Το ζητούμενο τώρα για την αγορά είναι το πώς αυτό το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό θα ενταθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις από το 2015 και μετά. Στο σημείο αυτό, μεταξύ των στελεχών της αγοράς υπάρχει επιφυλακτικότητα.
«Δεν πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία. Πρώτα απ' όλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, όπως για παράδειγμα πως πολλά ξενοδοχεία, καταστήματα και λοιπά ακίνητα της χώρας έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Οι ξένοι επίσης όχι μόνο δυσκολεύονται να βρουν ένα σωστό ακίνητο τα οποία δεν είναι και πολλά, αλλά επίσης θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα από τη χώρα τους, γιατί δάνειο από ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερο δύσκολο να λάβουν. Επίσης, οι ξένοι εκφράζουν έντονα τη δυσφορία τους για το ύψος της φορολογίας που επιβάλλεται στα ελληνικά ακίνητα και φυσικά αυτό επηρεάζει τη στάση τους» , λένε αναλυτές.
Πέρα όμως από τις δομικές αδυναμίες του εγχώριου real estate, υπάρχουν και άλλα εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά στο ενδιαφέρον των ξένων.
Το πρώτο είναι πως μιλάμε για μια αγορά όπου οι τιμές των ακινήτων συνεχίσουν να πέφτουν. Με μικρότερα ποσοστά, αλλά πέφτουν. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μιλούν για μια οριακή ανάκαμψη τιμών στα εμπορικά ακίνητα από το 2015 και για άνοδο στις κατοικίες όχι πριν το 2016. Όσο και αν η υπόθεση του ακινήτου είναι μια μακροπρόθεσμη υπόθεση, εκτιμάται πως το ενδιαφέρον των ξένων θα ενταθεί όταν οι αγοραστές πειστούν πως τόσο οι τιμές, όσο και τα ενοίκια έχουν «πιάσει πάτο» και στο εξής θα αναμένεται ανοδική πορεία σε μακροπρόθεσμη βάση. Αν όλα πάνε καλά, κάτι τέτοιο θα φανεί κάπου προς το τέλος του έτους.
Αυτή τη σταθεροποίηση μάλιστα της κατάστασης στην αγορά περιμένουν και στην Alpha Bank, προκειμένου η εταιρεία του ομίλου Alpha Αστικά Ακίνητα, σε συνεργασία με τη μητρική τράπεζα και ενδεχομένως άλλους επιχειρηματίες, να δραστηριοποιηθούν στο χώρο των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).
Το δεύτερο -και σαφώς μεγαλύτερο- εμπόδιο όμως είναι η στάση των τραπεζών και η απροθυμία τους να προχωρήσουν σε κουρέματα δανείων. Χαρακτηριστική είναι η θέση γνωστού παράγοντα της αγοράς: «Όταν τα ενοίκια έχουν πέσει την τελευταία πενταετία κατά 40% και οι τρέχουσες αγοραπωλησίες γίνονται σε μια απόδοση (yield) της τάξης του 9% ή και του 10% και μάλιστα σε ευρώ, φανταστείτε με πόσο μεγάλη ζημιά ρευστοποιεί ο πωλητής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας τέτοιος πωλητής, αν δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα, θα περίμενε να δει πρώτα την αγορά να ανακάμπτει και μετά θα πουλούσε. Με άλλα λόγια, πολλές φορές, πίσω από ένα ακίνητο που πουλιέται βρίσκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μία τράπεζα, η οποία έχει δανειοδοτήσει είτε την κατασκευή του ακινήτου, είτε την εταιρεία που αγόρασε και λειτουργεί το ακίνητο. Είναι φυσικό λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής να μην θέλει να αναλάβει όλα τα σχετικά δάνεια και έτσι να ζητά από τις τράπεζες κούρεμα υποχρεώσεων.
Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται και έτσι –επί του παρόντος- ξένοι όμιλοι που θα ήταν διατεθειμένοι να τοποθετήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην ελληνική αγορά ακινήτων, τηρούν στάση αναμονής», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: Euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου