5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσον όρο ο καθένας 715 ευρώ. Σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα ο φόρος έχει σχεδόν επταπλασιαστεί αφού ήταν 105 ευρώ το 2009 Πιο αναλυτικά τα ακόλουθα στοιχεία που αναδεικνύουν την υπερφορολόγηση των ακινήτων:
-Η μέση φορολογική επιβάρυνση του ακινήτου στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 0,6% της αντικειμενικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι για μια κατοικία 80 τ.μ σε μία περιοχή του Λεκανοπεδίου με μεσαία αντικειμενική αξία ο φόρος που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ανέρχεται σε 600 ευρώ το χρόνο. Αν μάλιστα το ακίνητο αποφέρει εισόδημα τότε η συνολική επιβάρυνση αυξάνεται και διαμορφώνεται στο 1,48% της αντικειμενικής αξίας του.
-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φόρους όχι με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων τους αλλά επί πλασματικών «φουσκωμένων» αξιών οι οποίες ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση. Η στρέβλωση αυτή προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει «παγωμένες» στα επίπεδα του 2007 τις αντικειμενικές τιμές που αποτελούν τη βάση της φορολογίας. Παραμένουν δε υψηλότερες μέχρι και 50% των πραγματικών τιμών .
-Το 2013 οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μαζεμένους πέντε φόρους μαζί : το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το ΦΑΠ του 2010, το ΦΑΠ του 2011, το ΦΑΠ του 2012 και το ΦΑΠ του 2013.
-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους για τα ακίνητά τους. Λόγω της υπερφορολόγησης των ακινήτων και της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους τους φόρους με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να εκτιναχθούν στο τέλος του 2013 στα 943 εκατ. ευρώ από 499 εκατ. ευρώ το 2012. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 89% τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τους φόρους στην περιουσία.
- Σύμφωνα με έρευνα της KΑΠΑ Research ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους, την ίδια στιγμή που κάτι λιγότερο από το ήμισυ του εισοδήματος των ιδιοκτητών πάει σε φόρους για τα ακίνητα. Επίσης, τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής πυραμίδας με κριτήριο τα φορολογικά βάρη στα ακίνητα. Έχει το μεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας (2%) και είναι η μόνη χώρα που έχει ταυτόχρονα τρεις φόρους κατοχής στα ακίνητα (ενιαίος φόρος, ΦΑΠ και ΤΑΠ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου