μίσθωσης. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσει τον ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμενης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσει τον αριθμό καταχώρησης της αρχικής μίσθωσης.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τι αλλάζει στους φόρους για τα ενοίκια

Αλλάζει δραστικά το 2014 ο τρόπος που φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα. Πλέον, τα έσοδα αυτά φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 11% ή 33%. Στον τελευταίο νόμο 4172/2013 τα εισοδήματα από ενοίκια αναφέρονται στο Κεφάλαιο Ε ως εισόδημα από κεφάλαιο, ενώ στο άρθρο 39, ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει τι θεωρείται ως εισόδημα από κεφάλαιο :
«Το εισόδημα από κεφάλαιο περιλαμβάνει το εισόδημα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο και προκύπτει στο φορολογικό έτος σε μετρητά ή σε είδος, με τη μορφή μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων, καθώς και το εισόδημα από ακίνητη περιουσία.». Η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, έχει θεσμοθετηθεί από το 2012 και θα αφορά και τα εισοδήματα του 2013. Είναι μία από τις μεγάλες φορολογικές αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αλλά και το γενικό περιουσιολόγιο.Η φορολόγηση των ενοικίων, ως αυτοτελής, ακολουθεί τον κάτωθι πίνακα:
Ετήσιο εισόδημα από ακίνητη περιουσία:
Συντελεστής φόρου: έως και 12.000 ευρώ 11% άνω των 12.000 ευρώ 33% Δηλαδή μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο σύνολον ενοικίων εφαρμόζεται το 11%, ήτοι 1.320 το ανώτερο σε φόρο και για 12.000 ευρώ και
πάνω 33% συντελεστής.
Με ένα παράδειγμα, αν πχ κάποιος εισπράττει 17.000 ευρώ ενοίκια το χρόνο, θα φορολογηθεί με 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, ήτοι 1.320 ευρώ και 33% για τα επόμενα 5.000 ευρώ ήτοι 1.650 ευρώ με συνολική επιβάρυνση 2.970 ευρώ.Αν σε αυτό υπολογισθεί και η προκαταβολή φόρου η οποία πλέον εφαρμόζεται χονδρικά σε όλα τα εισοδήματα εκτός των μισθωτών και συνταξιούχων, τότε σε πρώτη εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσθέσει ακόμη 55% επί του φόρου δηλαδή μια εκροή 4.417 ευρώ, μια πολύ σημαντική επιβάρυνση, αλλά και 2% επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης δηλαδή άλλα 340 ευρώ, με τελικό ποσό πληρωμής στα 4.800 ευρώ! Φυσικά, τουλάχιστον το ποσό της προκαταβολής θα συμψηφισθεί στο επόμενο φορολογικό έτος. Πρέπει να σημειωθεί φυσικά ότι η αυτοτελής φορολόγηση ισχύει και για τα ενοίκια του 2013 που θα δηλώσουμε σε 3-4 μήνες αλλά με συντελεστή 10% στη χαμηλή κλίμακα. Το πιο πάνω καθεστώς έρχεται να διανθιστεί με μερικές ακόμη ρυθμίσεις οι οποίες αναμένονται μέσα στο 2014.
Βασική ρύθμιση είναι η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στην εφορία, καθώς με τέτοιου ύψους επιβαρύνσεις θα είναι καταστροφικό να ζητούνται ποσά τα οποία δεν έχουν ποτέ εισπραχθεί. Όμως η ρύθμιση που θα αλλάξει πολλά και θα βοηθήσει την διαδικασία και των ανείσπραχτων ενοικίων θα είναι η ηλεκτρονική καταχώρηση των συμβολαίων μίσθωσης σε ειδική εφαρμογή στο Taxis η οποία αναμένεται το 2014. Αν λειτουργήσει η εφαρμογή αυτή το 2014, τότε από το 2015 η ΓΓΠΣ θα συμπληρώνει αυτόματα στα έντυπα των δηλώσεων τα εισοδήματα από ενοίκια, αρκεί να έχουν γίνει σωστά οι εισαγωγές των δεδομένων. Ποιους όμως ευνοεί και ποιους όχι ο νέος τρόπος φορολόγησης; Ευνοημένοι λογικά θα είναι οι έχοντες υψηλά εισοδήματα από ενοίκια, καθώς σε ότι κλιμάκιο και να είναι, ο ανώτερος συντελεστής φορολογίας των ενοικίων είναι το 33% ενώ αν τα ενοίκια προστίθεντο στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα τότε ο ανώτερος συντελεστής φορολόγησης θα έφθανε το 45%. Άρα μιλάμε για μια ελάφρυνση 12 μονάδων στο συντελεστή. Στο χαμηλότερο επίπεδο και μέχρι 12.000 ευρώ, χωρίς αφορολόγητο όριο και με προκαταβολή φόρου, θα υπάρχουν οι σημαντικότερες επιβαρύνσεις αναλογικά με τα χρήματα που εισπράττουν.