Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Πόσο κοντά είμαστε στο δημοσίευμα της RE+D?

Κτηματαγορά σε... χρεοκοπία

RE+D Magazine

05-10-2011, 08:04

Αργά και σταθερά βουλιάζει η κτηματαγορά στο τέλμα της ανυποληψίας, της επικείμενης χρεοκοπίας της οικονομίας και των αβάσταχτων φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα. Η αγορά έχει παγώσει, αγοραπωλησίες δε γίνονται πλέον, οι εργολάβοι δεν πουλάνε και οι μεσίτες... αλλάζουν δραστηριότητα ή κλείνουν τα γραφεία τους.

Οι φήμες που διασπείρονται για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας με ότι αυτό συναπάγεται για τους πολίτες, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στον κόσμο με αποτέλεσμα το λιγότερο που σκέφτονται αυτή τη στιγμή είναι η αγορά κάποιου ακινήτου.

Αλλωστε, η υπέρμετρη φορολόγηση της λεγόμενης μεσαίας τάξης σε συνδυασμό με την αδυναμία των τραπεζών να δώσουν δάνειο, διαλύει την κτηματαγορά. Ειδικά ο φόβος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος εξαιτίας μεγαλύτερου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, θα βάλει ταφόπλακα για πολλά χρόνια στη χρηματοδότηση αγοράς κάποιου ακινήτου.

Από την άλλη, οι φόροι με τελευταίο το τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και η πρόβελψη για μόνιμο χαράτσι, αποτρέπει και τους λίγους... πιστούς στην ιδιοκτησία. Οσο διαρκεί αυτή η αβεβαιότητα, όσο οι πολίτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, οικονομικά και όσο η ελληνική οικονομία θα ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, δύσκολα θα δούμε ανάκαμψη στα ακίνητα.
Το ασταθές περιβάλλον λειτουργεί αποτρεπτικά και σε όσους από το εξωτερικό επιθυμούσαν να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα. Οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς με εμφανή τάση της υπερφορολόγησης του ακινήτου καταντούν ασύμφορη την επένδυση όσο δελεαστική και εαν είναι η τιμή αγοράς.