Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Άνθρακες ο θησαυρός για το κούρεμα των δανείων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RE+D:

RE+D Magazine
01-03-2012, 07:18
Με έναν απίστευτο ερασιτεχνισμό η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο, αντιμετώπισε το θέμα της ρύθμισης χιλιάδων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Η αποκάλυψη του Εθνους της Κυριακής ότι υπάρχει μυστική έκθεση για κούρεμα των δανείων, προκάλεσε τεράστια αναταραχή, όχι μόνο μεταξύ των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν προεκλογικά παιχνίδια με χιλιάδες πολίτες που έχουν «φορτωθεί» με δάνεια και δεν μπορούν (ή μπορούν) να τα εξυπηρετήσουν.
Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν ότι κούρεμα δανείων, δηλαδή μείωση του κεφαλαίου δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση καθώς κάτι τέτοιο απλά θα διέλυε τα χαρτοφυλάκιά τους και θα κατέρρεαν άμεσα.
Ανθρακες λοιπόν ο θησαυρός για όσους πίστεψαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Το μόνο που ίσως κάνει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση είναι να βάλει κάποιους όρους και προϋποθέσεις για να γίνεται ρύθμιση σε ότι αφορά τις δόσεις των δανείων. Δηλαδή, αυτό που γίνεται ήδη και σήμερα μόνο που το πάνω χέρι το έχουν οι τράπεζες.

Με νόμο, λοιπόν, θα υποχρεώνονται οι τραπεζίτες να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής ή θα δίνουν περίοδο χάριτος ένα - δυο χρόνια, σε δανειολήπτες με πραγματικό πρόβλημα. Εφόσον δηλαδή εμφανίζουν στοιχεία ότι είναι άνεργοι, δεν έχουν εισοδήματα, μειώθηκαν οι μισθοί τους και επομένως αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις, τότε θα γίνεται ένας διακανονισμός που θα «ξαλαφρώνει» τους δανειολήπτες.
Σε καμιά περίπτωση όμως δε θα δεχτούν οι τράπεζες να μειώσει το αρχικό κεφάλαιο. Η στρεβλή εικόνα που δημιουργήθηκε προκάλεσε σάλο καθώς χιλιάδες δανειολήπτες ρωτούν τι θα γίνει και πότε. Μάλιστα, οι τράπεζες φοβούνται ένα μαζικό κύμα άρνησης καταβολής των δόσεων εν αναμονή μιας αμφισβητούμενης ρύθμισης που σκέφτεται η κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο φυσικά θα διέλυε τα τραπεζικά ταμεία, ειδικά τώρα που έχουν υποστεί ζημιές περί τα 50 δισ. ευρώ από το κούρεμα του PSI και τις επισημάνσεις της Blackrock.