Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μονιμοποίηση της τρέλας!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού RE+D:

RE+D Magazine
12-12-2011, 07:07
Νέα «βόμβα» στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, φέρνει η έκθεση της Κομισιόν για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα μέχρι το 2015 προκειμένου να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη για την Ευρωζώνη. Πέραν των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, σε καταργήσεις φοροελαφρύνσεων ή σε απολύσεις στο Δημόσιο, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προτείνουν (ή μήπως διατάζουν;) σειρά μέτρων για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.
Το βασικότερο μέτρο είναι η μονιμοποίηση του... έκτακτου φόρου σε όλα τα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται το σύστημα που θα φτιαχτεί ώστε να μην υπάρχουν οι σημερινές δυσλειτουργίες. Πάντως, φαίνεται να προκρίνεται η πληρωμή του φόρου μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρξουν κλίμακες, ανάλογα με το ακίνητο ή και εξαιρέσεις ανάλογα με το εισόδημα.
Σοκ αναμένεται να προκαλέσει και η υλοποίηση της πρότασης της Κομισιόν για γερό ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά. Αυτό πιθανότατα σημαίνει μείωση των αφορολόγητων ορίων, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τα ποσά που θα καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες κάθε χρόνο.
Η ουσία είναι ότι για ακόμη μια φορά η ακίνητη περιουσία αντιμετωπίζεται ως η χρυσοτόκος όρνιθα από την οποία θα πρέπει να εισπραχθούν τεράστια ποσά. Φαίνεται ότι η τρόικα βλέπει ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι πάνω από 80% στην Ελλάδα και γι' αυτό αποφάσισε να την επιβαρύνει για ακόμη μια φορά.
Ωστόσο, όπως πρόσφατα είπε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Goethe, Μ. Χαλιάσσος, άλλο ρευστότητα κι άλλο πλούτος στην Ελλάδα. Διότι αυτή τη χρονική περίοδο οι ΕΛληνες μπορεί να έχουν ακίνητα (τα περισσότερα απαξιωμένα), δεν έχουν όμως ρευστό για να πληρώσουν τους φόρους στην ακίνητη περιουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου