Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Λιμνάζει η Ελληνική αγορά ακινήτων

Στα αζήτητα βίλες, μεζονέτες και μονοκατοικίες

RE+D Magazine

21-09-2011, 07:04

Ποιος θα το περίμενε: Μεζονέτες πάνω από 200 τ.μ., μονοκατοικίες και βίλες που πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας θα έμεναν στα αζήτητα. Κάτι η υπερβολική φορολόγηση των ακριβών και μεγάλων ακινήτων, κάτι το υψηλό κόστος συντήρησης, αποθάρρυνε ακόμη και τους έχοντες να διαθέσουν πάνω από €700 χιλ. για ένα τέτοιο ακίνητο.

Ερχεται τώρα και ο έκτακτος φόρος για να αποτελειώσει μια αγορά που απευθύνονταν στα μεσαία και υψηλά βαλάντια. Οι τιμές που δίνονται τα συγκεκριμένα σπίτια σε πολύ ακριβές περιοχές, είναι μειωμένες ακόμη και πάνω από 40%, κυρίως για ακίνητα αξίας άνω των €7 εκατ., ενώ για κτίρια κάτω από 1 εκατ. η έκπτωση είναι μεταξύ 10% και 20%.

Η ουσία είναι ότι αγοραστές δεν υπάρχουν τους τελευταίους μήνες και η κατάσταση θα χειροτερεύσει από το έκτακτο τέλος το οποίο για τις μεγάλες επιφάνειες είναι υψηλό.

Νέα χαράτσια

Χαράτσι έως το 2014 στα ακίνητα

RE+D Magazine

21-09-2011, 10:37

Η επέκταση του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τουλάχιστον μέχρι το 2014 είναι μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και των επικεφαλής της τρόικας.

Αν και η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού αμφισβητήθηκε υπήρξε η απόφαση να επιβληθεί καθώς η επέκταση της χρονικής διάρκειας του τέλους σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εκτιμάται ότι θα στην αύξηση των εσόδων του κράτους.

Στο τραπέζι «έπεσε» και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης το οποίο σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί σε €0,412/λίτρο, από €0,021/λίτρο την περυσινή χειμερινή περίοδο. Έτσι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να εκτιναχθεί στα επίπεδα του €1,40 το λίτρο, από 90 λεπτά τον προηγούμενο χειμώνα.

Η τρόικα ζητεί τα μέτρα, τουλάχιστον για εφέτος και το 2012, να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες. Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο η νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει στις 11:30 την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και για τα σημαντικότερα και πιο επίμαχα μέτρα που συζητούνται.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πώληση δημοσίων κτιρίων

Πωλούνται άμεσα 550.000 τ.μ. δημόσιων κτιρίων

RE+D Magazine

07-09-2011, 07:48

Την άμεση πώληση μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, με αποκρατικοποιήσεις, καταργήσεις φορέων, ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ. ο κ. Βενιζέλος είπε ότι άμεσα θα περάσουν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο και μισθώνονται από αυτό. Θα συνεχίζουν να ενοικιάζονται από κρατικές υπηρεσίες και μετά την πώλησή τους. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πρόκειται για κτίρια γραφείων άνω των 550 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Μεταξύ των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί είναι: το κτίριο του Κεράνη στη Λ. Θηβών, τα κτίρια απέναντι από τη Βουλή που στεγάζουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Η συνολική επιφάνεια που θα βγει προς πώληση είναι πάνω από 30.000 τ.μ. και το γεγονός ότι ο ενοικιαστής είναι σταθερός θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τα κτίρια της ΕΛΣΤΑΤ στον Πειραιά (πάνω από 13.000 τ.μ.), το κτίριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στη Λ. Αθηνών δίπλα από το Χρηματιστήριο (επιφάνεια 16.742 τ.μ.), η Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα (9.930 τ.μ.), το τμήμα Αλλοδαπών στου Ρέντη (άνω των 15.000 τ.μ.) και το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η γνωστή ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας (25.000 τ.μ.). Όλα αυτά έχουν σταθερούς ενοικιαστές και ικανοποιητικές αποδόσεις για τους επενδυτές.

Ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις των κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία καθώς θα είναι τα «φιλέτα» των διαγωνισμών. Πρόκειται για σχετικά καινούργια κτίρια, σε θέσεις κλειδιά και με σταθερό μισθωτή, το ελληνικό δημόσιο.

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στο Μαρούσι, συνολικά 56.000 τ.μ. είναι από τα κτίρια γραφείων που θεωρούνται σύγχρονα. Επίσης, το κτίριο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον Καρέα (31.000 τ.μ.), το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Λ. Μεσογείων (10.000 τ.μ.), το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια (5.000 τ.μ.) και φυσικά το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, επί της Β. Σοφίας (7.500 τ.μ.) απέναντι από το κτίριο της Βουλής.

Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το τίμημα εν μέσω της μεγάλης κρίσης στην κτηματαγορά και με τα τιμήματα να είναι χαμηλά. Επίσης, ερώτημα παραμένει ποιοι θα είναι οι αγοραστές την περίοδο αυτή, αν και το δημόσιο ως ενοικιαστής είναι θετικό στοιχείο.

Αυθαίρετα, η συνέχεια...

Ψηφίστηκε ο νόμος για τα αυθαίρετα, παγώνουν οι μεταβιβάσεις

RE+D Magazine

07-09-2011, 07:47

Παγώνουν προσωρινά οι αγοραπωλησίες ακινήτων και κάθε είδους μεταβίβαση καθώς από τη δημοσίευση του νόμου για τα αυθαίρετα που προβλέπεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, θα πρέπει να υπάρχει η βεβαίωση νομιμότητας από τον μηχανικό. Ουσιαστικά όσες μεταβιβάσεις είχαν προγραμματιστεί δε θα μπορούν να γίνουν ακόμη κι αν αφορούν σε νόμιμα ακίνητα καθώς η βεβαίωση είναι απαραίτητη για να γίνει το συμβόλαιο.

Ο νόμος ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία, μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει στο ύψος των προστίμων ενώ ο Ν. Σηφουνάκης ανακοίνωσε μια ακόμη αλλαγή. Αφορά στην σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού ο οποίος από 20 χρόνια μειώνεται σε 10 χρόνια από την έναρξη του νόμου. «Αν και τώρα δεν πετύχουμε, δεν θα πετύχουμε ποτέ», δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι θα δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η ρύθμιση για την κατασκευή τεμένου. Η κυβέρνηση εισηγείται τη δημιουργία μιας επιπλέον χρήσης στο πλαίσιο των χρήσεων που ήδη επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του Ελαιώνα (όπως πολιτιστικά κτίρια, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, εστιατόρια κ.λπ.) και η οποία αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας θρησκευτικών χώρων. Ο χώρος κατασκευής βρίσκεται σε υπάρχον κτίριο το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα σε Τέμενος.

Αλλαγές στο νόμο
Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση - επιπλέον του παράβολου - όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στην ρύθμιση, σύμφωνα με τροποποίηση που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός ΠΕΚΑ στη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. Σύμφωνα με αυτή, μετατίθεται στους τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου - αντί των οκτώ μηνών - η καταβολή της πρώτης δόσης για την «τακτοποίηση» του αυθαίρετου.

Επίσης, με βάση άλλη τροποποίηση αυξάνουν οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου από 24 σε 30. Εξάλλου, καταργείται η διάταξη που προβλέπει τον αριθμό των δόσεων και παραπέμπει τον καθορισμό τους σε υπουργική απόφαση.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα για την «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων που κτίστηκαν πριν του 1983 με τον συντελεστή να διαμορφώνεται από 0.2 σε 0.15.