Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα χαράτσια

Χαράτσι έως το 2014 στα ακίνητα

RE+D Magazine

21-09-2011, 10:37

Η επέκταση του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τουλάχιστον μέχρι το 2014 είναι μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και των επικεφαλής της τρόικας.

Αν και η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού αμφισβητήθηκε υπήρξε η απόφαση να επιβληθεί καθώς η επέκταση της χρονικής διάρκειας του τέλους σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εκτιμάται ότι θα στην αύξηση των εσόδων του κράτους.

Στο τραπέζι «έπεσε» και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης το οποίο σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε €0,412/λίτρο, από €0,021/λίτρο την περυσινή χειμερινή περίοδο. Έτσι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτιναχθεί στα επίπεδα του €1,40 το λίτρο, από 90 λεπτά τον προηγούμενο χειμώνα.

Η τρόικα ζητεί τα μέτρα, τουλάχιστον για εφέτος και το 2012, να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες. Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο η νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει στις 11:30 την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και για τα σημαντικότερα και πιο επίμαχα μέτρα που συζητούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου