Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Φόροι 10 δισ απο ιδιοκτήτες

Φόρους άνω των 7 δισ. ευρώ έχει εισπράξει από τη φορολογία των ακινήτων τα τελευταία τρία χρόνια το ελληνικό Δημόσιο, ενώ εάν συμπεριληφθούν και τα ποσά του επόμενου έτους, οι φόροι στα ακίνητα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό αφορά τους φόρους που έχουν εισπραχθεί ή αναμένεται να εισπραχθούν και όχι τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί. Δηλαδή για να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο τα έτη 2011-2013 ποσό ύψους 7 δισ. ευρώ, είχε επιβάλει φόρους ύψους 8,75 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σήμερα ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν 1,75 δισ. ευρώ τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των φόρων στα ακίνητα από το 2011 μέχρι σήμερα είχαν έκτακτο χαρακτήρα. Είχαν επιβληθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και πλέον έχουν μονιμοποιηθεί.
Ο νέος φόρος που θα επιβληθεί το 2014 θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο και όχι στη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου και ασχέτως εάν αυτό είναι ημιτελές, εάν χρησιμοποιείται και αν προκύπτουν από το ακίνητα εισοδήματα. Μάλιστα φορολογούνται και αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηρισθεί δασικά καθώς και ακίνητα που έχουν δεσμευθεί από το ελληνικό Δημόσιο για να απαλλοτριωθούν. Το 2014 η κυβέρνηση θα βεβαιώσει φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με στόχο να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι ο δείκτης εισπραξιμότητας ανέρχεται στο 80%. Δηλαδή υπολογίζεται ότι 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα καταφέρουν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών, οι οποίες προκύπτουν από στοιχεία πληρωμής του φόρου ακίνητης περιουσίας 2012 και 2013, η φοροδοτική ικανότητα έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ αντίθετα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω της αδυναμίας καταβολής των φόρων στα ακίνητα.
Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και στην Ομοσπονδία Ιδιοκτητών προκαλεί το προσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο ΕΝΦΑ «επιρρίπτει το κύριο φορολογικό βάρος για μια ακόμη φορά στην αστική ακίνητη ιδιοκτησία, ενώ η συνεισφορά της καθαρά αγροτικής έχει προφανώς συμβολικό και μόνον χαρακτήρα, εφόσον από το 2014 και εφεξής, η αστική ακίνητη ιδιοκτησία θα επιβαρυνθεί παρότι αποδεκατισμένη από τις αλλεπάλληλες ειδικές εισφορές, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και τους ΦΑΠ τετραετίας, αλλά και απαξιωμένη από την οικονομική κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου