Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλαγές για τα εκτός σχεδίου

Νέα "μαγειρέματα" για τον ενιαίο φόρο κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Στα πλαίσια αυτά μελετάται να μην υπάρχει μόνο ένας συντελεστής για κτίσματα σε οικόπεδα εκτός σχεδίου . Αυτή τη στιγμή ο φόρος προβλέπει συντελεστή 5 για όσα αγροτεμάχια έχουν κτίσμα και συντελεστή 1,2 σε όσα αγροτεμάχια έχουν πρόσβαση σε δρόμο. Σύμφωνα με το νεότερο σχέδιο, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εντός σχεδίου ή οικισμού οικοπέδων, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κτισμάτων που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων, καθώς και των συντελεστών που αφορούν τους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο σχεδιάζει να κάνει αλλαγές στο μοναδικό συντελεστή που υπάρχει για κτίσματα σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, ο οποίος όμως πενταπλασιάζει τον τελικό φόρο. Σε αντικατάσταση του μοναδικού συντελεστή σχεδιάζεται να υπάρξει νέα κλίμακα με περισσότερους συντελεστές, οι οποίοι θα αντιστοιχούν στο είδος χρήσης του κτίσματος.
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει ο μοναδικός συντελεστής για τα αγροτεμάχια που έχουν πρόσβαση σε δρόμο. Ο συντελεστής 1,2 πολλαπλασιάζει το φόρο, επιβαρύνοντάς τον τελικά κατά 20%. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει προτείνουν ο συντελεστής αυτός να επιβάλλεται μόνο σε οικόπεδα που έχουν πρόσοψη σε εθνικές και επαρχιακές οδούς και όχι σε αγροτικούς δρόμους, ώστε να εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που έχουν πρόσβαση σε αγροτικά μονοπάτια. Αλλαγές σχεδιάζονται και στους συντελεστές για τις δασικές εκτάσεις και τα βοσκοτόπια όπου προβλέπεται μείωση φόρου 30%-50% και για τους μεγαλοκτηματίες που έχουν πάνω από 130 στρέμματα γης που προβλέπεται έκπτωση έως 50%. Προτάσεις υπάρχουν και για την αύξηση του αριθμού των συντελεστών σε ακίνητα και οικόπεδα. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μπουν εμβόλιμα στην κλίμακα επιπλέον από δύο έως πέντε συντελεστές.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ενιαίος Φόρος : Το "παίζουν ευαίσθητοι"

Σε μείωση των συντελεστών του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο να ελαφρυνθούν κυρίως οι ιδιοκτήτες των εντός σχεδίου οικοπέδων. Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο συζητήθηκε το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων και αμφότεροι συμφώνησαν ότι πρέπει να μπει φρένο στις επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων με τον ενιαίο φόρο που σχεδιάζεται . Δηλαδή, ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να μικρότερος από 4,15 δισ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της τρόικας. Μάλιστα, συμφώνησαν ότι οι όποιες μειώσεις (εφόσον υπάρξει θετική έκβαση στις συναντήσεις τρόικας και οικονομικού επιτελείου), θα αφορούν τη φορολόγηση των οικοπέδων.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη του υπουργείου προσπάθησαν να πείσουν τους πιστωτές μας ότι αύξηση της φορολογίας των ακινήτων θα έχει αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια δεν δέχονται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τον δείκτη της εισπραξιμότητας. Υποστηρίζουν ότι προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν φόροι ύψους 4,15 δισ. ευρώ. Θεωρούν, δηλαδή, ότι δεν θα πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων όλοι οι ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το ποσό που πρέπει να βεβαιωθεί στους υπόχρεους.
Όλα θα κριθούν από τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με τους τελικούς συντελεστές που θα συνοδεύουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014. Μάλιστα στις εκθέσεις της σύστηνε στην κυβέρνηση να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν συζητά καθόλου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει λοιπόν την ερχόμενη εβδομάδα να πείσει τους πιστωτές μας ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φθάσει στο 81,5% από 67% που εκτιμούσε η τρόικα στις εκθέσεις της. Στην περίπτωση που δεχθεί η τρόικα το νέο ποσοστό εισπραξιμότητας (80-81,5%) θα μειωθεί και το ποσό του φόρου που πρέπει να βεβαιωθεί από 4,15 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στη μείωση κυρίως των συντελεστών για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου οικοπέδων.
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα οικόπεδα εντός σχεδίου.
1. Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 20 συντελεστές ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Για παράδειγμα, οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με μοναδιαία αξία 100 ευρώ το τ.μ. έχει συντελεστή 0,7 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων επί τον συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα πληρώσουν για πρώτη φορά τον ΕΝΦΑ
2. Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου, η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:
α) Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και
β) Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο φόρος για οικόπεδα και αγροτεμάχια

Όσοι ιδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχιο ή οικόπεδο καθώς και κατοικία θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια εξαιρούνταν της φορολογίας (και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ), ενώ τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή οικισμού) εξαιρούνταν από το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά φορολογούνταν με βάση τους συντελεστές του ΦΑΠ και εφόσον η ατομική περιουσία του ιδιοκτήτη ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ (αντικειμενική αξία). Ο φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει από την περιοχή που βρίσκεται, την απόσταση από τη θάλασσα, από τη χρήση καθώς και αν υπάρχει κτίσμα εντός.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 3 στρεμμάτων το οποίο έχει ελάχιστη βασική αξία 0,30 ευρώ ανά τ.μ., απέχει πάνω από 800 μέτρα από τη θάλασσα, έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό και χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος θα πληρώσει στην εφορία το 2014 το ποσό των 4,32 ευρώ.
Άλλος ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 50 στρεμμάτων, το οποίο έχει ελάχιστη βασική αξία 1,10 ευρώ/τ.μ., απέχει πάνω από 650 μέτρα από τη θάλασσα, έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και έχει δενδροκαλλιέργειες, θα πληρώσει στην εφορία το 2014 το ποσό των 405 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ανωτέρω ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου έχει και κατοικία 100 τ.μ. (δευτέρου ορόφου) και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα πληρώσει συνολικά φόρο 1.567,8 (1.162,8 + 405 ) ευρώ. Σήμερα πληρώνει στην εφορία 1.224 ευρώ. Ουσιαστικά, το επιπλέον ποσό που θα πληρώσει το 2014 προκύπτει από τη φορολόγηση για πρώτη φορά του αγροτεμαχίου.
Υψηλούς φόρους θα πληρώσουν το 2014 και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων. Στους χαμένους είναι οι ιδιοκτήτες που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από τον ΦΑΠ. Δηλαδή η αξία του οικοπέδου τους ή συνολικά η αξία των ακινήτων τους είναι κάτω από 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης οικοπέδου 400 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 100 ευρώ/τ.μ. θα πληρώσει το 2014 (400Χ0,7) 280 ευρώ. Επίσης, ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.000 τετραγωνικών μέτρων με μοναδιαία αξία 1.500 ευρώ/τ.μ.. Ο φόρος το 2014 θα ανέλθει στα (2.000Χ2,6) 5.200 ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τα αγροτεμάχια, ο φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά (ή 0,0015 ευρώ) ανά τ.μ. σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με τους εξής συντελεστές:
• Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (Σ.Θ.) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο
• Αναλόγως της χρήσης του αγροτεμαχίου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.)
• Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα
• Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας
• Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (Σ.Π.) ίσος με 1,2.
• Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ., ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Το σχέδιο και οι παγίδες του ενιαίου φόρου

Στην τελική ευθεία ο ενιαίος φόρος. Ο νέος φόρος στις κατοικίες θα επιβάλλεται με κλιμακωτά ανάλογα την τιμή ζώνης του ακινήτου. Στην κλίμακα που διαθέτει 20 συντελεστές ο βασικός φόρος (συντελεστής) ξεκινά από τα 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ.. Για τον καθορισμό του τελικού φόρου εκτός από το βασικό συντελεστή θα υπολογίζεται και ο συντελεστής ορόφου, ο συντελεστής παλαιότητας, ο συντελεστής βοηθητικών χώρων και ο συντελεστής ημιτελών χώρων. Στην πραγματικότητα όμως οι φορολογούμενοι είναι έρμαια των "φουσκωμένων" αντικειμενικών και των προσδιοριστικών συντελεστών υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.
Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβαρύνει για πρώτη φορά ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και οικισμών. Για τα οικόπεδα αυτά το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει κλίμακα μοναδιαίας αξίας με 20 συντελεστές, που συνδέεται με αντίστοιχα κλιμάκια φόρου (ανέρχονται από 0,2 ευρώ έως και 2,6 ευρώ το τ.μ). Αλλά και τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει βασικό συντελεστή 0,15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα οικόπεδα αυτά , ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Έτσι, ο αρχικός φόρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή κατοικίας, τον συντελεστή θέσεως, τον συντελεστή χρήσεως, τον συντελεστή αποστάσεως από τη θάλασσα και τον συντελεστή προσόψεως. Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
Αστικά ακίνητα
- Ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή, του συντελεστή παλαιότητας, του συντελεστή ορόφου, του συντελεστή απομείωσης στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (όταν υπάρχουν) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, όπου αυτός ισχύει, ως εξής: Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (τ.μ.) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΗΚ (όπου αυτός ισχύει). - Οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 (από 33 αρχικώς) και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.
- Για τον προσδιορισμό του φόρου έχει προστεθεί εκτός από την τιμή ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας και συντελεστής ορόφου, ενώ θεσπίζονται και συντελεστές απομείωσης καθώς και βοηθητικών χώρων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το μέγεθος της επιφάνειας μπορεί να απομειωθεί (με βάση τους αντίστοιχους συντελεστές) εφόσον πρόκειται για κτίσματα ειδικών χρήσεων (θα εκδοθεί υπουργική απόφαση). Συντελεστές ορόφου - Υπόγειο, συντελεστής 0,98 - Ισόγειο και 1ος, συντελεστής 1,00 - 2ος και 3ος, συντελεστής 1,02 - 4ος και 5ος, συντελεστής 1,04 - 6ος και άνω, συντελεστής 1,06 Σε περίπτωση που το ακίνητο καταλαμβάνει περισσότερους από έναν όροφο, ως συντελεστής ορόφου λογίζεται εκείνος του υψηλότερου ορόφου. Για τις μονοκατοικίες ο συντελεστής ορόφου ανέρχεται στο 1,02 και για τους βοηθητικούς χώρους σε 0,1.
- Για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,5, για περίοδο μέχρι πέντε έτη από την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Ως ημιτελές νοείται το κτίσμα προ του σταδίου των επιχρισμάτων, όπως βεβαιώνεται από αρμόδιο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα.
Οικόπεδα εντός σχεδίου
- Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 20 συντελεστές ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Για παράδειγμα, οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού με μοναδιαία αξίας 100 ευρώ το τ.μ. έχει συντελεστή 0,7 ευρώ το τ.μ. Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων επί τον συντελεστή φόρου. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα πληρώσουν για πρώτη φορά τον ΕΝΦΑ.
- Ο φόρος που επιβάλλεται επί των οικοπέδων υπολογίζεται βάσει της επιφανείας του και των χαρακτηριστικών του. Εφόσον υπάρχει κτίσμα εντός του οικοπέδου η επιφάνεια που φορολογείται υπολογίζεται ως εξής:
- Στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και
- Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.
Αγροτεμάχια
- Για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ο φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής: - Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το αγροτεμάχιο
- Αναλόγως της χρήσης του αγροτεμαχίου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ) . - Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα . - Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας . - Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2. - Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ. ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.
- Ο φόρος προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του αγροτεμαχίου σε τετραγωνικά μέτρα, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας, όπου αυτός εφαρμόζεται, ως εξής: Φόρος = Επιφάνεια γηπέδου (τ.μ.) x ΒΣΦ x ΣΘ x ΣΧ x ΣΑΘ x ΣΑΕ x ΣΠ x ΣΚ (όπου αυτός ισχύει).

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

"Μαγειρεύουν" στα κρυφά τις αντικειμενικές

Μπορεί το θέμα των αντικειμενικών να έχει "παγώσει" αλλά στο υπουργείο Οικονομικών μεθοδικά ετοιμάζουν νέες λίστες με προτάσεις τοπικών επιτροπών για νέες αντικειμενικές. Οι προτάσεις που επισημοποιούνται από τις αρμόδιες επιτροπές όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν την κατακόρυφη πτώση αλλά αντίθετα περιλαμβάνουν αυξήσεις έως και 30%. Πρόσφατο παράδειγμα, η εισήγηση της επιτροπής αντικειμενικών του νομού Ηλείας η οποία περιλαμβάνει πρόταση για αύξηση της τάξεως έως και 35% περίπου. Συγκεκριμένα η Επιτροπή του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 που έχει ως αντικείμενο την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές που ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός, συνεδρίασε την προηγούμενη Τρίτη το πρωί στην Εφορία του Πύργου και έλαβε ως απόφαση την εισήγηση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 20% έως και 35% περίπου σε όλους τους δήμους της Ηλείας. Το παραπάνω, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των δήμων που βρέθηκαν στη συνεδρίαση ως μέλη της Επιτροπής και οι οποίοι τόνισαν πως εν καιρώ οικονομικής κρίσης μια τέτοια αύξηση θα λειτουργούσε αρνητικά στην τοπική κοινωνία, η οποία ήδη υποφέρει λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Τελικά η εισήγηση που υπήρξε για αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 20% έως 35% περίπου σε όλους τους δήμους της Ηλείας, πέρασε από τη συνεδρίαση κατά πλειοψηφία, με τους εκπροσώπους των δήμων που μειοψήφησαν να αντιπροτείνουν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 50% σε όλες τις ζώνες και για όλους τους δήμους του Νομού.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοί γλυτώνουν τον ενιαίο φόρο

Το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που αναμένεται να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη της εβδομάδας θα αναφέρει πως από το φόρο ακινήτων θα εξαιρείται μόνον η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία που ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο ή σε άνεργο που επιδοτείται για περισσότερους από έξι μήνες και έχει οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, το εμβαδόν του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Αυτό απλά σημαίνει ότι άνεργοι που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα ή αγροτεμάχια θα καταβάλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για κάθε ένα από αυτά τα ακίνητα. Σημειώνεται πως ο εισπρακτικός στόχος για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων είναι τα 2,9 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η τρόικα υπολογίζει ότι η εφορία θα πρέπει να βεβαιώσει το 2014 συνολικά έσοδα ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το θέμα της απαλλαγής, μείωσης ή καταβολής σε περισσότερες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από φορολογούμενους που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια θα κλειδώσει μετά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου και υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δώσει τις σχετικές εγκρίσεις. Έτσι, άγαμοι φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ή έγγαμοι φορολογούμενοι με εισόδημα έως και 8.000 ευρώ που σήμερα τυγχάνουν διευκολύνσεων για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων ΕΕΤΑ είναι πολύ πιθανόν να καταβάλουν κανονικά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων από το 2014, παρά την προφανή τους οικονομική αδυναμία

Το Ε9, η κρίση και οι πωλήσεις "φιλέτων"

Μία μικρή δευτερεύουσα πρόταση σε ένα ρεπορτάζ ημερήσιας εφημερίδας για την παράταση υποβολής του Ε9 περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ  ούτε λίγο ούτε πολύ έγραψε ότι ο αρμόδιος γενικός γραμματέας ζήτησε την άδεια της τρόικα για την παράταση της υποβολής του από τους φορολογούμενους. Αν λοιπόν για μία απλή γραφειοκρατική υποχρέωση ένας δημόσιος λειτουργός πρέπει να ζητήσει την άδεια των τροϊκανών τότε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του στην ελληνική πολιτεία; Και όχι μόνο του συγκεκριμένου , αλλά και των υπουργών ακόμα και των ηγετών της Κυβέρνησης. Αν αληθεύει η πληροφορία για την ανάγκη έγκρισης από τους δανειστές για μία τόσο απλή υπόθεση όσο είναι η παράταση της υποβολής της λίστας με τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων τότε το περίφημο ερώτημα που είχε θέσει ο μακαρίτης Καραμανλής δηλαδή : "ποιος κυβερνά αυτό το τόπο;" είναι όχι μόνο επίκαιρο αλλά και επιβεβλημένο. Αν οι δανειστές αποφασίζουν για την παράταση του Ε9 τότε δεν μιλάμε για ένα κυρίαρχο κράτος αλλά για ένα σύγχρονο προτεκτοράτο στην Ευρώπη, που ο ρόλος του στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παιγνίδι δεν εξαρτάται από τις δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες του αλλά από κάποιους άλλους οι οποίοι σίγουρα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των 10.000.000 ψυχών που κατοικούν σε αυτό το τόπο. Από την άποψη αυτή η μεγάλη κατρακύλα της αγοράς ακινήτων αποκτά νέες διαστάσεις. Η εκποίηση δημόσιας γης σε φημισμένους τουριστικούς προορισμούς , οι πλειστηριασμοί , η εκποίηση ακινήτων σε μεγάλα αστικά κέντρα με ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον παύει πλέον να είναι μία έκφανση της σχέσης δανειστή-οφειλέτη. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο : ουσιαστικά καθορίζει την μόνιμη παρουσία εκπροσώπων των δανειστών στο τόπο και το νέο ρόλο που του επιφυλάσσουν στην Ευρώπη του επομένου αιώνα. Δηλαδή η εκποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας δεν είναι απλώς ένα θέμα που συνδέεται με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αλλά είναι το πρώτο βήμα για την μετατροπή του τόπου σε "Ταϊλάνδη της Ευρώπης". Και αυτό φυσικά, θα επηρεάσει την ζωή των παιδιών μας και των εγγονιών μας. Φυσικά, αν οι ηγεσίες αποδέχονται το ρόλο τους ως τοποτηρητές των δανειστών , τότε σίγουρα δεν είναι ούτε ικανές αλλά ούτε και διατεθειμένες να πουν το μεγάλο ΟΧΙ.

Ανοικτή η παράταση για το Ε9



Σε παράταση υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) 2013 που εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που παρουσιάζει η έγκαιρη κατάθεση Ε9 από φοροτεχνικούς και πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση έχει ως εξής : αρχικά να υποβληθούν Ε9 μόνο από φυσικά πρόσωπα που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2012 και εν συνεχεία να κατατεθούν τα Ε9 που σχετίζονται με την καταγραφή αγροτεμαχίων. Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης σε σχετική ανάρτησή στο twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο προέτρεψε τους φοροτέχνες να δώσουν βάρος στις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης το 2012. «Επικεντρωθείτε αρχικά σε όσους έχουν μεταβολές στον Πίνακα 1», ανέφερε σχετικά. Οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση το 2012 υπολογίζονται σε λιγότερους από 500.000 και ήδη τα 2/3 από αυτούς έχουν υποβάλει Ε9. Ετσι, η παράταση που εξετάζεται για την κατηγορία αυτή είναι δύο εβδομάδες, ήτοι η υποβολή να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ε9 για τα αγροτεμάχια αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, ενδεχομένως έως και το τέλος του 2013 καθώς οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν από φυσικά πρόσωπα που από την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 4.000.000! Τα Ε9 του 2013 θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013 που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στο έντυπο Ε9 του έτους 2013 το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων και την πραγματική χρήση των αυθαιρέτων κτιρίων, των κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων και των λοιπών επιφανειών που μετατράπηκαν παράνομα σε κύριους χώρους, ανεξάρτητα αν τα κτίσματα αυτά έχουν τακτοποιηθεί ή όχι με κάποιο νόμο. Η υποχρέωση αυτή, για όσους δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί, θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι επιφάνειες των κτισμάτων που θα λαμβάνονται υπόψη στο εξής για να υπολογίζονται οι φόροι ακίνητης περιουσίας, οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και τα τεκμήρια διαβίωσης. Αναλυτικά για:
1. Αυθαίρετα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν. Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενους πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Για τα αυθαίρετα ή κτίσματα χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μεικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).
2. Τακτοποιημένα σύμφωνα με το νόμο 3775/2009 (νόμος Σουφλιά). Τα κτίσματα αναγράφονται, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.
3. Τακτοποιημένα σύμφωνα με τον 3843/2010 (νόμος Τ. Μπιρμπίλη). Για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους δεν απαιτείται η προσθήκη στους κύριους χώρους του κτίσματος (αν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριοι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί), μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου στο Ε9 για οποιαδήποτε άλλη αιτία, συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από τον υπόχρεο του ακινήτου είναι: Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου). Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε). Για τους τακτοποιούμενους χώρους, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, δεν απαιτείται η αναγραφή όσων είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση Ε9 για άλλη αιτία. Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί αναγράφονται στο Ε9 του οικείου έτους, ως χώροι κύριας χρήσης. Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαίθριων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.
4. Τακτοποιημένα με τον 4014/2011 (νόμος Γ. Παπακωνσταντίνου). Οι ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι χώροι αναγράφονται στο Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα σενάριο πτώσης τιμών κατά 20%

Φωτιά στο τραπεζικό και πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα βάζουν έγγραφα και του IIF, της BIS και της BlackRock για το ζήτημα του πλειστηριασμού ακινήτων πρώτης κατοικίας. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα οδηγήσει σε αργό θάνατο τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα χρειαστούν -σύμφωνα με τελευταία stress tests- επιπλέον κεφάλαια 8-10 δισ., ενώ θα προκληθεί κοινωνικές αναταραχές και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι διεθνείς οργανισμοί σε εσωτερικά τους έγγραφα στο πλαίσιο άτυπης συζήτησης για την επόμενη μέρα αποσαφηνίζεται ότι σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί οι τιμές θα υποχωρήσουν επιπλέον 20% ακαριαία. Υπό αυτό το σενάριο οι τράπεζες θα αναγκαστούν πλέον να εγγράψουν πραγματική ζημιά της τάξης των 4 δισ. είτε πραγματοποιώντας mark-to-market αποτίμηση είτε επιτυγχάνοντας να πουλήσουν κάποιο ακίνητο. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη τα πλήρως εξασφαλισμένα στεγαστικά δάνεια πωλούνται στις αγορές με discount 60-65% σήμερα. Μια ενδεχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών  θα οδηγούσε τις τιμές χαμηλότερα βάζοντας στην κατάψυξη ολόκληρη την αγορά και αναγκάζοντας τις τράπεζες να χάσουν 2-3 δισ. από προϊόντα που είτε έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είτε έχουν πουλήσει με repo. Αν σε αυτά προστεθούν οι αλλαγές στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τότε η εικόνα για τις τράπεζες γίνεται ζοφερή. Τα οφέλη της ανακεφαλαιοποίησης εξανεμίζονται και το σκηνικό ανατρέπεται.
Πρώιμα στοιχεία από τον έλεγχο της BackRock αποκαλύπτουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να αποτιμήσουν την κατάσταση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους καθώς οι τιμές αγοράς έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω και πολλές αξιολογήσεις δανείων και ακινήτων είναι στον αέρα. Σε πρώτη φάση, όπως εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι, αν επιτραπεί ο πλειστηριασμός ακινήτων πρώτης κατοικίας οι μεγάλοι παίχτες που ελπίζει η κυβέρνηση να μπουν και να αγοράσουν δάνεια και ακίνητα δεν θα κινηθούν στις τρέχουσες τιμές αλλά θα διαπραγματευτούν περαιτέρω discount στα δομημένα προϊόντα (CDO) και εν συνεχεία θα ζητήσουν no cash deal. Στην πραγματικότητα η είσοδος ξένων επενδυτών στο real estate θα οδηγήσει σε πλήρη αποστράγγιση της αγοράς και θα προκαλέσει σοκ στο τραπεζικό σύστημα. Υπ αυτό το πρίσμα, εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί, ότι θα χρειαστεί νέα παρέμβαση της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη στήριξη των τραπεζών, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί στα νέα πρότυπα με τη συμμετοχή ιδιωτών, όπερ σημαίνει ότι είτε θα επωμιστεί το ελληνικό Δημόσιο τη ζημιά (αν του επιτραπεί) είτε θα οδηγηθεί σε κούρεμα καταθέσεων.