Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

"Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν"

"Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν" η περιβόητη "διόρθωση" λαθών και αδικιών στον ΕΝΦΙΑ. Ούτε πρόβλεψη  για έκπτωση στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο, παρά την φημολογηθείσα τις τελευταίες ημέρες έκπτωση 30% (κάποια δημοσιεύματα μάλιστα έκαναν λόγο ακόμη και για 50%) αλλά ούτε και η διαρροή περί 7 δόσεων για την καταβολή του φόρου ακινήτων μετουσιώθηκε σε απόφαση.
Και σαν να μην αρκούσε αυτή η κυβερνητική προσήλωση στις -απαγορευτικές για ουσιαστικές ελαφρύνσεις- εντολές της τρόικας, ήλθε ως επιστέγασμα των αμετακίνητων φορομπηχτικών σχεδιασμών η απόφαση της κυβέρνησης να μην πέσουν οι εισπράξεις εσόδων από ΕΝΦΙΑ κάτω του στόχου του προϋπολογισμού (2,65 δισ. ευρώ). Ουσιαστικά δηλαδή, δεν αλλάζει η επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς κυβέρνησης και τρόικας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ ,έκδηλη είναι η οργή και αγανάκτηση των ιδιοκτητών κυρίως αστικών ακινήτων της χώρας όχι μόνον για την καταλήστευσή τους από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για το σημερινό εμπαιγμό τους στο αίτημά τους για μειωμένη φορολογική επιβάρυνση στα κενά ακίνητα. Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι  έχει καταθέσει στην κυβέρνηση και τους βουλευτές των αστικών περιοχών της χώρας τροπολογία με την οποία ζητά την καθιέρωση του ελλείποντος από το νόμο περί ΕΝΦΙΑ «Συντελεστή Κενών Κτισμάτων»  (Σ.Κ.Κ.) για τα κενά κτίσματα των φυσικών προσώπων, με συντελεστή 0.50 για τα έτη από το 2015 και μετά, και με συντελεστή 0,75 ειδικά για το τρέχον έτος 2014.
Με θλίψη της είδε να εξαγγέλλονται σήμερα ρυθμίσεις που, παρότι είναι δίκαιες και αναγκαίες,  αγνοούν και πάλι πλήρως και κατά περιφρονητικό τρόπο τους κατόχους αστικών ακινήτων που μόνον αυτοί διπλοφορολογούνται και ιδιαίτερα όσους συμβαίνει να διαθέτουν κτίσματα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, συχνά επί πολλά έτη, και που αυταπόδεικτα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληστρικές χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ. Προφάσεις και δικαιολογίες για τεχνική αδυναμία του συστήματος της ΓΓΠΣ να διαχωρίσει τα κενά από τα λοιπά ακίνητα υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, τη στιγμή που υπάρχουν και οι δηλώσεις των κενών ακινήτων στο Ε9 του 2014 (στήλη 32, κωδικός 8 «Κενά ακίνητα»), και το διασυνδεδεμένο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ. Εν πάση περιπτώσει είναι ευθύνη της Πολιτείας να λύσει τα όποια υπαρκτά ή μη προβλήματα αντί να οδηγεί -εν γνώσει των κρατούντων- χιλιάδες φορολογούμενους σε οικονομικό στραγγαλισμό, στις κατασχέσεις ακινήτων και ακόμη και στη φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο!
Εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων για τις προωθούμενες νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η ΠΟΜΙΔΑ απευθύνει και πάλι έκκληση αλλά και προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν, και ειδικότερα προς τους βουλευτές των αστικών περιοχών της χώρας, ότι θα ήταν τραγικό σφάλμα τους, καταστρεπτικό για τους φορολογούμενους αλλά και για τα ίδια τα δημόσια έσοδα, να μας αγνοήσουν και πάλι, και να ψηφίσουν ρυθμίσεις οι οποίες δεν θα ικανοποιούν το βασικό και αυτονόητο αίτημά μας που είναι η άμεση έκπτωση φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Η ΠΟΜΙΔΑ αναμένει έστω την ύστατη στιγμή την θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών, αλλά και, επί τέλους, κάποιο έμπρακτο ανθρώπινο ενδιαφέρον των βουλευτών των αστικών κέντρων όλης της χώρας για την τύχη των ψηφοφόρων τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου