Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Προς παράταση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του RE+D:

RE+D Magazine
16-02-2012, 07:17

Ολα τα δεδομένα είναι ανοικτά σχετικά με την παράταση της διαδικασία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων  η οποία δεν πάει και πολύ καλά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της θύελλας στην οικονομία και του φόβου ότι η χρεοκοπία είναι προς των πυλών. Η προθεσμία λήγει σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα, και όποιος πρόλαβε - πρόλαβε, εκτός κι αν το ΥΠΕΚΑ προχωρήσει σε νέα παράταση με την ελπίδα να ενταχθούν στη ρύθμιση περισσότεροι ιδιοκτήτες.
Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις δεν έχουν ξεπεράσει τις 250 χιλ. κι αν και τα έσοδα που εκτιμώνται θα ξεπεράσουν ίσως τα €2 δισ. εντούτοις υπάρχουν πολλά ακίνητα που δεν έχουν τακτοποιηθεί.
Οι μηχανικοί προτίθενται να ζητήσουν ακόμη και ετήσια παράταση της διαδικασίας.
Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες η... κίνηση στα γραφεία των μηχανικών δεν είναι και πολύ μεγάλη. Ακόμη και κάτω από 1.000 την ημέρα έχουν πέσει οι δηλώσεις ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 200.
Οι εξελίξεις στην οικονομία δεν ευνοούν τη διαδικασία η οποία έχει τελματώσει εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας των πολιτών.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Δικηγορική παράσταση τέλος?

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού RE+D:
RE+D Magazine

10-02-2012, 07:22

Στο... παρά πέντε φαίνεται ότι αλλάζει η απόφαση της τρόικας για την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια ακινήτων. Προς το παρόν τουλάχιστον  «παγώνει» η σχετική ρύθμιση που είχε τεθεί ως προπαιτούμενο από την τρόικα για την εκταμίευση του νέου δανείου. Οπως ενημέρωσε χθες το υπ. Δικαιοσύνης, οι τροικανοί πείστηκαν και δεν θεωρούν τώρα προϋπόθεση της κατάργησης της παρουσίας των δικηγόρων στα συμβόλαια. Ετσι, παραμένει το υπάρχον καθεστώς και οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα πρέπει να γίνονται παρουσία δικηγόρου ο οποίος θα αμοίβεται για τις υπηρεσίες του.

Το θέμα είχε προκαλέσει αναταραχή στους δικηγορικούς συλλόγους καθώς είχε ειπωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο θα μεταφέρονταν στους συμβολαιογράφους οι οποίοι θα είχαν την ευθύνη για τον έλεγχο των συμβολαίων.


Τα μέτρα για τα ακίνητα που φέρνει το Μνημόνιο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού RE+D:

RE+D Magazine

09-02-2012, 09:30

Σκληρά φορολογικά μέτρα για την αγορά ακινήτων, φέρνει η νέα δανειακή σύμβαση που, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα ψηφιστεί την Κυριακή από τη Βουλή. Πέρα από το μαχαίρι στις συντάξεις και τους μισθούς, το νέο Μνημόνιο φέρνει πολύ άγρια μέτρα σε βάρος της περιουσίας τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά ακινήτων.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τα εξής θέματα που θα πλήξουν καίρια τις τσέπες των ιδιοκτητών ακινήτων:

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για αγορά πρώτης κατοικίας, ακόμη κι αν αφορά μεταβιβάσεις για γονική παροχή ή κληρονομιά.

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους τόκους των στεγαστικών δανείων

Κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Πιθανός ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που θα οδηγήσει σε αύξηση της επιβάρυνσης για τουριστικές υπηρεσίες, στην κατασκευή κατοικιών, στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ για τα ακίνητα.

Σίγουρος θεωρείται ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ο οποίος θα ενσωματώνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 ο οποίος ακόμη δεν έχει εισπραχθεί (έχει αφορολόγητο όριο €200.000), το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δεν προβλέπει αφορολόγητο). Πιθανόν αυτό να συμβεί από την επόμενη χρονιά.

Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος. Ουσιαστικά η Τρόικα ζητά να υπάρχει ένας φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.

Υπάρχουν φήμες για επιβολή ΦΠΑ στα ενοίκια επαγγελματικών ακινήτων και για φυσικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι ένας μικρο-ιδιοκτήτης θα πρέπει να κάνει τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ.


Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Δικηγόροι τέλος στα συμβόλαια ακινήτων?

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού RE+D: 
RE+D Magazine
06-02-2012, 08:10
Μεγάλη ανατροπή στην αγορά ακινήτων και πιθανή μείωση του κόστους συναλλαγών, αναμένεται να προκαλέσει εντολή της τρόικας για την εμπλοκή των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτηση της τρόικας με αφορμή την απελευθέρωση των νομικών επαγγελμάτων είναι να πάψει η υποχρεωτική παρουσία των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις διάφορων περιουσιακών στοιχείων.

Ο έλεγχος των τίτλων των ακινήτων, λέει η τρόικα, πρέπει να περάσει στα χέρια των συμβολαιογράφων, κι έτσι να μην υπάρχει η συμμετοχή κι επομένως η πληρωμή των δικηγόρων. Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση δικηγόρου για σύνταξη εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου είναι υποχρεωτική εφόσον τo αντικείμενο της συμβάσεως είναι τουλάχιστον αξίας €29.347,0286 για τις περιφέρειες Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και €11.738,8114 για τις περιφέρειες των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Το ελάχιστο όριο της αμοιβής του δικηγόρου κάθε μέρους προσδιορίζεται βάσει της αξίας του αντικειμένου ως εξής:
Φυσικά υπάρχει και ο νομικός έλεγχος του ακινήτου για το οποίο ο δικηγόρος μπορεί να ζητήσει επιπλέον ποσό ή να υπάρξει μια συμφωνία για το κόστος συνολικά του «πακέτου» υπηρεσιών. Αν περάσει η απαίτηση της τρόικας τότε θα υπάρξει ελάφρυνση του κόστους συναλλαγών ακινήτων που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για το 2012

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 20000€ καθώς και τη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά αλλά και το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών έως το τέλος του 2012 φέρνει το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.  Η συζήτηση μεταξύ των τριών αρχηγών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ μαίνεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.  Όλα δείχνουν μετά από συζητήσεις που έχουν γίνει ήδη και σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών μας πως θα πρέπει να εξεταστούν βάσεις με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια αφού σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν σήμερα πάνω από 6.19 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως όταν η κυβέρνηση καλείτε να λάβει πρόσθετα πέτρα μόνο για φέτος 4.3 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.