Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

3,9 δισ..."μαχαιριές"

Φόρους ύψους 3,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 41,4% σε σχέση με τους φόρους στα ακίνητα που πληρώθηκαν φέτος. Από τα 3,9 δισ. ευρώ τα 2 δισ. ευρώ αφορούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων καθώς και τον συμπληρωματικό φόρο, και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους παρελθόντων ετών όπως ο ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013. Ταυτόχρονα, μέχρι τον Μάιο του 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Οι φόροι ακινήτων που θα πληρωθούν το 2014 είναι οι:
1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Από τον Ιούλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ. Οσοι φορολογούμενοι έχουν μόνο διαμερίσματα θα πληρώσουν τους ίδιους φόρους ή ελαφρώς μειωμένους σε σχέση με το τρέχον έτος, ενώ όσοι διαθέτουν και οικόπεδα ή αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους σε σύγκριση με αυτούς που κατέβαλαν το 2013.
2. Συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν στο 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Θα καταβληθεί μαζί με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τα «υπόλοιπα» τριών φόρων στην ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα, θα πληρωθούν οι τελευταίες δόσεις για τους ΦΑΠ των ετών 2011, 2012, 2013.
4. Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Μέχρι τον Μάιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Με 152 "ναι", ο νόμος για τους πλειστηριασμούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.28

Της Μαρίνας Μάνη


Με 152 ψήφους νόμος του κράτους έγινε μετά από ονομαστική ψηφοφορία η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς. 

Συγκεκριμένα: "Ναι" ψήφισαν 152 Βουλευτές,  "όχι" 141 ενώ υπήρξαν και  7 απόντες.

Επελέγησαν τελικώς οι συνοπτικές διαδικασίες και δεν τηρήθηκε το δεκάωρο που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για συνεδρίαση Ολομέλεις σε κατεπείγουσα διαδικασία. Δεν υπήρξαν δευτερολογίες ενώ δεν γράφτηκε ο συνήθης υπερβολικά μεγάλος αριθμός στις λίστες των ομιλητών, συνεπώς η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 19.00.

Ενδεκτική του κλίματος ήταν η δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής Χρήστου Μαρκογιαννάκη για συντόμευση των διαδικασιών καθώς οι Βουλευτές θέλουν απόψε να αναχωρήσουν για τις Περιφέρειές τους, καθώς απόψε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για τις εορτές.

Νωρίτερα, το capital.gr μετέδιδε: 
Στους 153 βουλευτές μειώθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία μετά το «όχι» του Βύρωνα Πολύδωρα. Κι εκεί παρέμεινε, αφού αρνητικά ψήφισε και ο πρώην «γαλάζιος», νυν ανεξάρτητος, Γιώργος Κασαπίδης, αφήνοντας κλειστή την πόρτα της επιστροφής του στη ΝΔ η οποία, πλέον, αριθμεί 126 βουλευτές.

Η απουσία του Απόστολου Κακλαμάνη από την ψηφοφορία δεν θεωρείται πρόβλημα καθώς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ασθένεια.

Η εν λόγω ψηφοφορία αφορούσε το φορολογικό πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον φόρο ακινήτων.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην επόμενη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα επί του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στο οποίο έχουν «στριμωχθεί» και… φορολογικές διατάξεις της τελευταίας στιγμής.

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση έχουν γίνει άνω κάτω από την διάταξη για τα πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Κατά τις χθεσινοβραδινές διαρροές από το Μαξίμου η διάταξη κατατέθηκε εν αγνοία του Αντώνη Σαμαρά και «το χειρότερο», όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, χωρίς να εξηγήσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο Σώμα τι ακριβώς αφορά.

Μετά τις πρωινές διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε (με καθυστέρηση…24 ωρών αφού η συζήτηση στη Βουλή γίνεται από χθες) ότι με την επίμαχη διάταξη «τα πρόστιμα μειώνονται στο 10-30% από 60-120%» όπως ισχύει σήμερα.

Κατόπιν τούτου, θα προκαλέσει το Σώμα να αποφασίσει εάν αποσυρθεί η νέα για να επανέλθει η παλιά…



Πηγή:www.capital.gr

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η κλοπή με τον φόρο υπεραξίας

Αναδρομικό φόρο για τα λεφτά που άλλαζαν χέρια κάτω από το τραπέζι σχεδόν σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτων, εδώ και δεκαετίες, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Από 1.1.2014 η Εφορία θα ράβει κοστούμι στον πωλητή και θα τον φορολογεί για πλασματικές υπεραξίες από την πώληση του ακινήτου του, λογαριάζοντας σαν... κέρδος τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στη χαμηλή αντικειμενική τιμή που είχε δηλωθεί στα συμβόλαια και στην εξωπραγματικά υψηλή αντικειμενική αξία, η οποία ισχύει σήμερα και πλέον ξεπερνά την αγοραία. Το μέτρο πέρασε «λάθρα» το καλοκαίρι, στον ν. 4172, ανατρέποντας ό,τι προέβλεπε ο ν. 4110 που είχε ψηφιστεί πέντε μήνες νωρίτερα! Η τρόικα απαίτησε να στηθεί παγίδα για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα τολμήσουν στο εξής να πουλήσουν ακίνητο. Στόχος είναι να εισπράξει το Δημόσιο ό,τι έχασε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ό,τι πιθανόν θα χάσει με την επικείμενη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% (από 8%-10% που ισχύει σήμερα). Ο φόρος υπεραξίας θα ανέρχεται σε ποσοστό 15% και θα επιβάλλεται σε μεταβιβάσεις ακινήτων από «δεύτερο χέρι», δηλαδή για όσα δεν θεωρούνται νεόδμητα. Συγκρίνοντας την αξία που είχε δηλωθεί στο συμβόλαιο με το οποίο απέκτησε το ακίνητο ο ιδιοκτήτης και την τιμή πώλησης που θα γραφτεί στο συμβόλαιο μετά την 1.1.2014, η Εφορία θα του ζητήσει να πληρώσει φόρο 15% για το... κέρδος του - αφού όμως αναγνωρίσει και κάποιες «εκπτώσεις» (μέχρι 39% το πολύ) λόγω παλαιότητας. Στην πράξη, βέβαια, ο φόρος θα υπολογιστεί βάσει των λανθασμένων αντικειμενικών τιμών που ίσχυαν τότε και τώρα. Σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν, παρότι οι εμπορικές τιμές πλέον καταρρέουν, ο φόρος θα υπολογιστεί, με αντικειμενικές τιμές έως 100 φορές υψηλότερες! Για τις «ανατιμήσεις» αυτές που αποφάσισε το κράτος ο πωλητής θα πληρώσει φόρο υπεραξίας για τιμή υψηλότερη από την αξία που θα εισπράξει πουλώντας το ακίνητο. Στην πραγματικότητα ο σημερινός ιδιοκτήτης θα πληρώσει αναδρομικά φόρο και για τα λεφτά που έδωσε «μαύρα» στον πωλητή όταν αγόρασε το ακίνητο!
Ο παραλογισμός αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδόν όλα τα συμβόλαια συντάσσονταν -από καταβολής αντικειμενικών τιμών- βάσει των τιμών της Εφορίας, που συνήθως ήταν χαμηλότερες από τις εμπορικές. Για παράδειγμα, αν ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο πουλήθηκε το 1996 για 30.000.000 δραχμές (ή περίπου 88.000 ευρώ) αλλά η αντικειμενική τιμή στο συμβόλαιο ήταν 20.000.000 δραχμές (περίπου 58.000 ευρώ), ο ιδιοκτήτης που το μεταπωλεί σήμερα για 100.000 ευρώ (λόγω κρίσης) αλλά με αντικειμενική αξία στο συμβόλαιο 175.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο για «κέρδος» 117.000 ευρώ και όχι για μόλις 12.000 ευρώ που είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ όσων πλήρωσε τότε και εισέπραξε σήμερα. Λόγω παλαιότητας η φορολογητέα αξία «αποπληθωρίζεται» και μειώνεται κατά 27%. Ετσι, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 15% (για αξία περίπου 77.000 ευρώ) στα 11.500 ευρώ. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα δώσει στο κράτος το 95% των χρημάτων που «κέρδισε» ή το 10% των χρημάτων που εισέπραξε. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως ρητώς προβλέπει ο ν. 4172/13, όταν η τιμή αγοράς του ακινήτου δεν προκύπτει με ακρίβεια ή από έγγραφα (αν π.χ. έγιναν «διά λόγου» συμβόλαια αγοράς, όπως στην Κρήτη, από κληρονομιά από παππούδες ή με τίμημα σε κατοχικές δραχμές κ.λπ.), η Εφορία μπορεί να θεωρεί μηδενικό (!) το κόστος απόκτησής του, επιβάλλοντας φόρο υπεραξίας για τον πωλητή που θα υπολογίζεται στο 100% της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Ωστόσο, ο σημερινός ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ισχυριστεί στην Εφορία -για να γλιτώσει φόρο υπεραξίας- ότι στα συμβόλαια με τα οποία αγόρασε στο παρελθόν το ακίνητο είχε δηλώσει μικρότερη αξία από την πραγματική για να φοροδιαφύγουν αυτός και ο πωλητής. Συνεπώς, θα αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερους φόρους σήμερα, στις αντίξοες εποχές που βιώνουν όμως πια η χώρα και όλα τα νοικοκυριά. Υπ’ αυτήν την έννοια, το κράτος θα τον φορολογεί και για τα λεφτά που έδωσε πριν από μία ή δύο δεκαετίες κάτω από το τραπέζι, χωρίς να φαίνονται στα συμβόλαια, και τα οποία κατέληξαν «μαύρα» και αφορολόγητα στις τσέπες όσων στο παρελθόν θησαύριζαν από το Ελ Ντοράντο της ελληνικής κτηματαγοράς.
ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς

Απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί. Στο σφυρί εκτός των άλλων θα βγαίνουν πρώτες κατοικίες ανθρώπων που:
έχουν και ένα σπίτι στο χωριό
έχουν ένα μικρό ακίνητο για συμπλήρωμα στο εισόδημα τους
έχουν καταθέσεις πάνω απο 15.000 ευρώ
έχουν κύρια κατοικία ακόμα και μικρότερη των 200.000 ευρώ
Ακόμα και αυτοί οι λιγοστοί που θα έχουν προστασία οδηγούνται σε πλήρη πτωχοποίηση.Ο υπουργός χρησιμοποιώντας στατιστικές  φτιαγμένες στα μέτρα του (σ.σ. το μέσο ύψος της κατάθεσης στις ελληνικές τράπεζες )προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα ενώ απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία όπως : αν θα λαμβάνονται υπόψη το σύνολο των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, αν λαμβάνονται υπόψη τα ΙΧ και ποιά συγκεκριμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία, ποιοί λογαριασμοί θα λαμβάνονται υποψη πχ ο λογαριασμός ενός παιδιού με χρήματα του παππού ή οι κοινοί λογαριασμοί με υπέργηρους. Σε κάθε ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Στουρνάρας έκαναν ένα νομικό εξάμβλωμα που η ουσία του κρύβεται στις εξαιρέσεις.
Προσωρινά-για ένα χρόνο-, ισχύει προστασία για δανειολήπτες που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις :
α΄ κατοικία αξίας 200.000 καθώς καταργείται η προσαύξηση του 50%, καθώς και αυτή για κάθε παιδί, που ανέβαζε το όριο (με την υφιστάμενη απαγόρευση) μέχρι και τις 450.000 ευρώ, για μια οικογένεια με 4 παιδιά.
ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία 270.000 ευρώ . Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Σε όσους καλύπτουν αθροιστικά τα προαναφερόμενα κριτήρια παρέχεται παράταση ενός έτους και με την προϋπόθεση ότι θα δίνουν στη τράπεζα δόσεις ίσες με το 10% του εισοδήματος τους εάν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ ενώ από εκεί και έπειτα το ποσοστό αυξάνεται στο 20%.
Η ρύθμιση που ανακοίνωσε ο κ.Χατζηδάκης σημαίνει ότι οι οικογένειες :
που έχουν με τις ισχύουσες αντικειμενικές εκτός από την κύρια κατοικία τους ένα δυάρι στα Πατήσια , ένα "τυφλό" αγροτεμάχιο σε κάποιο βουνό , ένα ΙΧ και 10.000 ευρώ από την αποζήμιωση(σ.σ. ενδεικτικό παράδειγμα) (σ.σ. οι συνδυασμοί είναι άπειροι και ο καθένας μπορεί να τους προσαρμόσει)
που έχουν εισόδημα πάνω από 35.000 το χρόνο , θα δουν , τα σπίτια τους να βγαίνουν στον πλειστηριασμό καθώς πρόκειται , κατά την κυβέρνηση , για "έξυπνους" που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός ακόμα και όσοι υπαχθούν στις μεταβατικές ευεργετικές διατάξεις οδηγούνται σε φτωχοποίηση και σε ένδεια καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.940 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.677 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.014 ευρώ. Αν σε αυτά τα ελάχιστα ποσά προστεθεί και ένα ελάχιστο ποσό δόσης για το δάνειο 4.000 ευρώ το χρόνο τότε της οικογένειας αυτής απομένουν περί τα 600 ευρώ -μπορεί και λιγότερα- το μήνα για να αντιμετωπίσει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες της. Φυσικά και αυτοί θα κινδυνέψουν από το 2015 να βρεθούν πάλι με το κίνδυνο του πλειστηριασμού αφού οι διατάξεις αυτές είναι μεταβατικές.
Και για να υπάρξει μία αίσθηση για το πόσους αφορούν οι μεταβατικές αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει να αναφέρουμε τα πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο «κόκκινο» βρίσκονται δάνεια ύψους 65,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων 31,5 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 17,5 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται κατά 10%. Δηλαδή η αντικειμενική πρώτης Κατοικίας ορίζεται στις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό εισόδημα στις 38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ
Απο τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι από την προτεινόμενη ρύθμιση ΔΕΝ προστατεύονται:
1. Δανειολήπτες κάτοικοι περιοχών με υψηλές αντικειμενικές αξίες και κατοικία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ(ανεξαρτήτως εισοδήματος).
2. Δανειολήπτες με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.
3. Δανειολήπτης αγρότης με εγκαταστάσεις που απέκτησε με δάνεια(θερμοκήπια κλπ).
4. Δανειολήπτες που έχουν εκτός από την πρώτη κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν προστατεύονται.
5. Δανειολήπτες με συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 270.000 ευρώ, χάνουν και την πρώτη τους κατοικία.
6. Οι εγγυητές αν δεν έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις ένταξης με τους πρωτοφειλέτες.
7. Όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα καταφυγής σε δικαστική προστασία προκειμένου να αποδείξουν ότι η κατοικία που εκπλειστηριάζεται είναι η πρώτη.
8. Δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία για οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Από την αρχή του 2015 και μετά η νομοθετική αυτή διάταξη θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών, την κατάρτιση του οποίου θα αναλάβει το υπό σύσταση Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Μεταξύ άλλων το Συμβούλιο θα ορίσει τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των ετήσιων δαπανών διαβίωσης, ενώ παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει Κώδικα Δεοντολογίας για τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που θα περιλαμβάνει ενιαίες διατάξεις αξιολόγησης κινδύνου, δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών, τρόπους επικοινωνίας με τους δανειολήπτες κλπ.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Τα "φάουλ" του ενιαίου φόρου

Εκτός απο τις "μαϊμού" αντικειμενικές που βάζουν "καπέλο" μέχρι 50% ο ενιαίος φόρος έχει πέντε μεγάλες αδικίες. Συγκεκριμένα οι αδικίες έγκεινται κυρίως στο γεγονός ότι από τη νέα κλίμακα απουσιάζει η αναλογία, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των ενδιάμεσων κλιμακίων, αφού μεταξύ τέταρτου και πέμπτου υπάρχει αύξηση 33% , ενώ μεταξύ όγδοου και ένατου μόνο 3,2%. Αντίστοιχα στα ακριβότερα ακίνητα και συγκεκριμένα στο 8ο και 9ο κλιμάκιο, ο συντελεστή αυξάνεται κατά 3,2%. Δηλαδή κάποιος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ το τ.μ. θα πληρώσει φόρο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. 20 ετών, δευτέρου ορόφου με μία πρόσοψη, ύψους 482 ευρώ. Αλλος που έχει ακίνητο σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.020 το τ.μ. (δηλαδή 20 ευρώ υψηλότερη η τιμή ζώνης) και ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, θα πληρώσει φόρο υψηλότερο και συγκεκριμένα 642 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 160 ευρώ περισσότερα.
Επίσης, οι προϋποθέσεις που τίθενται για την μερική ή ολική απαλλαγή των ανέργων από τον φόρο, ακυρώνουν στην ουσία την ίδια τη διάταξη.Επίσης , έχει περιληφθεί διάταξη που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για τις off shore και που κατά εκτιμήσεις εφοριακών φτάνει τα 90 εκατομμύρια. Εκτός όμως από την έλλειψη προοδευτικότητας, το νέο σύστημα αδικεί ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και έχουν χρέη σε εφορία και ταμεία , αφού για να πληρώσουν το μισό φόρο ή να απαλλαγούν πλήρως δεν θα πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός και αν έχουν κάνει ρύθμιση. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προφανώς αγνοούν ότι όποιος βρίσκεται σε πραγματική και αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία δεν θα μπορεί, λογικά, να αντεπεξέλθει και στην «καταιγίδα» των φορολογικών υποχρεώσεων που υπάρχουν, επομένως με μαθηματική ακρίβεια στερούν από χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς «προστασίας» από τον ΕΝΦΙΑ. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει λιγότερο, σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ, τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, αλλά και γενικότερα όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες. Φυσικά , θα πρέπει να σημειώσουμε ότι φορολογούνται απρόσοδα ακίνητα . Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα δηλώνονται ανείσπρακτα ενοίκια.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Πως θα υπολογίσετε το ενιαίο φόρο

Βασικό φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που κατέθηκε στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτησή του νομοσχεδίου θα γίνει με την διαδικασία του επείγοντος και θα ξεκινήσει σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών, το ερχόμενο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη μέρα, ενώ οι συνεδριάσεις θα είναι πρωί - απόγευμα. Την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, και Πέμπτη και Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Την Παρασκευή πάντως θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια του Σώματος η κατάθεση του νομοσχεδίου καθώς και η διαδικασία συζήτησης του. Τι προβλέπεται Ο νέος φόρος, όπως και ο συμπληρωματικός φόρος για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ, θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ που επιβάλλονται σήμερα. Όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, ο ΕΝΦΙΑ στοχεύει στην καθολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, «δηλαδή στη φορολόγηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως της ηλεκτροδότησης ή μη, διευρύνοντας καθοριστικά με τον τρόπο αυτό τη φορολογητέα ύλη, με συνέπεια τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες σε όλη τη χώρα».
Kτίσματα
Ο κύριος φόρος που αναλογεί στα δικαιώματα επί των κτισμάτων υπολογίζεται με βάση τη γεωγραφική θέση, την επιφάνεια, τη χρήση, την παλαιότητα, τον όροφο και τον αριθμό προσόψεων του κτίσματος. Η κλίμακα για τον υπολογισμό του κύριου φόρου του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι η ακόλουθη:
Για να υπολογισθεί ο συντελεστής παλαιότητας κτίσματος η κλίμακα είναι η εξής:
Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των εκατό ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.
Ο Συντελεστής Ορόφου (Σ.), ο οποίος εφαρμόζεται για τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα θα υπολογίζεται ως εξής:
Στην περίπτωση που το κτίσμα εκτείνεται σε περισσότερους του ενός ορόφου ως Συντελεστής Ορόφου λαμβάνεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Συντελεστής Ορόφου δεν εφαρμόζεται σε ειδικά κτίσματα και μονοκατοικίες. Ειδικά για μονοκατοικίες εφαρμόζεται Συντελεστής Μονοκατοικίας ο οποίος ορίζεται σε 1,02 Ο Συντελεστής Πρόσοψης (Σ.), ορίζεται σε 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων, 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις. Ο συντελεστής πρόσοψης δεν εφαρμόζεται στους βοηθητικούς χώρους και στα ειδικά κτίρια. Ο Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων (Α.Β.) ορίζεται σε 0,1.
Ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων (Σ.Ε.), ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, για τα οποία συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: : α) ημιτελή κτίσματα, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται πριν το στάδιο των επιχρισμάτων και είναι κενά, ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοστασιακό ηλεκτρικό ρεύμα και ουδέποτε είχαν άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοστασιακής και είναι κενά. Ο Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (Σ.Ε.Κ.), ορίζεται σε 0,5. Ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν (0). Ο κύριος φόρος του ΕΝΕΦΑΙΝΑ. για τα δικαιώματα επί των κτισμάτων, εκτός των ειδικών κτιρίων, ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας, του βασικού φόρου, του συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, του συντελεστή ορόφου ή μονοκατοικίας, του συντελεστή πρόσοψης, του συντελεστή βοηθητικών χώρων και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση.
Οικόπεδα
Η κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στα οικόπεδα είναι η ακόλουθη:
Και οι συντελεστές που εφαρμόζονται είναι οι εξής: 1 για πρόσοψη σε μία μόνο οδό, 1,08 για προσόψεις σε δύο η περισσότερες οδούς ή σε οδό και πλατεία και 0,80 αν δεν υπάρχει πρόσοψη σε οδό. Ο φόρος για το οικόπεδο υπολογίζεται αν η επιφάνεια του οικοπέδου πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή φόρου.
Αγροτεμάχια
Για τα αγροτεμάχια ο κύριος φόρος προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που καθορίζεται σε 0,001 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (1 ευρώ ανά στρέμμα) με την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας. Η κλίμακα για τον ΣυντελεστήΘέσης (Σ.Θ.) είναι η εξής:

Ο Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.) υπολογίζεται ως εξής:
Ο Συντελεστής 'Αρδευσης (ΣΑρ), ορίζεται σε 1,1. Ο Συντελεστής Απαλλοτρίωσης, (Σ.Απ.).,ορίζεται σε 0,75. Ο Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.), ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Αν ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε άλλη κατοικία, , και η κατοικία που υπάρχει στο γήπεδο έχει επιφάνεια κύριων χώρων μικρότερη των εκατόν πενήντα τετραγωνικών μέτρων (150 μ2), ο συντελεστής κατοικίας δεν εφαρμόζεται. Ο συντελεστής κατοικίας εφαρμόζεται στη συνολική επιφάνεια του γηπέδου, χωρίς να αφαιρείται η επιφάνεια του κτίσματος. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ο κύριος φόρος του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή άρδευσης, του συντελεστή απαλλοτρίωσης, και του συντελεστή κατοικίας.
Ο συμπληρωματικός φόρος
Για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου που υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, σύμφωνα με τα κλιμάκια και τους συντελεστές του παρακάτω πίνακα:

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Εως αύριο στη Βουλή ο ενιαίος φόρος

Tο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου,  ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση στη Βουλή θα γίνει το αργότερο έως αύριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί και σήμερα. Οι λόγοι της καθυστέρησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων είναι πολλοί.
Πρώτον, το γεγονός ότι επί της ουσίας σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ξαναγράφτηκαν από την αρχή μετά την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Επανήλθε από το παράθυρο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου δεν υπήρχε και με τα έσοδά τους επιχειρείται να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες αγροτεμάχια.
Ο δεύτερο λόγος της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι μαζί με το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρέπει να κατατεθούν και μια σειρά από άλλες διατάξεις (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο) όπως είναι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ο τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος είναι η έγκριση της τρόικας. Για να κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται η έγκριση των δανειστών καθώς άλλαξε το κείμενο του νόμου στο οποίο είχαν δώσει το πράσινο φως. Οι τροϊκανοί είχαν συμφωνήσει ο νέος φόρος να φέρνει στο δημόσιο ταμείο ετησίως το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ και η νέα μορφή του φόρου φέρνει το ποσό των 2,65 δις ευρώ δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Αν δεν εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας κυρίως για το ύψος της εισπραξιμότητας του φόρου, τότε το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή (αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ περιορισμένες).
Ο νέος φόρος ακινήτων πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2014 και να αντικαταστήσει το υφιστάμενο χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα είναι ένας συνδυασμός φόρου ανά τετραγωνικό κτίσματος χωρίς αφορολόγητο και ενός συμπληρωματικού φόρου τύπου ΦΑΠ. Η φορολογική βάση διευρύνεται καθώς για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος με το στρέμμα και στα αγροτεμάχια.
Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Εξακόσια εκατ. επιπλέον φόρος λόγω αντικειμενικών

"Καπελο" μέχρι και 51% στον ενιαίο φόρο λόγω αντικειμενικών. Στα επίπεδα αυτά εκτιμάται η προσαύξηση που υφίστανται οι ιδιοκτήτες εξαιτίας της απροθυμίας της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξομοίωση των αντικειμενικών αξιών με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Οι τιμές της αγοράς, λόγω της κρίσης, έχουν υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία διετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, το Παλαιό Ψυχικό, το Μαρούσι ή το Ηράκλειο, οι σημερινές εμπορικές τιμές υπολείπονται των αντικειμενικών πάνω από 30%, με το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας να παρατηρείται στις ακριβές περιοχές του Ψυχικού και της Βουλιαγμένης, όπου η απόκλιση ξεπερνά το 50%. Το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 προβλέπει την επιβολή φόρων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες, τα έσοδα που θα βεβαιώνονταν θα ήταν περίπου 2,6 δισ. ευρώ, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες 20% κατά μέσο όρο από τις πραγματικές τιμές.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Από βδομάδα σε βδομάδα ο νέος φόρος

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων. Τεχνικές δυσκολίες επέβαλαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, την αναβολή της κατάθεσής του. Το πιθανότερο όμως είναι η αναβολή να συνδέεται με τις αντιδράσεις των βουλευτών. Χθες με δηλώσεις του , δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τις ρυθμίσεις για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης.
Αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι αγνοήθηκαν οι αρχικές προτάσεις του κόμματός του για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και τελικώς 15 μήνες μετά αυτή έρχεται σε ένα ακόμη αναθεωρημένο νομοσχέδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες του τελικού κειμένου, αλλά ορισμένες περιπτώσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ως άδικες και παράλογες, δεν μπορούν να στηριχθούν, τουλάχιστον από εμένα».
Πάντως χθές, οι διαρροές έκαναν λόγο για νομοσχέδιο που προβλέπει ακόμη μικρότερες επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών απ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά καθώς επίσης ότι  ότι δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα το ποσοστό του μειωμένου φόρου για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα


Πηγή:www.reporter.gr
Ο νέος φόρος θα καταβληθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο ενώ από το 2015 θα εξοφλείται σε εννέα μηνιαίες δόσεις. Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για την μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% σήμερα αλλά και η παράταση του μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων έως τα τέλη του 2014.
Το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου, όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ, αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ. Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής: - Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Στο πρώτο κλιμάκιο, όπως προκύπτει από την κλίμακα που έχουν στη διάθεσή τους για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 2 ευρώ ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Με την εφαρμογή του νέου φόρου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος. Για παράδειγμα στους Αγίους Αναργύρους για ισόγειο διαμέρισμα 70 τετραγωνικών, το «χαράτσι» της ΔΕΗ ανέρχεται φέτος σε 261,8 ευρώ ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος θα μειωθεί του χρόνου σε 223,3 ευρώ. Σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα ο Λαιμός Βουλιαγμένης, με αντικειμενική αξία 8.800 ευρώ, για διαμέρισμα 150 τ.μ ο βασικός φόρος μειώνεται από 2.040 ευρώ σε 2.029 ευρώ και ο ΦΑΠ από 7.600 ευρώ σε 7.300 ευρώ. - Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια. - Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο συμπληρωματικός φόρος θα έχει τη λογική του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ. Επίσης οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Παραδείγματα
1. Διαμέρισμα 90 τ.μ στο Αιγάλεω (τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ), στο δεύτερο όροφο, καινούργιο, με δύο προσόψεις. - Φόρος 2013: 478 ευρώ - Φόρος 2014: 433 ευρώ.
2. Διαμέρισμα 120 τ.μ στο Μαρούσι (τιμή ζώνης 1.150 ευρώ ανά τ.μ), 20ετίας, στον τρίτο όροφο με δύο προσόψεις: - Φόρος 2013: 535,50 ευρώ. - Φόρος 2014: 485 ευρώ.
3. Διαμέρισμα 110 τ.μ στο Ψυχικό (τιμή ζώνης 10.000 ευρώ ανά τ.μ), στον δεύτερο όροφο, 25ετίας με τρεις προσόψεις: - Φόρος 2013: 1.571 ευρώ και ΦΑΠ 2013: 5.400 ευρώ. - Φόρος 2014: 1.562 ευρώ και συμπληρωματικός φόρος 5.100 ευρώ.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Οι παγίδες του φόρου υπεραξίας

Με αναδρομική ισχύ για τον χρόνο απόκτησης του ακινήτου θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου στις μεταβιβάσεις φόρος με συντελεστή 15% στην υπεραξία, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης. Μάλιστα, ο φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στις πωλήσεις των ακινήτων, αλλά και στις περιπτώσεις μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας αφορά τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, πράγμα που σημαίνει ότι φόρο πληρώνει όποιος απέκτησε με οποιονδήποτε τρόπο ακίνητο μετά την 1-1-2013 και στη συνέχεια προχωρεί στην πώλησή του. Δηλαδή όποιος πουλά ακίνητο το οποίο απέκτησε έως και το τέλος του 2012 δεν επιβαρύνεται με τον φόρο υπεραξίας. Ωστόσο, το καθεστώς άλλαξε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και τίθεται σε ισχύ από το 2014, καθώς προβλέπει την επιβολή του φόρου υπεραξίας στην πώληση των ακινήτων ανεξάρτητα από τον χρόνο απόκτησής τους. Ετσι, αν ένας φορολογούμενος απέκτησε ακίνητο ακόμη και πριν από 30 χρόνια, εφόσον το πούλησε μετά την 1-1-2014 θα κληθεί να πληρώσει φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης. Με βάση τις διατάξεις για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης και της αξίας πώλησης λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές τιμές και σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αξία του ακινήτου, τότε υπολογίζεται ως τιμή απόκτησης το μηδέν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που έχει αποκτήσει ένα ακίνητο πριν από 40 χρόνια και στον τίτλο δεν υπάρχει αξία, τότε θα θεωρηθεί ότι το σύνολο της σημερινής αντικειμενικής αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου είναι υπεραξία και θα φορολογηθεί με 15%. Πάντως, ο νόμος προβλέπει αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ για την υπεραξϊα, καθώς και αποπληθωρισμό της σημερινής αντικειμενικής αξίας. Με βάση τα παραπάνω, φορολογούμενος πουλά τον Ιανουάριο του 2014 ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το οποίο απέκτησε με γονική παροχή το 1985 και με αντικειμενική αξία τότε 60.000 ευρώ. Η διαφορά είναι 140.000 ευρώ. Από αυτά αφαιρείται 40% λόγω διακράτησης του ακινήτου για περισσότερα από 20 έτη και επίσης ένα ποσό 25.000 ευρώ λόγω αφορολογήτου. Επίσης, αφαιρείται και ο πληθωρισμός και στο ποσό που απομένει επιβάλλεται φόρος 15%. Ο φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στις πωλήσεις, αλλά και στη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας. Εάν δεν προσδιορίζεται με στοιχεία η αξία αγοράς του ακινήτου, τότε υπολογίζεται ως τιμή το μηδέν και ο φόρος επιβάλλεται στην τιμή πώλησης.