Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

H ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας

Τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλεί η επιβολή περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, θα αρχίσει να μετρά η αγορά από τις επόμενες κιόλας ώρες.
Τομείς όπως η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός, η οικοδομή ή οι κλάδος του αυτοκινήτου και άλλων καταναλωτικών προϊόντων, αναμένεται να πληγούν καίρια, όχι τόσο εξαιτίας του capital control στα ΑΤΜ αλλά λόγω του πλήγματος που υφίσταται η εμπιστοσύνη της χώρας.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, το έντονα φορτισμένο πολιτικό κλίμα, οι δραματικές εξελίξει στην οικονομία αφού η χώρα από αύριο το βράδυ θα είναι χωρίς πρόγραμμα και χωρίς ρευστό, αποτελούν ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς.
Η επιβολή capital control είναι ουσιαστικά η επισφράγιση της δραματικής τροπής που λαμβάνει η ελληνική οικονομία η οποία, σύμφωνα με οικονομολόγους, οδεύει προς την χρεοκοπία εντός του ευρώ.  Άλλωστε, ακόμη και να γίνει το δημοψήφισμα της Κυριακής η επόμενη ημέρα θα είναι ακόμη χειρότερη αφού οι όροι με τους οποίους γίνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχουν επιβαρυνθεί.
Μόνη ελπίδα για την Ελλάδα είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί ένα πεδίο συμβιβασμού που θα περιλαμβάνει μεν σκληρά μέτρα, θα διασώζει δε την οικονομία από την χρεοκοπία.  Η κυβέρνηση ελπίζει σε μια ρητή δέσμευση των δανειστών για διευθέτηση του χρέους, την οποία θα μπορούσε να «πουλήσει» στο κομματικό και όχι μόνο ακροατήριό του.
Η αποφυγή ενός διχαστικού δημοψηφίσματος μέσω της έναρξης των διαπραγματεύσεων είναι η μόνη ελπίδα να αποφευχθεί και η κατάρρευση της οικονομίας.  Τα πρώτα σημάδια έχουν γίνει εμφανή στην κτηματαγορά όπου έχουν παγώσει αγοραπωλησίες και μισθώσεις ενώ τις επόμενες ημέρες θα εμφανιστούν και φαινόμενα αδυναμίας πληρωμής ενοικίων ακόμη και μεγάλες εταιρείες.
Βαρύ είναι το πλήγμα στον τουρισμό καθώς έχουν ξεκινήσει να γίνονται ακυρώσεις ενώ αναθεωρούνται οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους τουρίστες που είναι εδώ ή θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα.  «Πάγος» μπαίνει και στην υπόλοιπη αγορά αφού ο κόσμος θα προτιμήσει να κρατήσει ρευστό και να μην προχωρά σε αγορές, κάτι που θα σημάνει δραματική πτώση του τζίρου σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο πλήγμα που υφίσταται το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει στερέψει από χρήμα και ο δανεισμός από τον ELA που αγγίζει τα 90 δις ευρώ δεν είναι «τζάμπα». Ουσιαστικά για κάθε 1 ευρώ που μας δανείζουν για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες δίνουν ενέχυρο δάνεια ύψους 1,30 ευρώ.  Ακόμη κι αν η κρίση είναι πρόσκαιρη και επανέλθει η ομαλότητα θα απαιτηθούν ίσως και πάνω από 50 δις ευρώ για νέα ανακεφαλαιοποίηση, πολύ πάνω δηλαδή από τα 10,8 δις του ΤΧΣ.