Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Μαύρη 'ναι η νύχτα στα βουνά...

Η μέση περίοδος αναμονής έως τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση κατοικιών (από την ημέρα που τέθηκαν προς πώληση) εκτιμάται ότι έφθασε στο ένα έτος στους πρώτους μήνες του 2014, έναντι πέντε μήνες το 2009 (εκτιμήσεις υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος). Επίσης, εκτιμάται τώρα ότι η έκπτωση επί της αρχικής τιμής ήταν κατά μέσο όρο περί 25% στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι 12,6% που υπολογίσθηκε το 2009. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των συναλλαγών επί των οικιστικών ακινήτων, που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, μειώθηκε σημαντικά και κατέληξε σε ακόμα πιο χαμηλό επίπεδο στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 στις 3.003 συναλλαγές, από 4.008 το πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι 5.121 το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συναλλαγών στα οικιστικά ακίνητα μειώθηκε από το υψηλό των 148,1 χιλ. το 2007, στις 30,9 χιλ. το 2012 και 23,8 χιλ. το 2013 και οδεύοντας προς τις 15 χιλ. το 2014.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αλλαγές κοροϊδία για τον ΕΝΦΙΑ

Σε νομοθετική πρωτοβουλία για τον ΕΝΦΙΑ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να διορθώσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να προβούν και εκείνοι με τη σειρά τους στις απαραίτητες διορθώσεις και παράλληλα να εξασφαλίσει το δημοσιονομικό στόχο με διευρυμένη ,όμως, φορολογική βάση.
Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:
1.   Για  οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού,  η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής  που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος  αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.
2.    Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη  να είναι καταβλητέα την 30ή Σεπτεμβρίου 2014  και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.
3.    Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:
3.1.    Καταργείται ως  προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
3.2.    Ηλεκτρονικοποιείται  και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.
4.     Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων  της Κεφαλονιάς.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της  νέας εκκαθάρισης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση.
Δήλωση υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ:
«Με την καθιέρωση του ΕΝΦΙΑ, γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαία βάση για την Ακίνητη Περιουσία, με στοιχεία που συμπληρώνονται και διορθώνονται συνεχώς.
Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά κοστολογήθηκε ηλεκτρονικά η φορολογία παρ΄ ότι δεν υπάρχει συλλογική – τόσο για τους πολίτες όσο και για το Δημόσιο - εμπειρία μιας τέτοιας διαδικασίας.
Αυτός είναι ο τρόπος που εφαρμόζεται και διεθνώς για να περιοριστούν οι πιθανότητες φοροδιαφυγής και να αποδυναμωθεί η αδιαμεσολάβητη σχέση φορολογούμενου - έφορου που πολλές φορές οδηγούσε σε στρεβλώσεις.
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων περιουσίας εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν είχε Κτηματολόγιο, στερείτο οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπήρχε φορολογική βάση για τα ακίνητα αφού όσα στοιχεία υπήρχαν ήταν αποσπασματικά και ελλιπή, αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης (Ε9 και Ε2) και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ.
Μέσα  σε σύντομο χρόνο έγιναν πολλά. Υπήρξαν, όμως, αστοχίες στην εφαρμογή του νόμου. Το πρώτο σφάλμα που εντόπισα, επιχείρησα να το βελτιώσω άμεσα. Η παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογούμενους πολίτες. Εντοπίστηκαν όμως και άλλα λάθη στη συνέχεια για τα οποία – με τη νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών - προχωρούμε στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό τους.  Στο μέλλον θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων.
Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η  διεύρυνση της φορολογικής βάσης ως προϋπόθεση σωστής και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών καθώς και η διόρθωση λαθών και αδικιών που μπορεί να προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου.  Στόχος είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

"Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν"

"Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν" η περιβόητη "διόρθωση" λαθών και αδικιών στον ΕΝΦΙΑ. Ούτε πρόβλεψη  για έκπτωση στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο, παρά την φημολογηθείσα τις τελευταίες ημέρες έκπτωση 30% (κάποια δημοσιεύματα μάλιστα έκαναν λόγο ακόμη και για 50%) αλλά ούτε και η διαρροή περί 7 δόσεων για την καταβολή του φόρου ακινήτων μετουσιώθηκε σε απόφαση.
Και σαν να μην αρκούσε αυτή η κυβερνητική προσήλωση στις -απαγορευτικές για ουσιαστικές ελαφρύνσεις- εντολές της τρόικας, ήλθε ως επιστέγασμα των αμετακίνητων φορομπηχτικών σχεδιασμών η απόφαση της κυβέρνησης να μην πέσουν οι εισπράξεις εσόδων από ΕΝΦΙΑ κάτω του στόχου του προϋπολογισμού (2,65 δισ. ευρώ). Ουσιαστικά δηλαδή, δεν αλλάζει η επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς κυβέρνησης και τρόικας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ ,έκδηλη είναι η οργή και αγανάκτηση των ιδιοκτητών κυρίως αστικών ακινήτων της χώρας όχι μόνον για την καταλήστευσή τους από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για το σημερινό εμπαιγμό τους στο αίτημά τους για μειωμένη φορολογική επιβάρυνση στα κενά ακίνητα. Η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι  έχει καταθέσει στην κυβέρνηση και τους βουλευτές των αστικών περιοχών της χώρας τροπολογία με την οποία ζητά την καθιέρωση του ελλείποντος από το νόμο περί ΕΝΦΙΑ «Συντελεστή Κενών Κτισμάτων»  (Σ.Κ.Κ.) για τα κενά κτίσματα των φυσικών προσώπων, με συντελεστή 0.50 για τα έτη από το 2015 και μετά, και με συντελεστή 0,75 ειδικά για το τρέχον έτος 2014.
Με θλίψη της είδε να εξαγγέλλονται σήμερα ρυθμίσεις που, παρότι είναι δίκαιες και αναγκαίες,  αγνοούν και πάλι πλήρως και κατά περιφρονητικό τρόπο τους κατόχους αστικών ακινήτων που μόνον αυτοί διπλοφορολογούνται και ιδιαίτερα όσους συμβαίνει να διαθέτουν κτίσματα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, συχνά επί πολλά έτη, και που αυταπόδεικτα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ληστρικές χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ. Προφάσεις και δικαιολογίες για τεχνική αδυναμία του συστήματος της ΓΓΠΣ να διαχωρίσει τα κενά από τα λοιπά ακίνητα υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, τη στιγμή που υπάρχουν και οι δηλώσεις των κενών ακινήτων στο Ε9 του 2014 (στήλη 32, κωδικός 8 «Κενά ακίνητα»), και το διασυνδεδεμένο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ. Εν πάση περιπτώσει είναι ευθύνη της Πολιτείας να λύσει τα όποια υπαρκτά ή μη προβλήματα αντί να οδηγεί -εν γνώσει των κρατούντων- χιλιάδες φορολογούμενους σε οικονομικό στραγγαλισμό, στις κατασχέσεις ακινήτων και ακόμη και στη φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο!
Εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων για τις προωθούμενες νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η ΠΟΜΙΔΑ απευθύνει και πάλι έκκληση αλλά και προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν, και ειδικότερα προς τους βουλευτές των αστικών περιοχών της χώρας, ότι θα ήταν τραγικό σφάλμα τους, καταστρεπτικό για τους φορολογούμενους αλλά και για τα ίδια τα δημόσια έσοδα, να μας αγνοήσουν και πάλι, και να ψηφίσουν ρυθμίσεις οι οποίες δεν θα ικανοποιούν το βασικό και αυτονόητο αίτημά μας που είναι η άμεση έκπτωση φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Η ΠΟΜΙΔΑ αναμένει έστω την ύστατη στιγμή την θετική ανταπόκριση του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών, αλλά και, επί τέλους, κάποιο έμπρακτο ανθρώπινο ενδιαφέρον των βουλευτών των αστικών κέντρων όλης της χώρας για την τύχη των ψηφοφόρων τους...

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Οι τελικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που προέκυψαν μετά και την πρωινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
* Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκεί είχε δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα κι' αυτό διορθώνεται πλήρως. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και στις φετινές τιμές, ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο όφελος για το φορολογούμενο.
* Επίσης θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέες πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.
* Ακόμα, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα. Στόχος είναι όσοι δικαιούνται αυτές τις μειώσεις ή τις απαλλαγές, να μπορέσουν να τις πάρουν χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και χωρίς καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας. Τέλος, θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)
Όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα κατατεθούν αύριο και θα ψηφιστούν τις επόμενες μέρες.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ψάχνουν ακόμα τη λύση

Κρίσιμες αποφάσεις τόσο για τις διορθώσεις όσο και για τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καλείται να λάβει η κυβέρνηση.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής για τις τελικές ρυθμίσεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει στον κ. Χαρδούβελη τις προτάσεις του κόμματος για τις αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις στον φόρο, καθώς και για το θέμα των δόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είπε ότι τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων έως και το Μάρτιο του 2015 μπορούν να εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Αυτό -θεωρητικά- σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει τις δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε επτά, ωστόσο η τρόικα φέρεται να εκφράζει έντονες αντιρρήσεις.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι πιθανότατα έτοιμο το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει τον αριθμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, όταν θα ξεκαθαρίσει αν τελικά θα πληρώσουμε το φόρο σε 6 δόσεις ή σε περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των δόσεων που μπορούν να πληρωθούν εντός του 2015 και να εγγραφούν στο φετινό Προϋπολογισμό, είναι εν γνώσει του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι έξι δόσεις δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι περισσότερες, ίσως και οκτώ, ωστόσο αυτό θα συνεκτιμηθεί με την εισπραξιμότητα του φόρου, δηλαδή το εάν υπάρχει κίνδυνος «χαλάρωσης» των πληρωμών, για να αποφασιστεί τελικά πόσες θα είναι οι δόσεις.
Εν τω μεταξύ, σχεδόν 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ακόμη δεν είναι σε θέση να ξέρουν τι θα πληρώσουν, που θα γίνουν οι διορθώσεις και αν θα υπάρξουν αλλαγές στα ποσά που βεβαιώθηκαν αρχικά.
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών τρέχει για να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 25 νομούς της χώρας αναζητώντας την κατάλληλη φόρμουλα για γρήγορη και δίκαιη διόρθωση των λαθών που έγιναν στον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και που εκτόξευσαν στα ύψη τον ΕΝΦΙΑ.
Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς θα πρέπει αφενός να ορισθούν νέες τιμές ζώνης και συντελεστές σε χιλιάδες οικισμούς κυρίως για οικόπεδα και αγροτεμάχια εκτός αντικειμενικού συστήματος και αφετέρου να κλείσουν κενά και να διευθετηθούν πολλές εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με τα νέα εκκαθαριστικά, τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής του φόρου, τους συμψηφισμούς, τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και άλλα. Κι αυτά την ώρα που στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών από το βήμα της Βουλής, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα στηριχτεί στην περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την οποία όριζε τις βασικές αξίες για οικόπεδα σε 457 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσον η απόφαση καλύπτει όλες τις περιπτώσεις λαθών στα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Επίσης τυχόν εφαρμογή της απόφασης θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, κυρίως στην Αττική, που με βάση τον ΕΝΦΙΑ πλήρωσαν λιγότερα σε σχέση με τον περυσινό ΦΑΠ. Από το οικονομικό επιτελείο λένε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να επηρεάσουν μόνο τις περιοχές που αυξήθηκε ο φόρος σε σχέση με πέρυσι και όχι αυτές όπου ο φόρος μειώθηκε. Η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη φόρμουλα επαναπροσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών θα κατατεθεί με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου και θα αλλάζει δύο νευραλγικές διατάξεις του νόμου που θεωρούνται ως κύριες υπεύθυνες για την απογείωση της φορολογητέας αξίας κυρίως των οικοπέδων. Πρόκειται για κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισ?ού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τι?ή ζώνης και τα οποία «δανείζονται» την τιμή από τον δήμο ή και την περιφέρεια, καθώς και για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχή στην οποία δεν έχουν καθοριστεί συντελεστής οικοπέδου, συνολική τι?ή εκκίνησης και συντελεστής αξιοποίησης και για τον υπολογισμό της αξίας τους λα?βάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι αντίστοιχοι συντελεστές του δήμου ή της περιφέρειας.
Πώς θα εντοπίσετε λάθη στο εκκαθαριστικό
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΔΕ για να υποβάλουν, εάν χρειάζεται, οι φορολογούμενοι νέο διορθωτικό Ε9. Το χρονικό περιθώριο που έχουν είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αλλά καλό θα είναι να «τρέξουν» την υποβολή του εντύπου για να αποφύγουν την καταβολή δόσεων με αυξημένο ποσό φόρου δεδομένου ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Κατ' αρχάς εμπειρικά με βάση το ύψος της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σας που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Αν «βγάζει μάτι» ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή της περιοχής που ανήκει το ακίνητο. Δεν μπορεί για παράδειγμα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου σε ορεινή περιοχή της χώρας να αποτιμάται από την εφορία σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή δεν μπορεί για σπίτι ή αγροικία μέσα σε οικόπεδο σε απομακρυσμένη περιοχή να χρεώνεται με φόρο χιλιάδων ευρώ. Ασφαλής εκτίμηση μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τους λογιστές οι οποίοι γνωρίζουν τις πραγματικές αξίες στην περιοχή και μπορούν να τις αντιπαραβάλουν με τις τιμές της εφορίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτου.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώσουν υπέρογκες χρεώσεις φόρου;
Δεν έχουν άλλη λύση από το να περιμένουν τις διορθώσεις που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
Γιατί «φούσκωσαν» οι λογαριασμοί;
Δύο διατάξεις του νόμου αλλά και αυθαίρετοι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών σε περιοχές όπου δεν είναι χαρτογραφημένες ούτε στο περιουσιολόγιο ούτε πολύ περισσότερο στο κτηματολόγιο ευθύνονται για τα εξωφρενικά ποσά του ΕΝΦΙΑ.Σε δεκάδες νομούς της χώρας υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων. Ο νόμος προβλέπει ότι σε αυτές τις περιοχές ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις τιμές όμορων περιοχών που είναι πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές ή ακόμα και από τις τιμές με τις οποίες προσδιορίσθηκε ο ΦΑΠ για τα έτη 2011-2013.
Ενα ακόμη λάθος στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με τους συντελεστές αξιοποίησης των οικοπέδων που αποτελούν βασικό στοιχείο του μαθηματικού τύπου με τον οποίο υπολογίζεται το τελικό ποσό του φόρου. Σύμφωνα με το νόμο τα οικόπεδα για τα οποία δεν έχει προσδιοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) «δανείζονται» τον χαμηλότερο ΣΑΟ του οικισμού ή του νομού ή της περιφέρειας. Ετσι σε άλλη περιοχή βρίσκονταν τα οικόπεδα, με άλλης περιοχής τις τιμές υπολόγισε τη φορολογητέα αξία τους η εφορία. Πέραν αυτού υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη πρόβλεψη για το χαμηλότερο συντελεστή και ελήφθη υπόψη μεγαλύτερος. Μια ακόμη αιτία του κακού βρίσκεται στις συνενώσεις Δήμων με βάση τον Καλλικράτη με αποτέλεσμα να εξομοιωθούν οι αντικειμενικές τιμές Δήμων ή αστικών κέντρων της επαρχίας με εκείνες χωριών, οικισμών ακόμα και άγονων εκτάσεων που διοικητικά συγχωνεύθηκαν στον ίδιο Δήμο.
Το σύμπλεγμα των παραπάνω παραγόντων είχε σαν αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες οικοπέδων και αγροτεμαχίων να εκτοξευθούν στα ύψη και σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξηθούν μέχρι και 1.700%.
Αδικες όμως χρεώσεις έγιναν και λόγω λαθών στον υπολογισμό του φόρου για ειδικές κατηγορίες ακινήτων και δικαιώματα ιδιοκτησίας. Για παράδειγμα ο νόμος προβλέπει έκπτωση 60% στον τελικό φόρο για τα ημιτελή ακίνητα αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν υπολόγισε την έκπτωση και έτσι σε χιλιάδες ιδιοκτήτες χρέωσε ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας το κτίσμα αποπερατωμένο, Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων δεν επιμερίσθηκε σωστά ο φόρος σε καθέναν από τους συνιδιοκτήτες και έτσι κλήθηκαν να πληρώσουν το 150% του φόρου.
Για ποια ακίνητα θα διορθωθεί ο φόρος;
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη πρόσφατα στη Βουλή, ο φόρος θα επαναπροσδιορισθεί για ακίνητα που βρίσκονται σε 396 περιοχές της χώρας και σε περίπου 4.000 οικισμούς και τα οποία βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Με ποιες τιμές θα υπολογισθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ;
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013 με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, η οποία όριζε συγκεκριμένες τιμές ζώνης για πάνω από 30 νομούς της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Ωστόσο για τον ακριβή προσδιορισμό του φόρου απαιτούνται και άλλα δεδομένα πέραν της τιμής ζώνης όπως οι συντελεστές πρόσοψης και αξιοποίησης οικοπέδων που δεν ορίζονται στη συγκεκριμένη απόφαση. Συνεπώς το ερώτημα είναι αν θα ισχύσουν οι "δανεικοί" από άλλες περιοχές όπως έγινε στο αρχικό εκκαθαριστικό ή θα ορισθούν άλλοι για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Θα έχουν όφελος οι ιδιοκτήτες από τη νέα εκκαθάριση;
Ασφαλώς αφού οι αντικειμενικές τιμές του ΦΑΠ του 2013 είναι αισθητά χαμηλότερες από εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του φόρου κυρίως για σπίτια που βρίσκονται σε οικόπεδα ή αγροτεμάχια εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι αντίστοιχες τιμές του ΦΑΠ για την Αττική που είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του ΕΝΦΙΑ και βγάζουν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Κρας τεστ για τον εντοπισμό των λαθών
Σωρεία λαθών και παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων και στις αντικειμενικές τιμές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και δυσχεραίνουν τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού και διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ.
Τι και ποιος φταίει για τα λάθη που φούσκωσαν το ποσό του φόρου;
Υπάρχουν δύο κατηγορίες λαθών. Η μία προέρχεται από τις θολές, άστοχες και ανεπαρκείς διατάξεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά και από την προχειρότητα των σχεδιασμών του υπουργείου Οικονομικών που είχε σαν αποτέλεσμα να υπολογισθεί λάθος αξία για λάθος ακίνητα. Η άλλη έχει να κάνει με τα κενά και τις παραλείψεις στις δηλώσεις Ε9 από τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Με ποιο τρόπο οι φορολογούμενοι μπορούν να καταλάβουν αν τα λάθη είναι δικά τους ή των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών;
Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι φορολογούμενοι σε συνεργασία με τους λογιστές είναι να ελέγξουν έναν έναν τους κωδικούς του εκκαθαριστικού σημειώματος για να διαπιστώσουν κατ' αρχάς για πόσα, ποια ακίνητα και με τι αντικειμενικές τιμές και άλλους συντελεστές η εφορία υπολόγισε την αξία τους και έβγαλε τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Στη συνέχεια, αφού αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία του εκκαθαριστικού, θα πρέπει αφενός να τα αντιπαραβάλουν εμπειρικά με την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση και αφετέρου να ανατρέξουν στη δήλωση Ε9 για να ελέγξουν τι έχουν αναγράψει οι ίδιοι όσον αφορά στην κατηγορία, την έκταση, τη θέση του ακινήτου, τα δικαιώματα που κατέχουν και άλλα στοιχεία.
Πότε θα αναρτηθούν στο TAXIS τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά;
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως κατατεθούν στη Βουλή από τις 26 Αυγούστου και μετά οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επανακκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Ισχύει το εκκαθαριστικό που έχει ήδη εκδοθεί;
Για όσους έχουν ακίνητο στις περιοχές που έχουν εντοπισθεί τα λάθη δεν ισχύει αλλά καλό θα είναι να το κρατήσουν για να συγκρίνουν τις χρεώσεις που είχαν με τα ποσά του φόρου στο νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό. Για όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, τα εκκαθαριστικά ισχύουν κανονικά.
Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση;
Η πληρωμή της πρώτης δόσης από το τέλος Αυγούστου μετατίθεται στο τέλος Σεπτεμβρίου για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αλλά θολό παραμένει το τοπίο αν η δόση θα είναι διπλή, δηλαδή αν θα πληρωθεί και η δόση του Αυγούστου και αν θα υπάρξουν ακόμα τρεις δόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή αν θα παραμείνουν 5 με την τελευταία να πληρώνεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή θα γίνουν έξι.

Ποιοι θα ξανακερδίσουν τη χαμένη έκπτωση;
Η έκδοση της απόφασης για τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις εκπτώσεων και απαλλαγών είναι θέμα ημερών. Ωστόσο, τα «ψιλά γράμματα» στα κριτήρια ενδέχεται «να βγάλουν εκτός» ρύθμισης πολλούς.
Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων έχασαν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ;
Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που, αν και με βάση τον νόμο δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50% ή και πλήρη απαλλαγή με βάση οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, κλήθηκαν να πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου με τους υπόλοιπους. Πρόκειται για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους, πολύτεκνους, ανάπηρους και σεισμόπληκτους.
Πώς και πότε θα διορθωθούν οι αδικίες;
Με μεγάλη καθυστέρηση εντός των επόμενων ημερών και με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα ορίζονται οι προϋποθέσεις... που στα ψιλά γράμματα κρύβουν παγίδες και ταλαιπωρία Αναλυτικότερα:
• Θα χορηγείται μείωση κατά 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα του επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε αν διαπιστώνεται αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής εφόσον σωρευτικά:
Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ταμεία.
• Θα υπάρχει πλήρης απαλλαγή για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον σωρευτικά:
Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.
Επίσης θα απαλλαγούν και όσοι έχουν σεισμόπληκτο ακίνητο και αρμόδια στελέχη λένε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο TAXIS. Εάν κατέχουν και άλλο ακίνητο, θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Αυγούστου και μετά θα γίνει συμψηφισμός.
Τα 3 σενάρια για όσους πρέπει να υποβάλλουν διορθωτικό Ε9
Θολό παραμένει το τοπίο για το ποιοι πρέπει να υποβάλουν διορθωτική δήλωση Ε9, τα κριτήρια ελέγχου της ορθότητας των αλλαγών στα στοιχεία των ακινήτων και τον χρόνο βεβαίωσης του νέου φόρου.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαπιστώσουν ότι στα στοιχεία των ακινήτων που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό και σε εκείνα που δήλωσαν στο Ε9 υπάρχουν διαφορές ή ότι για ειδικές κατηγορίες ακινήτων όπως τα ημιτελή κτίσματα δεν έχουν υπολογισθεί οι προβλεπόμενες εκπτώσεις φόρου;
Θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΔΕ μετά τις 15 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν νέο διορθωτικό Ε9, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ποιες είναι οι ποινές στις περιπτώσεις υποβολής νέου Ε9;
Σύμφωνα με τον νόμο για τις διορθωτικές δηλώσεις Ε9 δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 120 ευρώ εφόσον προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή ή το ποσό είναι μηδενικό. Ομως στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι του ποσού των 100 ευρώ διαγράφεται. Για παράδειγμα:
• Φορολογούμενος υπέβαλε δήλωση στοιχείων ακινήτων τον Οκτώβριο του 2014 για να τροποποιήσει τη δήλωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2013. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και το ποσό προς επιστροφή είναι 15 ευρώ. Λόγω του εκπροθέσμου της υποβολής της δήλωσης ο προϊστάμενος της ΔΟΥ επιβάλλει αυτοτελές πρόστιμο ύψους 120 ευρώ, το οποίο συμβιβάζει στο 1/3 δηλαδή 40 ευρώ. Με το πρόστιμο αυτό συμψηφίζεται το ποσό των 15 ευρώ επιστροφής, αλλά το υπόλοιπο ποσό των 35 ευρώ δεν επιστρέφεται στον φορολογούμενο
• Φορολογούμενος αποκτά για πρώτη φορά περιουσιακά στοιχεία εντός του έτους 2012. Δεν υποβάλλει όμως δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως όφειλε, εντός του έτους 2013, αλλά υποβάλλει τη δήλωση αυτή τον Σεπτέμβριο του 2014. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης αυτής είναι μηδενικό. Στην περίπτωση αυτή δεν θα επιβληθεί το αυτοτελές πρόστιμο.
Αν όμως από την επεξεργασία του νέου Ε9 προκύπτει φόρος για καταβολή, τότε επιβάλλονται οι προσαυξήσεις για κάθε μήνα καθυστέρησης αναδρομικά από την ημερομηνία που έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το πότε αρχίζει να μετράει ο χρόνος για την εκπρόθεσμη δήλωση καθώς και για το ύψος των προσαυξήσεων.
Πώς και πότε θα επιστραφεί τυχόν διαφορά στο ποσό του φόρου που θα προκύψει από τη νέα εκκαθάριση του Ε9 σε σχέση με το αρχικό εκκαθαριστικό;
Ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής παραμένει άγνωστος αφού το υπουργείο δεν έχει ακόμα δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το θέμα. Τα σενάρια είναι πολλά: το ποσό της επιστροφής να συμψηφισθεί με τα ποσά των δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2014 ή να συμψηφισθούν με το φόρο του 2015 ή να συμψηφισθούν με άλλες οφειλές του φορολογούμενου.
Οι παράπλευρες απώλειες στις συναλλαγές με την Εφορία
Δυσάρεστες εκπλήξεις και αναπάντεχη ταλαιπωρία επεφύλαξε ο ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες δικαιούχους επιστροφών φόρου εισοδήματος, καθώς και για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρειάζονται φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους.
Ποιες είναι οι παρενέργειες που προκαλεί ο ΕΝΦΙΑ στις συναλλαγές με την Εφορία;
Για εκατομμύρια φορολογουμένους έχουν «παγώσει» οι επιστροφές φόρου, ενώ έχει μπλοκαριστεί η έκδοση φορολογικής ενημερότητας από το TAXIS για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε σύντομα ρύθμιση για τα δύο αυτά θέματα.
Πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εφορίες, εφαρμόζοντας τη σχετική εγκύκλιο, δεν επιστρέφουν τα ποσά απο τον φόρο εισοδήματος στους δικαιούχους που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς τους έχει βεβαιωθεί οφειλή από τον ΕΝΦΙΑ και συνεπώς θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός του ποσού της επιστροφής με το ποσό που αναλογεί στον φόρο ακινήτων. Το μέτρο εφαρμόζεται ακόμα και για τις δηλώσεις που είχαν εκκαθαρισθεί από τον Ιούνιο, πριν δηλαδή από τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ που έγινε στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για τον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες απόφαση που θα ρυθμίζει το ζήτημα.
Επιπροσθέτως, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα για τις συναλλαγές τους εφόσον, σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχουν οφειλές ακόμη και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Ετσι θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες, οι οποίες θα τους χορηγήσουν αποδεικτικό αλλά με ισχύ ενός μηνός αντί δύο που έχει η ηλεκτρονική.

Σε Συμπληγάδες οι αγρότες
Ακόμα ένα «παρατράγουδο» του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των αγροτών που αναμένουν λόγω του ρωσικού εμπάργκο και οι οποίες «παγώνουν» εξαιτίας της οφειλής από τον φόρο ακινήτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να λάβουν επιστροφές φόρου και να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο αν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία, ακόμα και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμες ή έχουν ρυθμιστεί και οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά. Ετσι οι εφορίες θα πρέπει να συμψηφίζουν όλο το ποσό της επιστροφής με το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝΦΙΑ ή με οποιονδήποτε άλλο φόρο για την εφάπαξ αποπληρωμή της οφειλής.
Αν η κυβέρνηση δεν εξαιρέσει τους αγρότες από το μέτρο, τότε είναι υποχρεωμένοι ή να πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο τον φόρο ή να περιμένουν να καταβάλουν όλες τις δόσεις, προκειμένου να λάβουν φορολογική ενημερότητα για να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης.
Ο κίνδυνος
Με βάση τα παραπάνω και αν το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει στην εξαίρεση των αγροτών από τον υποχρεωτικό συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων, ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης θα συμψηφιστεί με της πάσης φύσεως τυχόν όφειλες προς το Δημόσιο. Ετσι είναι ορατός ο κίνδυνος σε πολλές περιπτώσεις να μην περισσέψουν χρήματα για να εισπράξουν οι αγρότες.
Αναστολή για τουλάχιστον έναν χρόνο
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για ένα έτος, που μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος 10 ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής, εφόσον ο συνολικός κύκλος εργασιών κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου και έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος και η επιχείρηση δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ένα απρόσμενο deal

Οκτώ μόλις μήνες μετά τις υπογραφές μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Invel Real Estate Partners για την Πανγαία, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα αποκτά από τη Marfin Investment Group έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το 35% της, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, MIG Real Estate.
Η Πανγαία όμως δεν θα περιοριστεί σε αυτό το ποσοστό. Κατά πληροφορίες, ήδη υπάρχουν συμφωνίες με τους υπόλοιπους μετόχους της Mig Real Estate (της Medscope Holdings, συμφερόντων Βένου Κάκκαβα, πρώην κύριου μετόχου της Xios AXE, που κατείχε ποσοστό 33,5% της Mig Real Estate, και του Νίκου Γουλανδρή που συμμετείχε με 6,53%) για την απόκτηση του ποσοστού τους, μέσω ανταλλαγής των μετοχών τους με μετοχές της Πανγαία. Συνολικά, η Πανγαία θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 80% της MIG Real Estate, στο πλαίσιο όσων προβλέπει το πλαίσιο για τις ΑΕΕΑΠ.
Το deal της Πανγαία με τη Mig Real Estate για το ποσοστό της τελευταίας έκλεισε στα 2,50 ευρώ ανά μετοχή και αντιστοιχεί σε premium περίπου 25% έναντι της τιμής κλεισίματος (2,01 ευρώ) στις 11.08.2014. Χθες η μετοχή της ΜΙΓΡΕ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 20,90%, στα 2,43 ευρώ.
Η συμφωνία για τη ΜΙΓΡΕ εξυπηρετεί το μακροπρόθεσμο στρατηγικό προσανατολισμό του ομίλου να καταστεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στη Ν. Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 δισ. ευρώ (σήμερα το portfolio της, χωρίς αυτό της ΜΙΓΡΕ, αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ) μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Με τη συμφωνία αυτή αποκτάται ένα μεγάλο portfolio ακινήτων που, δεδομένης της έλλειψης στην εγχώρια αγορά τέτοιου μεγέθους χαρτοφυλακίων, θα αυξήσει την αξία της Πανγαία. Σε δεύτερο επίπεδο, το ότι πρόκειται για ένα εισηγμένο όχημα εξυπηρετεί τη στρατηγική της Πανγαία για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ωστόσο πηγές από την εταιρεία αναφέρουν πως δεν αποτελεί απαραίτητα μονόδρομο η αξιοποίηση της ΜΙΓΡΕ για το σκοπό αυτό.
Υπενθυμίζεται πως το listing της MΙG Real Estate στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έγινε τον Ιούλιο του 2009. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνονται εμπορικά, κατά κύριο λόγο, ακίνητα (τραπεζικά καταστήματα) και γραφειακοί χώροι.
Αντίστοιχα, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πανγαία υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με αξία που αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέγεθος που καθιστά την ΑΕΕΑΠ την πιο μεγάλη της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Επίσης, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαθέτει φερέγγυους μισθωτές, με ένα σημαντικό μέρος των ακινήτων να αφορά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας. Περιλαμβάνει, ακόμα, και 14 (από συνολικά 28) κρατικά ακίνητα που παραχωρήθηκαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με sale & leaseback.
Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Γερμανικά σενάρια για την εξοχική κατοικία

Σε «χαρτογράφηση» της Eλληνικής αγοράς ακινήτων η εφημερίδα die Welt καταλήγει ότι παρά την κρίση οι τιμές των παραθαλάσσιων ακινήτων έχουν ανέβει και πάλι στα ύψη.  Πλεονέκτημα οι ανοιχτές παραλίες.
Αν συγκρίνει κανείς τις τιμές των ακινήτων σε ελληνικά τουριστικά θέατρα κοντά στη θάλασσα δεν θα πιστέψει ότι πρόκειται για την ίδια χώρα με ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 28%, με περικοπές στα μηνιαία εισοδήματα και με αδυναμία πολλών να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.  Και όμως, ο  επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Engels & Völkers στη Ρόδο τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση για τα 13.000 ευρώ το τετραγωνικό, που πουλάει εξοχικές κατοικίες στο νησί, όταν η αγορά κατοικιών στις πόλεις έχει σπάσει.
Στο παράδειγμα της Ελλάδας φαίνεται καλύτερα από οπουδήποτε αλλού πόσο μεγάλη είναι η διαφορά των απλών Eλλήνων ιδιοκτητών με τους εύπορους ξένους που έρχονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.  Ενώ οι τιμές στις μητροπόλεις έχουν πέσει κατακόρυφα στα τουριστικά θέρετρα έχουν μείνει στο ίδιο επίπεδο, ίσως να έχουν και αυξηθεί. Όποιος λοιπόν ψάχνει εκεί για ευκαιρίες θα απογοητευτεί.  Ο Κρίστιαν Σάιρερ, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Global Immobilien Service G.I.S. στο Αουγκσμπούργκ, ειδικευμένου στα ακίνητα στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η κρίση στην αγορά θερινών ακινήτων ανήκει στο παρελθόν.  «Στο απόγειο της κρίσης οι βίλες με θέα τη θάλασσα κόστιζαν 15% με 20%, λιγότερο από ό,τι το 2007.  Στο μεταξύ οι τιμές έχουν αυξηθεί. Οι αγοραστές έρχονται και πάλι μαζικά.  Από τον περασμένο Φεβρουάριο βιώνουμε ένα πραγματικό 'μπουμ'».
Εκτός από τους Βρετανούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Αυστριακούς και Ελβετούς η ελληνική αγορά ακινήτων έχει ανοίξει και για ενδιαφερόμενους από την Μ. Ανατολή που ψάχνουν για καλοκαιρινή κατοικία στην Ελλάδα.  Αντιπρόσωπος  ξένου μεσιτικού γραφείου στην Ελλάδα αναφέρει ότι πολλοί πλούσιοι Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι ψάχνουν στην Ελλάδα σπίτι ως σίγουρο καταφύγιο από τις κρίσεις στις χώρες τους.  Από τη Γερμανία έρχονται πολλοί αγοραστές για να χτυπήσουν ευκαιρίες στην Πελοπόννησο, στις ακτές της Θεσσαλίας ή σε ένα από τα 1400 νησιά, αλλά οι περισσότεροι φεύγουν απογοητευμένοι χωρίς να βρουν χαμηλές τιμές.  Μια άλλη κατηγορία γερμανών αγοραστών είναι γιατροί, δικηγόροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.  «Ψάχνουν για βίλες θεωρώντας ότι είναι καλή επένδυση για να αυξήσουν το κεφάλαιό τους», λέει ο μεσίτης Κρίστιαν Σάιρερ.
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με την Ισπανία ή την Πορτογαλία είναι ότι οι ακτές της δεν είναι χτισμένες με τεράστια συγκροτήματα κατοικιών από μπετόν.  Το άλλο προτέρημα της Ελλάδας είναι ότι οι τιμές για αγορά γης είναι χαμηλότερες από όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες.  Η Eλληνική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη ζήτηση δίνοντας άδεια παραμονής πέντε χρόνων με δυνατότητα παράτασης σε όσους αγοράζουν ακίνητο αξίας πάνω από 250.000 ευρώ.  Επίσης για να προσελκύσει αγοραστές μείωσε το φόρο αγοράς ακινήτου από 10% σε 3%, γεγονός που συμβάλλει στο να ανέβουν στα ύψη οι τιμές αγοράς.  Μεγάλο μειονέκτημα η έλλειψη κτηματολογίου.
Στη γερμανική εφημερίδα δίνονται τέλος οδηγίες για το οικονομικό σκέλος όσων θέλουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα με την επισήμανση να είναι κοντά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Κρήτη όπου υπάρχουν πτήσεις καθημερινά προς τη Γερμανία και τον χειμώνα...

Νέα εκκαθάριση

Νέα εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ακινήτων με διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού του θα γίνει για τους 4.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος στους οποίους προέκυψαν μεγάλες επιβαρύνσεις από την πρώτη εκκαθάριση.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου ως το τέλος του μήνα αυτού. Αυτό ισχύει για όλους τους φορολογούμενους μετά και τις ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με βάση τις οποίες η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου μετατίθεται κατά ένα μήνα, για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει από τη πρώτη εκκαθάριση.
Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και οφείλεται στις παραμέτρους που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την πρώτη εκκαθάριση. Στις περιοχές αυτές -όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περυσινές τιμές οικοπέδων οι οποίες είχαν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.
Εκτός από την παράταση της πρώτης δόσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατεθούν κατά έναν μήνα όλες οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου, ενδεχομένως και να αυξηθεί ο αριθμός τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή τους.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ψάχνουν να βρούν τι θα αλλάξουν

Αν και το πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται στον ΕΝΦΙΑ δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει προς σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών στη βάση των οποίων θα υπολογιστεί ο φόρος κυρίως για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια με κατοικίες, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή της απόφασης Μαυραγάνη, με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013. Μάλιστα, θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική φορολογητέα αξία για τα ακίνητα όπως προσδιορίσθηκε με βάση τον ΦΑΠ, ενώ όπου χρειασθεί θα επανακαθορισθούν και οι συντελεστές αξιοποίησης των οικοπέδων. Με βάση την απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.


Για παράδειγμα, η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Έτσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ και θα περιοριστεί ο φόρος, ενώ ανάλογες εκτιμάται πως θα είναι οι διορθώσεις και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Σχετικά με το ενδεχόμενο επιπτώσεων της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης με τις τιμές του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, στο υπουργείο υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, δηλαδή δεν θα εκτιναχθούν οι τιμές στα ύψη. Για παράδειγμα για ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ όπως υπολογίσθηκε με τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα αναπροσαρμοσθεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Πως θα διορθώσετε το Ε9

Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει ότι "όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις.  Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών".
Τα προβλήματα που εμφανίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο είναι δύο κατηγοριών:
I.     Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.
II.    Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.
Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:
I.     Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω.  Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.
II.   Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τελικός στόχος είναι να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Τρέχουν και δεν φτάνουν με τον ΕΝΦΙΑ

Διορθωτικές κινήσεις για να ελαφρύνει το φορτίο από τον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο λόγω οικονομικής στενότητας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς φοβάται ότι θα μείνουν απλήρωτοι φόροι και θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό.
Στο τραπέζι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, εκπτώσεις και απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ακόμα και «κούρεμα» του φόρου για κύρια κατοικία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.
Οι λογαριασμοί για τον ΕΝΦΙΑ  δείχνουν φόρο δύο ταχυτήτων, με επιβαρύνσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 200% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς («χαράτσι» της ΔΕΗ και ΦΑΠ), αλλά και ελαφρύνσεις μέχρι και πάνω από 40% βγάζουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αναρτήθηκαν σταδιακά από την περασμένη Παρασκευή στο Taxisnet.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πως θα αντιμετωπίσετε τον "φουσκωμένο" ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών «τιμωρεί» όσους έκαναν λάθη ή είχαν παραλείψεις στο Ε9 καθώς στις περιπτώσεις αυτές προχώρησε στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με τους υψηλότερους συντελεστές. Έτσι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα στο Taxisnet, θα είναι «φουσκωμένα» για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος κατοικεί στον 1ο όροφο και άφησε κενό το σχετικό κωδικό στο Ε9 τότε το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρήσει ότι ζει στον 6ο όροφο και θα τον φορολογήσει με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ στην περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ποσοστό ιδιοκτησίας ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για το 100% του ακινήτου, ακόμη και αν κατέχει το 50%.
Οι τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που έκαναν λάθος κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 καθορίστηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων .
Οι περισσότερες παραδοχές είναι επαχθείς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τώρα μπαίνουν σε περιπέτειες. Σε πρώτη φάση θα κληθούν να πληρώσουν τον «φουσκωμένο» φόρο για την ακίνητη περιουσία τους και στη συνέχεια όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν -χωρίς κυρώσεις- τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Όμως μέχρι να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση. Μετά την εκκαθάριση θα γίνει συμψηφισμός του φόρου, ενώ σε περίπτωση που από τη διόρθωση προκύψει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ τότε οι υποθέσεις θα παραπέμπονται για φορολογικό έλεγχο.